ÖFK:s strategi för att undvika konkurs

Östersunds FK har nu presenterat en kontrollbalansräkning som kommer att väcka reaktion.  Här värderas spelarna till 60 miljoner kronor och plötsligt kan klubben visa ett plus på 23 miljoner och ett eget kapital på 19 miljoner.

Östersunds FK har uppfunnit hjulet för att undvika konkurs. Det framgår i en kallelse till den nya bolagsstämman 21 april. Den nya värderingen är ett sätt att återställa det egna kapitalet och undvika konkurs.

 

Maria Wilén, ordförande i Östersunds FK:s Elitfotboll, sa i slutet av februari att ÖFK riskerade likvidation och konkurs om man inte lyckades vända det till plus i början av juni.

- Så är det. Aktiebolagslagen är tydlig och sträng. Den som upprättar en kontrollbalansräkning utifrån att mer än halva aktiekapitalet förbrukats måste senast åtta månader senare göra en ny balanskontroll. Har vi inte positiva siffror i det läget handlar det om likvidation och konkurs, säger hon till Östersunds-Posten.

"konkurshotet borta"

I kallelsen till bolagsstämman framgår det hur ÖFK ska vända det egna negativa kapitalet. Vi citerar:

” Kontrakt med spelare har värderats till nettoförsäljning baserat på marknadsvärderingar från två olika förmedlare som är certifierade av Svenska fotbollförbundet”. Skrivelsen är godkänd och signerad av revisorn Jens Edlund och gäller omedelbart. Därför är det tidigare konkurshotet borta.

Plötsligt 40 miljoner plus

När ÖFK höjer truppens värde från 4 till 60 miljoner betyder det att det egna kapitalet simsalabim hamnar på 40 miljoner.  

- Vi tillämpar reglerna i aktiebolagen. I en kontrollbalansräkning får man ta upp tillgångar till ett högre värde om det finns ett högre värde, säger Maria Wilén.

Hur har ÖFK kommit fram till att truppen är värd 60 miljoner? Wilén säger att man lyssnat på förmedlarna. 

"Värderingen ett luftslott"

Värdet på spelare förändras hela tiden. Risken är att värderingen är ett luftslott. Den här värderingen håller inte nästa gång när ÖFK ska göra en årsredovisning enligt Svenska fotbollförbundets riktlinjer. Då måste klubben göra en annan värdering.

- Fotbollsspelare kan tas upp till det anskaffningsvärde man hade när man förvärvade spelrättigheter från en annan klubb, säger Kjell Sahlström, Fotbollförbundets ekonomichef.

- Övergångssumman alltså, undrar ÖP:s reporter.

- Ja, sen ska den då skrivas av i takt med att spelaren spelar i klubben.

Läget bättre nu enligt Wilén

Eftersom ÖFK hade ett negativt eget kapital den sista december 2019 var klubben skyldig att skicka in en handlingsplan till SvFF senast 31 mars. Wilén säger till ÖP att hon inte vill kommentera vad planen innehåller men hon anser att ÖFK är i ett bättre läge nu när man inte står under kontrollbalansräkning längre.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu finns förhoppningar om att skandalen med visselblåsarnas aktion och förstörelse bland friidrottsentusiasterna i Eskilstuna-föreningen Ärla IF har blåst över.

- Ja, det vill jag tro, Vi pratar med alla parter och har nått en överenskommelse, säger Stefan Axberg vid Eskilstuna Fritid.

Täby GK planerar en rejäl renovering. Ambitionen är att bygga om bana, träningsområde  och klubbhus Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna, tillika medlemmar, tillsammans behöver bidra med tio miljoner.  I november ska de få säga sitt om satsningen ska bli verklighet, eller inte. 

Speedwaymästarna Smederna firade sitt sjätte SM-guld med 2 000 jublande fans på Fristadstorget i Eskilstuna på onsdagen. 1973,1977,2017, 2018, 2019, 2022, utgör klubbens praktfulla mästarrad.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.