En vändning på några få år

Torget i Lund var fyllt av människor som ville hylla sin mästare, Måns Zelmerlöw. Åtta mil nordost var också torget fyllt till bristningsgränsen. Många människor hade kommit för att dela glädjen med IFK Kristianstad, mästarlaget.
Kristianstads marknadschef Nikolas Larsson har stor del i att klubben har utvecklat ekonomiarbetet så pass lyckat.
Annons

 

Det som har hänt i Kristianstad är i lika hög grad ett kapitel handbollshistoria som en föredömlig beskrivning av hur man bygger ett framgångsrikt klubblag.

IFK var länge av samma typ som många andra lag i de högsta serierna inom bollsport i Sverige.

Ekonomin sviktade, pengar saknades, spelare kom och gick, tränare likaså utan att det blev något hållbart. 

Ny styrelse, ny hall, nya åskådare

Våren 2009 återkom klubben i elitserien och en ny styrelsen tillträdde. En före detta kommunaldirektör, Ingvar Lövkvist, tog över.

Ledningens kompetens i all ära, men tillkomsten av den nya föredömliga arenan ett år senare var den perfekta sista pusselbiten i uppbyggnaden av något beständigt.

Arenan för nära 300 miljoner gjorde det det möjligt att bygga en långsiktig verksamhet. Från en omsättning på dryga 5 miljoner och sponsorintäkter om 2,5 miljon blev det nu möjligt att skapa intresse. Hallen var inbjudande och det var dit folk begav sig för att se både handboll och andra människor, dvs de sociala värdena uppfylldes också.

Nära 100-procentigt åskådarantal

Sedan dess har publiksnittet bara blivit bättre och bättre. Inget annat elitlag oavsett sport har varit så nära 100-procent åskådartäckning. Det här har gjort det möjligt att också värva rätt spelare och tränare. Ola Lindgren delade sin tjänst med jobbet som förbundskapten och började komponera ett starkt lag.

Kritikerna har kallat det köpelag och det är inte annat än med viss rätt. Intäkterna från sponsorer och publiken har gett klubben muskler, pengar som har använts till att rekrytera. 

Hallen tar 4 900 åskådare och där eller alldeles i närheten av de siffrorna har IFK legat de senaste fyra åren. Eller som klubben framhåller på sin hemsida: ”Våra hemmamatcher besöks av över 125 000 personer varje säsong”.

Ville hemlighålla

Länge ville IFK-ledningen hemlighålla de ekonomiska siffrorna. Men 2012 framkom att klubben hade gjort en vinst på 1,7 miljoner kronor. Då ett rekord, men det betydde också att de sista skulderna efter gamla synder försvann.

Stegringen har fortsatt. Omsättningen är nu uppe i 26 miljoner och prognosen pekar på ett nytt överskott vilket innebär att det egna kapitalet växer. 

Vid en jämförelse med andra klubbar i elitserien blir det en kraftig slagsida. IFK har en spelarbudget på runt 10 miljoner, andra föreningar har inte ens en totalbudget på halva det beloppet.

SM-guldet är bara början på en fortsatt upprustning. Klubbledningen talar gärna om hur Kiel har byggt något beständigt och vill kopiera tyskarnas framgångskoncept.

Bara början...

Men i takt med segrarna har spelarna uppmärksammats och alla tre distansskyttarna tar nu adjö. Här har dock klubben redan täckt upp med ersättare.  

Nu är siktet inställt mot Champions League och IFK-arna påstår kaxigt:

”Vårt långsiktiga mål är att på allvar konkurrera om sponsorspengarna med de stora lagsporterna, som fotboll och ishockey. IFK Kristianstad ska bli något som ingen annan har sett inom svensk handboll”. 

Thomas Ejderhov

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.