Fortsatt turbulens inom konståkning

26 september håller Svenska konståkningsförbundet årsmöte. Valberedningen föreslår att ordföranden Katarina Henriksson, 55, får förnyat förtroende. Hon har tackat ja. Det har upprört Martin Sandberg, ordförande i Bohuslän-Dals FK. Ett öppet brev till förbundet, distrikt och föreningar riktar han skarp kritik mot bland andra Henriksson som IA skrev om på fredagen. Henriksson bestrider att hon skulle ha betalt för ordförandejobbet.

Det har under sommaren stormat i förbundet. I en extern utredning, beställd av Konståkningsförbundet, kunde SVT Sport ta del av rapporten. Utredningen visade på missförhållanden i sporten, framför allt beroende på tystnadskultur. Åkare har utsatts för emotionella övergrepp och vikthets. I samband med rapporten krävde Stockholm och Bohuslän Dal styrelsens avgång.

”Det stämmer inte”

Martin Sandberg skriver att Henrikson inte kan omväljas till ordförande enligt konståkningsförbundets 3:e kapitel, paragraf 3, där det står ”Arbetstagare inom förbundet och SDF får inte väljas till ledamot av förbundsstyrelsen eller SDF-styrelse”.

Sandberg hänvisar till styrelseprotokoll och mejlväxlingar han fått tillgång till mellan styrelsemedlemmar, att Henriksson varit anställd och erhållit lön från SKF på mellan 50-100 % anställningsgrad större delen sedan 2016 fram till idag. Det råder inget tvivel om att Katarina Henriksson är en arbetstagare inom förbundet är därmed inte valbar, hävdar Sandberg.

- Helt fel, jag har ingen lön som ordförande, jag har inget anställningsavtal. Däremot har jag fått betalt för olika projekt som jag gjort sedan 2014. Ibland har projekten varit på heltid, ibland på korttid, säger Henriksson, ordförande sedan åtta år i förbundet, till Idrottens Affärer.

Vad har du för civilt jobb?

- Inget just nu.

Inte fått brevet

Konståkningsförbundets styrelseprotokoll är inte offentliga. Apropå brevet Sandberg sänt till bland andra förbundet säger Henriksson.

- Jag har inte sett det brevet och enligt personal på förbundet har vi inte fått det brev du talar om.

O Vad händer med den externa rapporten som påpekade missförhållande inom sporten?

- Vi har gjort en handlingsplan som kommer att presenteras på årsmötet. Vi har haft det rörigt på kansliet med stor personalomsättning. Nu har vi fått ordning på kansliet och anställt Bertil Ahlqvist som förbundschef. 

Konståkningsförbundets medlemmar med 146 föreningar har under de två senaste åren ökat med 24 procent till 38 650 personer. Enligt årsredovisningen   2020-06-30 var balansomslutningen 9 882 000 kronor. Resultatet blev plus 1 395 000. Soliditeten är god, 51 procent och kassalikviditeten 34 procent.

VM i konståkning är tänkt att hållas i Globen 22-28 mars nästa år. Normalt är det ett lönsamt arrangemang. När VM hölls i Finland 2017 blev överskottet 35 miljoner kronor. 

Ordförande utan ersättning

Katarina Henriksson är ordförande, oavlönad, i det aktiebolag som bildats inför VM.

- Vi har budgeterat med en vinst på 20 miljoner kronor, säger hon.

Arrangören betalar kost och logi för deltagarna. En dyr post men Internationella förbundet bidrar med en miljon dollar.

FOTNOT: Årets VM skulle ha avgjorts i Montreal i mars men ställdes in på grund av pandemin.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.