76-årig ordförande och bluffmakare avslöjad

Med knappt två veckor kvar till skidskytte-VM i slovenska Pokljuka skakas av skidskyttevärlden av en närmast osannolik skandal. I en oberoende utredning uppger IBU, det internationella förbundet,  att tidigare ordföranden, norrmannen Anders Besseberg, 76 år, tagit emot mutor för att dölja rysk dopning.

Anders Besseberg, 76 år, är norrmannen som är huvudpersonen i något som benämns "Skidskyttets största skandal någonsin.

 60 intervjuer och granskning av 70 000 filer, med bistånd av polis och dopningsorganisationen Wada, redovisas i en 200 sidig rapport. Graverande uppgifter som avslöjar att Besseberg  under sin tid som ordförande, han avgick 2018, var köpt av köpt av ryska ledare.

Han har enligt rapporten tagit emot lyxklockor, bjudits på jaktresor och prostituerade kvinnor. Norska NRK har tagit del av rapporten och Olle Dalin, nuvarande ordförande i IBU, bekräftar dess innehåll.

Besseberg  nekar

Anders Besseberg nekar till alla anklagelser och svarar upprepade gånger ”nej, nej, nej” till norska TV 2.

På Twitter skriver svenska stjärnan Sebastian Samuelsson ”Fuck you Mr Besseberg” och i Sportbladet säger sig ”Sebbe” inte vara överraskad.

-Ska jag vara ärlig är jag inte dugg förvånad, Jag har i flera år misstänkt att Besseberg var korrupt. Nu är jag riktigt förbannad och tycker att det som avslöjas är helt bedrövligt.

-Många med mig har känt, att det har gått till som rapporten beskriver. Nu har rapporten ingen juridisk grund men jag vill tro att en brottsutredning kommer fram till samma sak och jag hoppas att Besseberg får sitta i fängelse väldigt länge, säger ”Sebbe”.

-Idag har jag stort förtroende för IBU. Under ledning av Olle Dahlin har man tagit tag i många saker, blivit mer transparanta och öppna. Från att ha varit en av de sämre i klassen till en av de bättre, avslutar ”Sebbe”.

"Vi är chockade"

-Vi är chockade över de uppenbara felaktigheter som förs fram i rapporten. Men samtidigt tacksamma över att det har förts fram i ljuset, meddelar Olle Dahlin.

Polisutredning har enligt NRK påbörjats men ännu har Besseberg inte delgivits misstanke om något brott.

VM avgörs 10-21 februari i Pokljuka,  en skogsplatå i nordvästa Slovenien.

Här arrangeras årligen världscuptävlingar. Närmaste stad är Bled på 25 km. avstånd. Här utvecklades under 1970-talet Ingemar Stenmarks vinnarformel, Elan-skidan.  

Skidskyttarna har ett givet samtalsämne inför kommande medaljjakter – norrmannen Bessebergs långa och illasmakande fögderi.

Kjell Nilsson

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.