Förbundets siffror lyser röda

Det lyser eldrött på inkomstsidan hos Svenska fotbollförbundet. Enbart under september har SvFF gått back med 20 miljoner kronor i uteblivna intäkter. ”Det blir röda siffror hos oss”, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

 

 

Eländet började med landskamperna mot Frankrike och Portugal på Friends Arena. Förlust med 1-0 mot Frankrike den 5 september, noll åskådare. Förlust mot Portugal, 2-0, den 9 september på Friends. Noll åskådare. Två garanterat publiksuccéer med miljoner i intäkter – om inte covid -19 hade funnits.

Beräknad mångmiljonvinst blev omvänd

-        Vi förlorar 4,5 miljoner kronor i intäkter, skriver Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportbladet. Sjöstrand räknar med att matcherna mot Frankrike och Portugal hade betytt en intäkt på 20 miljoner. Nu blev det enbart utgifter i samband med matcherna.

Den 8 oktober skulle A-landslaget mött Ryssland på Friends. Den matchen blev inställd efter ryssarna nekades inresa till Sverige. Matchen flyttas till Moskva och spelas på torsdag. Svenska fotbollförbundet får stå för resekostnaderna till Moskva.

-        Resan och uppehället i Ryssland kostar minst 800 000 kronor, förmodligen stiger siffran till en miljon, skriver Håkan Sjöstrand.

Sjöstrand kritiserar regeringen

Tidigare har Sjöstrand sagt till TT:

-        Jag kan inte förstå varför det inte går att medge undantag från inreseförbudet för elitfotbollsspelare på samma sätt som andra yrkesgrupper fått. Vi tycker att det är rimligt att professionella fotbollsspelare betraktas som högkvalificerade arbetstagare. Förbundet och Uefa tillämpar ett mycket strikt protokoll och testar spelare och ledare på ett så omfattande sätt som ingen annan arbetskategori är i närheten av för att minimera smittrisken, sa Sjöstrand.

SvFF:s företrädare är mycket besvikna på regeringen som inte återkommit kring önskemålet att få till ett undantag för fotbollsspelare.

Som lök på laxen tvingas Förbundet flytta EM-kvalet för U21-landslaget mot Armenien den 13 oktober från Olympia i Helsingborg till neutral plan. Spelorten blir Lublin i Polen. Svenska fotbollförbundet tvingas stå för värdskapet.

-        Sammantaget betyder det ökade kostnader på 6,5 miljoner, skriver Sjöstrand.

Efter A-landslagets match i Moskva väntar bortamatcher mot Kroatien den 11 oktober och Portugal den 14 oktober. Matcherna ingår i Nations League.

Göran Söderlund

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.