Förbundets siffror lyser röda

Det lyser eldrött på inkomstsidan hos Svenska fotbollförbundet. Enbart under september har SvFF gått back med 20 miljoner kronor i uteblivna intäkter. ”Det blir röda siffror hos oss”, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Annons

 

 

Eländet började med landskamperna mot Frankrike och Portugal på Friends Arena. Förlust med 1-0 mot Frankrike den 5 september, noll åskådare. Förlust mot Portugal, 2-0, den 9 september på Friends. Noll åskådare. Två garanterat publiksuccéer med miljoner i intäkter – om inte covid -19 hade funnits.

Beräknad mångmiljonvinst blev omvänd

-        Vi förlorar 4,5 miljoner kronor i intäkter, skriver Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportbladet. Sjöstrand räknar med att matcherna mot Frankrike och Portugal hade betytt en intäkt på 20 miljoner. Nu blev det enbart utgifter i samband med matcherna.

Den 8 oktober skulle A-landslaget mött Ryssland på Friends. Den matchen blev inställd efter ryssarna nekades inresa till Sverige. Matchen flyttas till Moskva och spelas på torsdag. Svenska fotbollförbundet får stå för resekostnaderna till Moskva.

-        Resan och uppehället i Ryssland kostar minst 800 000 kronor, förmodligen stiger siffran till en miljon, skriver Håkan Sjöstrand.

Sjöstrand kritiserar regeringen

Tidigare har Sjöstrand sagt till TT:

-        Jag kan inte förstå varför det inte går att medge undantag från inreseförbudet för elitfotbollsspelare på samma sätt som andra yrkesgrupper fått. Vi tycker att det är rimligt att professionella fotbollsspelare betraktas som högkvalificerade arbetstagare. Förbundet och Uefa tillämpar ett mycket strikt protokoll och testar spelare och ledare på ett så omfattande sätt som ingen annan arbetskategori är i närheten av för att minimera smittrisken, sa Sjöstrand.

SvFF:s företrädare är mycket besvikna på regeringen som inte återkommit kring önskemålet att få till ett undantag för fotbollsspelare.

Som lök på laxen tvingas Förbundet flytta EM-kvalet för U21-landslaget mot Armenien den 13 oktober från Olympia i Helsingborg till neutral plan. Spelorten blir Lublin i Polen. Svenska fotbollförbundet tvingas stå för värdskapet.

-        Sammantaget betyder det ökade kostnader på 6,5 miljoner, skriver Sjöstrand.

Efter A-landslagets match i Moskva väntar bortamatcher mot Kroatien den 11 oktober och Portugal den 14 oktober. Matcherna ingår i Nations League.

Göran Söderlund

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ansvariga inom Malmö Redhawks är på hugget. I takt med att nyförvärv ökar - nu har sju nyförvärv presenteras, varav Carl Söderberg är det absoluta klippet - växer  skaran av av sponsorer. Senaste nytt -  Bravida hartagit beslutet  att öka engagemanget som huvudpartner igen. 

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Med Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, som ansvarigt lärosäte ska ett antal företag samverka i ett gigantiskt och  unikt forskningsprojekt under åtta år kring hälsosamma hjärnfunktioners samband med fysisk aktivitet.  Här satsar KK-stiftelsen, GIH och tolv företag tillsammans drygt 120 miljoner 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

På presskonferensen inför EM-matchen mot Ungern flyttade Portugals storstjärna Cristiano Ronaldo bort  två Coca cola-flaskor som stod framför honom på podiet. Därefter lyfte han en vattenflaska och utbrast ”drick vatten!”.

Reaktionen blev stark. Media rapporterade över hela världen och uppgifter gjorde gällande att Läskjättens värde sjönk med 33 miljarder efter Ronaldos markering.Nu får Portugals Fotbollsförbund ta emot böter från Uefa. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.