Förbundets siffror lyser röda

Det lyser eldrött på inkomstsidan hos Svenska fotbollförbundet. Enbart under september har SvFF gått back med 20 miljoner kronor i uteblivna intäkter. ”Det blir röda siffror hos oss”, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

 

 

Eländet började med landskamperna mot Frankrike och Portugal på Friends Arena. Förlust med 1-0 mot Frankrike den 5 september, noll åskådare. Förlust mot Portugal, 2-0, den 9 september på Friends. Noll åskådare. Två garanterat publiksuccéer med miljoner i intäkter – om inte covid -19 hade funnits.

Beräknad mångmiljonvinst blev omvänd

-        Vi förlorar 4,5 miljoner kronor i intäkter, skriver Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportbladet. Sjöstrand räknar med att matcherna mot Frankrike och Portugal hade betytt en intäkt på 20 miljoner. Nu blev det enbart utgifter i samband med matcherna.

Den 8 oktober skulle A-landslaget mött Ryssland på Friends. Den matchen blev inställd efter ryssarna nekades inresa till Sverige. Matchen flyttas till Moskva och spelas på torsdag. Svenska fotbollförbundet får stå för resekostnaderna till Moskva.

-        Resan och uppehället i Ryssland kostar minst 800 000 kronor, förmodligen stiger siffran till en miljon, skriver Håkan Sjöstrand.

Sjöstrand kritiserar regeringen

Tidigare har Sjöstrand sagt till TT:

-        Jag kan inte förstå varför det inte går att medge undantag från inreseförbudet för elitfotbollsspelare på samma sätt som andra yrkesgrupper fått. Vi tycker att det är rimligt att professionella fotbollsspelare betraktas som högkvalificerade arbetstagare. Förbundet och Uefa tillämpar ett mycket strikt protokoll och testar spelare och ledare på ett så omfattande sätt som ingen annan arbetskategori är i närheten av för att minimera smittrisken, sa Sjöstrand.

SvFF:s företrädare är mycket besvikna på regeringen som inte återkommit kring önskemålet att få till ett undantag för fotbollsspelare.

Som lök på laxen tvingas Förbundet flytta EM-kvalet för U21-landslaget mot Armenien den 13 oktober från Olympia i Helsingborg till neutral plan. Spelorten blir Lublin i Polen. Svenska fotbollförbundet tvingas stå för värdskapet.

-        Sammantaget betyder det ökade kostnader på 6,5 miljoner, skriver Sjöstrand.

Efter A-landslagets match i Moskva väntar bortamatcher mot Kroatien den 11 oktober och Portugal den 14 oktober. Matcherna ingår i Nations League.

Göran Söderlund

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Den 17 november 2022 firar Svenska ishockeyförbundet 100 år med Tidernas Hockeygala i Avicii Arena. Galan direktsänds i SVT 1 med start kl 20.00. Under kvällen ska svensk ishockeys historia uppmärksammas och hyllas. Flera tunga priser ska delas ut, i synnerhet Tidernas Ögonblick där svenska folket utgör jury.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.