Nu kommer register över huliganer

Regeringen agerar och vill hjälpa idrotten att utestänga bråkmakarna. Nu ska tillträdesförbudet och ett register över personer införas.
Regeringen går nu på idrottens linje och anslår tuffare tag mot bråkmakarna vid arenaevenemang. Foto: TT

 

I december kommer en redovisning av en utredning om maskeringsförbud. Men redan nu agerar regeringen och önskar Lagrådets yttrande över ett lagförslag som gör det möjligt för polisen att skapa ett register över personer med tillträdesförbud. 

Underlättar för idrotten

Avsikten är att idrotten ska få tillgång till och behandla uppgifter i registret för att hindra att personer med tillträdesförbud kommer in på arenorna.

- Lagförslaget syftar till att underlätta idrottsorganisationernas arbete mot våld och ordningsstörningar vid matcherna, säger Beatrice Ask.

Tillträdesförbud är viktigt i arbetet mot våld vid idrottsarrangemang, men för att det ska bli effektivt krävs att de personer som har förbud inte släpps in på arenorna utan kan stoppas av arrangörerna vid inpasseringskontrollen. 

Polisen får fotografera

Men idrotten klarar inte på egen hand att svara upp mot regelverket. Framför allt hur ska föreningarna känna till vilka som har tillträdesförbud och i sin hur ska dessa personer identifieras?

Därför föreslår regeringen att polisen ska ansvara för ett register över aktuella personer. Idrottsorganisationer ska ha att rätt att ta del av och behandla uppgifterna om det behövs för att förebygga, förhindra eller upptäcka överträdelser av tillträdesförbud. 

Lagen kompletteras med en rätt för polisen att fotografera den som har eller skäligen kan antas få ett tillträdesförbud i syfte att fotografiet ska tillföras tillträdesförbudsregistret.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2015. Bestämmelsen om direktåtkomst till registret föreslås dock träda i kraft den 1 januari 2016

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

På onsdagen avslöjades att den presskonferens som SOK, RF och Parasporten har kallat till på eftermiddagen i Stockholm handlar om att Sverige har intresse av att ansöka om att få OS 2030.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.