Fortsatt turbulens inom konståkning

26 september håller Svenska konståkningsförbundet årsmöte. Valberedningen föreslår att ordföranden Katarina Henriksson, 55, får förnyat förtroende. Hon har tackat ja. Det har upprört Martin Sandberg, ordförande i Bohuslän-Dals FK. Ett öppet brev till förbundet, distrikt och föreningar riktar han skarp kritik mot bland andra Henriksson som IA skrev om på fredagen. Henriksson bestrider att hon skulle ha betalt för ordförandejobbet.

Det har under sommaren stormat i förbundet. I en extern utredning, beställd av Konståkningsförbundet, kunde SVT Sport ta del av rapporten. Utredningen visade på missförhållanden i sporten, framför allt beroende på tystnadskultur. Åkare har utsatts för emotionella övergrepp och vikthets. I samband med rapporten krävde Stockholm och Bohuslän Dal styrelsens avgång.

”Det stämmer inte”

Martin Sandberg skriver att Henrikson inte kan omväljas till ordförande enligt konståkningsförbundets 3:e kapitel, paragraf 3, där det står ”Arbetstagare inom förbundet och SDF får inte väljas till ledamot av förbundsstyrelsen eller SDF-styrelse”.

Sandberg hänvisar till styrelseprotokoll och mejlväxlingar han fått tillgång till mellan styrelsemedlemmar, att Henriksson varit anställd och erhållit lön från SKF på mellan 50-100 % anställningsgrad större delen sedan 2016 fram till idag. Det råder inget tvivel om att Katarina Henriksson är en arbetstagare inom förbundet är därmed inte valbar, hävdar Sandberg.

- Helt fel, jag har ingen lön som ordförande, jag har inget anställningsavtal. Däremot har jag fått betalt för olika projekt som jag gjort sedan 2014. Ibland har projekten varit på heltid, ibland på korttid, säger Henriksson, ordförande sedan åtta år i förbundet, till Idrottens Affärer.

Vad har du för civilt jobb?

- Inget just nu.

Inte fått brevet

Konståkningsförbundets styrelseprotokoll är inte offentliga. Apropå brevet Sandberg sänt till bland andra förbundet säger Henriksson.

- Jag har inte sett det brevet och enligt personal på förbundet har vi inte fått det brev du talar om.

O Vad händer med den externa rapporten som påpekade missförhållande inom sporten?

- Vi har gjort en handlingsplan som kommer att presenteras på årsmötet. Vi har haft det rörigt på kansliet med stor personalomsättning. Nu har vi fått ordning på kansliet och anställt Bertil Ahlqvist som förbundschef. 

Konståkningsförbundets medlemmar med 146 föreningar har under de två senaste åren ökat med 24 procent till 38 650 personer. Enligt årsredovisningen   2020-06-30 var balansomslutningen 9 882 000 kronor. Resultatet blev plus 1 395 000. Soliditeten är god, 51 procent och kassalikviditeten 34 procent.

VM i konståkning är tänkt att hållas i Globen 22-28 mars nästa år. Normalt är det ett lönsamt arrangemang. När VM hölls i Finland 2017 blev överskottet 35 miljoner kronor. 

Ordförande utan ersättning

Katarina Henriksson är ordförande, oavlönad, i det aktiebolag som bildats inför VM.

- Vi har budgeterat med en vinst på 20 miljoner kronor, säger hon.

Arrangören betalar kost och logi för deltagarna. En dyr post men Internationella förbundet bidrar med en miljon dollar.

FOTNOT: Årets VM skulle ha avgjorts i Montreal i mars men ställdes in på grund av pandemin.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Nu presenteras studien som påvisar tydligt – Det finns ingen fördel att löpa i kompressionsstrumpor. Den som används av åtskilliga tusen människori i träning och rehabilitering. Men nyttan är diskutabel

– Man kan ta sig en funderare om man ska lägga dem på hyllan, säger specialistläkaren Sophia Halldin Lindorsson som skrivit en avhandling på ämnet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Plötsligt kommer beskedet . Glenn Strömberg, 62, gör sina sista dagar på SVT i nästa vecka. Efter 26 år lämnar han och går till Viaplay Group.

– Viaplay är väldigt glada och stolta över att vi kom överens med Glenn om ett flerårigt avtal, säger presschefen Fredrik Johansson.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.