76-årig ordförande och bluffmakare avslöjad

Med knappt två veckor kvar till skidskytte-VM i slovenska Pokljuka skakas av skidskyttevärlden av en närmast osannolik skandal. I en oberoende utredning uppger IBU, det internationella förbundet,  att tidigare ordföranden, norrmannen Anders Besseberg, 76 år, tagit emot mutor för att dölja rysk dopning.

Anders Besseberg, 76 år, är norrmannen som är huvudpersonen i något som benämns "Skidskyttets största skandal någonsin.

 60 intervjuer och granskning av 70 000 filer, med bistånd av polis och dopningsorganisationen Wada, redovisas i en 200 sidig rapport. Graverande uppgifter som avslöjar att Besseberg  under sin tid som ordförande, han avgick 2018, var köpt av köpt av ryska ledare.

Han har enligt rapporten tagit emot lyxklockor, bjudits på jaktresor och prostituerade kvinnor. Norska NRK har tagit del av rapporten och Olle Dalin, nuvarande ordförande i IBU, bekräftar dess innehåll.

Besseberg  nekar

Anders Besseberg nekar till alla anklagelser och svarar upprepade gånger ”nej, nej, nej” till norska TV 2.

På Twitter skriver svenska stjärnan Sebastian Samuelsson ”Fuck you Mr Besseberg” och i Sportbladet säger sig ”Sebbe” inte vara överraskad.

-Ska jag vara ärlig är jag inte dugg förvånad, Jag har i flera år misstänkt att Besseberg var korrupt. Nu är jag riktigt förbannad och tycker att det som avslöjas är helt bedrövligt.

-Många med mig har känt, att det har gått till som rapporten beskriver. Nu har rapporten ingen juridisk grund men jag vill tro att en brottsutredning kommer fram till samma sak och jag hoppas att Besseberg får sitta i fängelse väldigt länge, säger ”Sebbe”.

-Idag har jag stort förtroende för IBU. Under ledning av Olle Dahlin har man tagit tag i många saker, blivit mer transparanta och öppna. Från att ha varit en av de sämre i klassen till en av de bättre, avslutar ”Sebbe”.

"Vi är chockade"

-Vi är chockade över de uppenbara felaktigheter som förs fram i rapporten. Men samtidigt tacksamma över att det har förts fram i ljuset, meddelar Olle Dahlin.

Polisutredning har enligt NRK påbörjats men ännu har Besseberg inte delgivits misstanke om något brott.

VM avgörs 10-21 februari i Pokljuka,  en skogsplatå i nordvästa Slovenien.

Här arrangeras årligen världscuptävlingar. Närmaste stad är Bled på 25 km. avstånd. Här utvecklades under 1970-talet Ingemar Stenmarks vinnarformel, Elan-skidan.  

Skidskyttarna har ett givet samtalsämne inför kommande medaljjakter – norrmannen Bessebergs långa och illasmakande fögderi.

Kjell Nilsson

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Det är vad vi har tjatat om här på sajten i flera år.  Medvetandet om betydelsen av evenemang – i klubben, i förbundet, i kommunen. Nu vaknar man lite varstans i Sverige. När RF för nionde gången arrangerar "Mötesplats Idrott och destination"för att skapa förutsättningar för flera idrottsevenemang är intresset större än någonsin. I klartext, alla borde vara där, alla är där. Ambitionen växer. Det påvisas av 125 anmälda personer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.