ÖFK:s strategi för att undvika konkurs

Östersunds FK har nu presenterat en kontrollbalansräkning som kommer att väcka reaktion.  Här värderas spelarna till 60 miljoner kronor och plötsligt kan klubben visa ett plus på 23 miljoner och ett eget kapital på 19 miljoner.

Östersunds FK har uppfunnit hjulet för att undvika konkurs. Det framgår i en kallelse till den nya bolagsstämman 21 april. Den nya värderingen är ett sätt att återställa det egna kapitalet och undvika konkurs.

Annons

 

Maria Wilén, ordförande i Östersunds FK:s Elitfotboll, sa i slutet av februari att ÖFK riskerade likvidation och konkurs om man inte lyckades vända det till plus i början av juni.

- Så är det. Aktiebolagslagen är tydlig och sträng. Den som upprättar en kontrollbalansräkning utifrån att mer än halva aktiekapitalet förbrukats måste senast åtta månader senare göra en ny balanskontroll. Har vi inte positiva siffror i det läget handlar det om likvidation och konkurs, säger hon till Östersunds-Posten.

"konkurshotet borta"

I kallelsen till bolagsstämman framgår det hur ÖFK ska vända det egna negativa kapitalet. Vi citerar:

” Kontrakt med spelare har värderats till nettoförsäljning baserat på marknadsvärderingar från två olika förmedlare som är certifierade av Svenska fotbollförbundet”. Skrivelsen är godkänd och signerad av revisorn Jens Edlund och gäller omedelbart. Därför är det tidigare konkurshotet borta.

Plötsligt 40 miljoner plus

När ÖFK höjer truppens värde från 4 till 60 miljoner betyder det att det egna kapitalet simsalabim hamnar på 40 miljoner.  

- Vi tillämpar reglerna i aktiebolagen. I en kontrollbalansräkning får man ta upp tillgångar till ett högre värde om det finns ett högre värde, säger Maria Wilén.

Hur har ÖFK kommit fram till att truppen är värd 60 miljoner? Wilén säger att man lyssnat på förmedlarna. 

"Värderingen ett luftslott"

Värdet på spelare förändras hela tiden. Risken är att värderingen är ett luftslott. Den här värderingen håller inte nästa gång när ÖFK ska göra en årsredovisning enligt Svenska fotbollförbundets riktlinjer. Då måste klubben göra en annan värdering.

- Fotbollsspelare kan tas upp till det anskaffningsvärde man hade när man förvärvade spelrättigheter från en annan klubb, säger Kjell Sahlström, Fotbollförbundets ekonomichef.

- Övergångssumman alltså, undrar ÖP:s reporter.

- Ja, sen ska den då skrivas av i takt med att spelaren spelar i klubben.

Läget bättre nu enligt Wilén

Eftersom ÖFK hade ett negativt eget kapital den sista december 2019 var klubben skyldig att skicka in en handlingsplan till SvFF senast 31 mars. Wilén säger till ÖP att hon inte vill kommentera vad planen innehåller men hon anser att ÖFK är i ett bättre läge nu när man inte står under kontrollbalansräkning längre.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mycket vill ha mera. Nu avslöjas att världens ledande fotbollsklubbar går samman och bildar en superliga. 

Klubbarna garanteras miljardbelopp. De har säkrat 6 miljarder dollar i lånefinansiering från storbanken JPMorgan, uppger källor för Financial Times.

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.