Förbundets siffror lyser röda

Det lyser eldrött på inkomstsidan hos Svenska fotbollförbundet. Enbart under september har SvFF gått back med 20 miljoner kronor i uteblivna intäkter. ”Det blir röda siffror hos oss”, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

 

 

Eländet började med landskamperna mot Frankrike och Portugal på Friends Arena. Förlust med 1-0 mot Frankrike den 5 september, noll åskådare. Förlust mot Portugal, 2-0, den 9 september på Friends. Noll åskådare. Två garanterat publiksuccéer med miljoner i intäkter – om inte covid -19 hade funnits.

Beräknad mångmiljonvinst blev omvänd

-        Vi förlorar 4,5 miljoner kronor i intäkter, skriver Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportbladet. Sjöstrand räknar med att matcherna mot Frankrike och Portugal hade betytt en intäkt på 20 miljoner. Nu blev det enbart utgifter i samband med matcherna.

Den 8 oktober skulle A-landslaget mött Ryssland på Friends. Den matchen blev inställd efter ryssarna nekades inresa till Sverige. Matchen flyttas till Moskva och spelas på torsdag. Svenska fotbollförbundet får stå för resekostnaderna till Moskva.

-        Resan och uppehället i Ryssland kostar minst 800 000 kronor, förmodligen stiger siffran till en miljon, skriver Håkan Sjöstrand.

Sjöstrand kritiserar regeringen

Tidigare har Sjöstrand sagt till TT:

-        Jag kan inte förstå varför det inte går att medge undantag från inreseförbudet för elitfotbollsspelare på samma sätt som andra yrkesgrupper fått. Vi tycker att det är rimligt att professionella fotbollsspelare betraktas som högkvalificerade arbetstagare. Förbundet och Uefa tillämpar ett mycket strikt protokoll och testar spelare och ledare på ett så omfattande sätt som ingen annan arbetskategori är i närheten av för att minimera smittrisken, sa Sjöstrand.

SvFF:s företrädare är mycket besvikna på regeringen som inte återkommit kring önskemålet att få till ett undantag för fotbollsspelare.

Som lök på laxen tvingas Förbundet flytta EM-kvalet för U21-landslaget mot Armenien den 13 oktober från Olympia i Helsingborg till neutral plan. Spelorten blir Lublin i Polen. Svenska fotbollförbundet tvingas stå för värdskapet.

-        Sammantaget betyder det ökade kostnader på 6,5 miljoner, skriver Sjöstrand.

Efter A-landslagets match i Moskva väntar bortamatcher mot Kroatien den 11 oktober och Portugal den 14 oktober. Matcherna ingår i Nations League.

Göran Söderlund

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.