Fortsatt turbulens inom konståkning

26 september håller Svenska konståkningsförbundet årsmöte. Valberedningen föreslår att ordföranden Katarina Henriksson, 55, får förnyat förtroende. Hon har tackat ja. Det har upprört Martin Sandberg, ordförande i Bohuslän-Dals FK. Ett öppet brev till förbundet, distrikt och föreningar riktar han skarp kritik mot bland andra Henriksson som IA skrev om på fredagen. Henriksson bestrider att hon skulle ha betalt för ordförandejobbet.

Annons

Det har under sommaren stormat i förbundet. I en extern utredning, beställd av Konståkningsförbundet, kunde SVT Sport ta del av rapporten. Utredningen visade på missförhållanden i sporten, framför allt beroende på tystnadskultur. Åkare har utsatts för emotionella övergrepp och vikthets. I samband med rapporten krävde Stockholm och Bohuslän Dal styrelsens avgång.

”Det stämmer inte”

Martin Sandberg skriver att Henrikson inte kan omväljas till ordförande enligt konståkningsförbundets 3:e kapitel, paragraf 3, där det står ”Arbetstagare inom förbundet och SDF får inte väljas till ledamot av förbundsstyrelsen eller SDF-styrelse”.

Sandberg hänvisar till styrelseprotokoll och mejlväxlingar han fått tillgång till mellan styrelsemedlemmar, att Henriksson varit anställd och erhållit lön från SKF på mellan 50-100 % anställningsgrad större delen sedan 2016 fram till idag. Det råder inget tvivel om att Katarina Henriksson är en arbetstagare inom förbundet är därmed inte valbar, hävdar Sandberg.

- Helt fel, jag har ingen lön som ordförande, jag har inget anställningsavtal. Däremot har jag fått betalt för olika projekt som jag gjort sedan 2014. Ibland har projekten varit på heltid, ibland på korttid, säger Henriksson, ordförande sedan åtta år i förbundet, till Idrottens Affärer.

Vad har du för civilt jobb?

- Inget just nu.

Inte fått brevet

Konståkningsförbundets styrelseprotokoll är inte offentliga. Apropå brevet Sandberg sänt till bland andra förbundet säger Henriksson.

- Jag har inte sett det brevet och enligt personal på förbundet har vi inte fått det brev du talar om.

O Vad händer med den externa rapporten som påpekade missförhållande inom sporten?

- Vi har gjort en handlingsplan som kommer att presenteras på årsmötet. Vi har haft det rörigt på kansliet med stor personalomsättning. Nu har vi fått ordning på kansliet och anställt Bertil Ahlqvist som förbundschef. 

Konståkningsförbundets medlemmar med 146 föreningar har under de två senaste åren ökat med 24 procent till 38 650 personer. Enligt årsredovisningen   2020-06-30 var balansomslutningen 9 882 000 kronor. Resultatet blev plus 1 395 000. Soliditeten är god, 51 procent och kassalikviditeten 34 procent.

VM i konståkning är tänkt att hållas i Globen 22-28 mars nästa år. Normalt är det ett lönsamt arrangemang. När VM hölls i Finland 2017 blev överskottet 35 miljoner kronor. 

Ordförande utan ersättning

Katarina Henriksson är ordförande, oavlönad, i det aktiebolag som bildats inför VM.

- Vi har budgeterat med en vinst på 20 miljoner kronor, säger hon.

Arrangören betalar kost och logi för deltagarna. En dyr post men Internationella förbundet bidrar med en miljon dollar.

FOTNOT: Årets VM skulle ha avgjorts i Montreal i mars men ställdes in på grund av pandemin.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Spotifygrundaren Daniel Ek ger sig inte. Arsenals ägarfamilj, Kroenke, har nobbat hans första trevare för att bli London-klubbens nya ägare. Men Ek är fortsatt intresserad av att köpa.

”De svarade att de inte behöver pengarna”, skriver han i ett uttalande på Twitter.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.