76-årig ordförande och bluffmakare avslöjad

Med knappt två veckor kvar till skidskytte-VM i slovenska Pokljuka skakas av skidskyttevärlden av en närmast osannolik skandal. I en oberoende utredning uppger IBU, det internationella förbundet,  att tidigare ordföranden, norrmannen Anders Besseberg, 76 år, tagit emot mutor för att dölja rysk dopning.

Anders Besseberg, 76 år, är norrmannen som är huvudpersonen i något som benämns "Skidskyttets största skandal någonsin.

 60 intervjuer och granskning av 70 000 filer, med bistånd av polis och dopningsorganisationen Wada, redovisas i en 200 sidig rapport. Graverande uppgifter som avslöjar att Besseberg  under sin tid som ordförande, han avgick 2018, var köpt av köpt av ryska ledare.

Han har enligt rapporten tagit emot lyxklockor, bjudits på jaktresor och prostituerade kvinnor. Norska NRK har tagit del av rapporten och Olle Dalin, nuvarande ordförande i IBU, bekräftar dess innehåll.

Besseberg  nekar

Anders Besseberg nekar till alla anklagelser och svarar upprepade gånger ”nej, nej, nej” till norska TV 2.

På Twitter skriver svenska stjärnan Sebastian Samuelsson ”Fuck you Mr Besseberg” och i Sportbladet säger sig ”Sebbe” inte vara överraskad.

-Ska jag vara ärlig är jag inte dugg förvånad, Jag har i flera år misstänkt att Besseberg var korrupt. Nu är jag riktigt förbannad och tycker att det som avslöjas är helt bedrövligt.

-Många med mig har känt, att det har gått till som rapporten beskriver. Nu har rapporten ingen juridisk grund men jag vill tro att en brottsutredning kommer fram till samma sak och jag hoppas att Besseberg får sitta i fängelse väldigt länge, säger ”Sebbe”.

-Idag har jag stort förtroende för IBU. Under ledning av Olle Dahlin har man tagit tag i många saker, blivit mer transparanta och öppna. Från att ha varit en av de sämre i klassen till en av de bättre, avslutar ”Sebbe”.

"Vi är chockade"

-Vi är chockade över de uppenbara felaktigheter som förs fram i rapporten. Men samtidigt tacksamma över att det har förts fram i ljuset, meddelar Olle Dahlin.

Polisutredning har enligt NRK påbörjats men ännu har Besseberg inte delgivits misstanke om något brott.

VM avgörs 10-21 februari i Pokljuka,  en skogsplatå i nordvästa Slovenien.

Här arrangeras årligen världscuptävlingar. Närmaste stad är Bled på 25 km. avstånd. Här utvecklades under 1970-talet Ingemar Stenmarks vinnarformel, Elan-skidan.  

Skidskyttarna har ett givet samtalsämne inför kommande medaljjakter – norrmannen Bessebergs långa och illasmakande fögderi.

Kjell Nilsson

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Den 17 november 2022 firar Svenska ishockeyförbundet 100 år med Tidernas Hockeygala i Avicii Arena. Galan direktsänds i SVT 1 med start kl 20.00. Under kvällen ska svensk ishockeys historia uppmärksammas och hyllas. Flera tunga priser ska delas ut, i synnerhet Tidernas Ögonblick där svenska folket utgör jury.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.