Nu kommer register över huliganer

Regeringen agerar och vill hjälpa idrotten att utestänga bråkmakarna. Nu ska tillträdesförbudet och ett register över personer införas.
Regeringen går nu på idrottens linje och anslår tuffare tag mot bråkmakarna vid arenaevenemang. Foto: TT

 

I december kommer en redovisning av en utredning om maskeringsförbud. Men redan nu agerar regeringen och önskar Lagrådets yttrande över ett lagförslag som gör det möjligt för polisen att skapa ett register över personer med tillträdesförbud. 

Underlättar för idrotten

Avsikten är att idrotten ska få tillgång till och behandla uppgifter i registret för att hindra att personer med tillträdesförbud kommer in på arenorna.

- Lagförslaget syftar till att underlätta idrottsorganisationernas arbete mot våld och ordningsstörningar vid matcherna, säger Beatrice Ask.

Tillträdesförbud är viktigt i arbetet mot våld vid idrottsarrangemang, men för att det ska bli effektivt krävs att de personer som har förbud inte släpps in på arenorna utan kan stoppas av arrangörerna vid inpasseringskontrollen. 

Polisen får fotografera

Men idrotten klarar inte på egen hand att svara upp mot regelverket. Framför allt hur ska föreningarna känna till vilka som har tillträdesförbud och i sin hur ska dessa personer identifieras?

Därför föreslår regeringen att polisen ska ansvara för ett register över aktuella personer. Idrottsorganisationer ska ha att rätt att ta del av och behandla uppgifterna om det behövs för att förebygga, förhindra eller upptäcka överträdelser av tillträdesförbud. 

Lagen kompletteras med en rätt för polisen att fotografera den som har eller skäligen kan antas få ett tillträdesförbud i syfte att fotografiet ska tillföras tillträdesförbudsregistret.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2015. Bestämmelsen om direktåtkomst till registret föreslås dock träda i kraft den 1 januari 2016

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.