Förbundets siffror lyser röda

Det lyser eldrött på inkomstsidan hos Svenska fotbollförbundet. Enbart under september har SvFF gått back med 20 miljoner kronor i uteblivna intäkter. ”Det blir röda siffror hos oss”, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

 

 

Eländet började med landskamperna mot Frankrike och Portugal på Friends Arena. Förlust med 1-0 mot Frankrike den 5 september, noll åskådare. Förlust mot Portugal, 2-0, den 9 september på Friends. Noll åskådare. Två garanterat publiksuccéer med miljoner i intäkter – om inte covid -19 hade funnits.

Beräknad mångmiljonvinst blev omvänd

-        Vi förlorar 4,5 miljoner kronor i intäkter, skriver Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportbladet. Sjöstrand räknar med att matcherna mot Frankrike och Portugal hade betytt en intäkt på 20 miljoner. Nu blev det enbart utgifter i samband med matcherna.

Den 8 oktober skulle A-landslaget mött Ryssland på Friends. Den matchen blev inställd efter ryssarna nekades inresa till Sverige. Matchen flyttas till Moskva och spelas på torsdag. Svenska fotbollförbundet får stå för resekostnaderna till Moskva.

-        Resan och uppehället i Ryssland kostar minst 800 000 kronor, förmodligen stiger siffran till en miljon, skriver Håkan Sjöstrand.

Sjöstrand kritiserar regeringen

Tidigare har Sjöstrand sagt till TT:

-        Jag kan inte förstå varför det inte går att medge undantag från inreseförbudet för elitfotbollsspelare på samma sätt som andra yrkesgrupper fått. Vi tycker att det är rimligt att professionella fotbollsspelare betraktas som högkvalificerade arbetstagare. Förbundet och Uefa tillämpar ett mycket strikt protokoll och testar spelare och ledare på ett så omfattande sätt som ingen annan arbetskategori är i närheten av för att minimera smittrisken, sa Sjöstrand.

SvFF:s företrädare är mycket besvikna på regeringen som inte återkommit kring önskemålet att få till ett undantag för fotbollsspelare.

Som lök på laxen tvingas Förbundet flytta EM-kvalet för U21-landslaget mot Armenien den 13 oktober från Olympia i Helsingborg till neutral plan. Spelorten blir Lublin i Polen. Svenska fotbollförbundet tvingas stå för värdskapet.

-        Sammantaget betyder det ökade kostnader på 6,5 miljoner, skriver Sjöstrand.

Efter A-landslagets match i Moskva väntar bortamatcher mot Kroatien den 11 oktober och Portugal den 14 oktober. Matcherna ingår i Nations League.

Göran Söderlund

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Sverige fortsätter att söka internationella handbollsmästerskap och har gått ihop med Danmark och Norge med ambitionen att arrangera herrarnas EM 2026 och damernas EM 2028. Den skandinaviska trion är den enda kandidaten inför Europeiska Handbollförbundets extrakongress den 20 november då det formella beslutet ska fattas. – Tillsammans skapar vi förutsättningar för hållbara internationella mästerskap, säger Svenska Handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.