76-årig ordförande och bluffmakare avslöjad

Med knappt två veckor kvar till skidskytte-VM i slovenska Pokljuka skakas av skidskyttevärlden av en närmast osannolik skandal. I en oberoende utredning uppger IBU, det internationella förbundet,  att tidigare ordföranden, norrmannen Anders Besseberg, 76 år, tagit emot mutor för att dölja rysk dopning.

Anders Besseberg, 76 år, är norrmannen som är huvudpersonen i något som benämns "Skidskyttets största skandal någonsin.
Annons

 60 intervjuer och granskning av 70 000 filer, med bistånd av polis och dopningsorganisationen Wada, redovisas i en 200 sidig rapport. Graverande uppgifter som avslöjar att Besseberg  under sin tid som ordförande, han avgick 2018, var köpt av köpt av ryska ledare.

Han har enligt rapporten tagit emot lyxklockor, bjudits på jaktresor och prostituerade kvinnor. Norska NRK har tagit del av rapporten och Olle Dalin, nuvarande ordförande i IBU, bekräftar dess innehåll.

Besseberg  nekar

Anders Besseberg nekar till alla anklagelser och svarar upprepade gånger ”nej, nej, nej” till norska TV 2.

På Twitter skriver svenska stjärnan Sebastian Samuelsson ”Fuck you Mr Besseberg” och i Sportbladet säger sig ”Sebbe” inte vara överraskad.

-Ska jag vara ärlig är jag inte dugg förvånad, Jag har i flera år misstänkt att Besseberg var korrupt. Nu är jag riktigt förbannad och tycker att det som avslöjas är helt bedrövligt.

-Många med mig har känt, att det har gått till som rapporten beskriver. Nu har rapporten ingen juridisk grund men jag vill tro att en brottsutredning kommer fram till samma sak och jag hoppas att Besseberg får sitta i fängelse väldigt länge, säger ”Sebbe”.

-Idag har jag stort förtroende för IBU. Under ledning av Olle Dahlin har man tagit tag i många saker, blivit mer transparanta och öppna. Från att ha varit en av de sämre i klassen till en av de bättre, avslutar ”Sebbe”.

"Vi är chockade"

-Vi är chockade över de uppenbara felaktigheter som förs fram i rapporten. Men samtidigt tacksamma över att det har förts fram i ljuset, meddelar Olle Dahlin.

Polisutredning har enligt NRK påbörjats men ännu har Besseberg inte delgivits misstanke om något brott.

VM avgörs 10-21 februari i Pokljuka,  en skogsplatå i nordvästa Slovenien.

Här arrangeras årligen världscuptävlingar. Närmaste stad är Bled på 25 km. avstånd. Här utvecklades under 1970-talet Ingemar Stenmarks vinnarformel, Elan-skidan.  

Skidskyttarna har ett givet samtalsämne inför kommande medaljjakter – norrmannen Bessebergs långa och illasmakande fögderi.

Kjell Nilsson

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.