Fortsatt turbulens inom konståkning

26 september håller Svenska konståkningsförbundet årsmöte. Valberedningen föreslår att ordföranden Katarina Henriksson, 55, får förnyat förtroende. Hon har tackat ja. Det har upprört Martin Sandberg, ordförande i Bohuslän-Dals FK. Ett öppet brev till förbundet, distrikt och föreningar riktar han skarp kritik mot bland andra Henriksson som IA skrev om på fredagen. Henriksson bestrider att hon skulle ha betalt för ordförandejobbet.

Annons

Det har under sommaren stormat i förbundet. I en extern utredning, beställd av Konståkningsförbundet, kunde SVT Sport ta del av rapporten. Utredningen visade på missförhållanden i sporten, framför allt beroende på tystnadskultur. Åkare har utsatts för emotionella övergrepp och vikthets. I samband med rapporten krävde Stockholm och Bohuslän Dal styrelsens avgång.

”Det stämmer inte”

Martin Sandberg skriver att Henrikson inte kan omväljas till ordförande enligt konståkningsförbundets 3:e kapitel, paragraf 3, där det står ”Arbetstagare inom förbundet och SDF får inte väljas till ledamot av förbundsstyrelsen eller SDF-styrelse”.

Sandberg hänvisar till styrelseprotokoll och mejlväxlingar han fått tillgång till mellan styrelsemedlemmar, att Henriksson varit anställd och erhållit lön från SKF på mellan 50-100 % anställningsgrad större delen sedan 2016 fram till idag. Det råder inget tvivel om att Katarina Henriksson är en arbetstagare inom förbundet är därmed inte valbar, hävdar Sandberg.

- Helt fel, jag har ingen lön som ordförande, jag har inget anställningsavtal. Däremot har jag fått betalt för olika projekt som jag gjort sedan 2014. Ibland har projekten varit på heltid, ibland på korttid, säger Henriksson, ordförande sedan åtta år i förbundet, till Idrottens Affärer.

Vad har du för civilt jobb?

- Inget just nu.

Inte fått brevet

Konståkningsförbundets styrelseprotokoll är inte offentliga. Apropå brevet Sandberg sänt till bland andra förbundet säger Henriksson.

- Jag har inte sett det brevet och enligt personal på förbundet har vi inte fått det brev du talar om.

O Vad händer med den externa rapporten som påpekade missförhållande inom sporten?

- Vi har gjort en handlingsplan som kommer att presenteras på årsmötet. Vi har haft det rörigt på kansliet med stor personalomsättning. Nu har vi fått ordning på kansliet och anställt Bertil Ahlqvist som förbundschef. 

Konståkningsförbundets medlemmar med 146 föreningar har under de två senaste åren ökat med 24 procent till 38 650 personer. Enligt årsredovisningen   2020-06-30 var balansomslutningen 9 882 000 kronor. Resultatet blev plus 1 395 000. Soliditeten är god, 51 procent och kassalikviditeten 34 procent.

VM i konståkning är tänkt att hållas i Globen 22-28 mars nästa år. Normalt är det ett lönsamt arrangemang. När VM hölls i Finland 2017 blev överskottet 35 miljoner kronor. 

Ordförande utan ersättning

Katarina Henriksson är ordförande, oavlönad, i det aktiebolag som bildats inför VM.

- Vi har budgeterat med en vinst på 20 miljoner kronor, säger hon.

Arrangören betalar kost och logi för deltagarna. En dyr post men Internationella förbundet bidrar med en miljon dollar.

FOTNOT: Årets VM skulle ha avgjorts i Montreal i mars men ställdes in på grund av pandemin.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet har svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.