76-årig ordförande och bluffmakare avslöjad

Med knappt två veckor kvar till skidskytte-VM i slovenska Pokljuka skakas av skidskyttevärlden av en närmast osannolik skandal. I en oberoende utredning uppger IBU, det internationella förbundet,  att tidigare ordföranden, norrmannen Anders Besseberg, 76 år, tagit emot mutor för att dölja rysk dopning.

Anders Besseberg, 76 år, är norrmannen som är huvudpersonen i något som benämns "Skidskyttets största skandal någonsin.
Annons

 60 intervjuer och granskning av 70 000 filer, med bistånd av polis och dopningsorganisationen Wada, redovisas i en 200 sidig rapport. Graverande uppgifter som avslöjar att Besseberg  under sin tid som ordförande, han avgick 2018, var köpt av köpt av ryska ledare.

Han har enligt rapporten tagit emot lyxklockor, bjudits på jaktresor och prostituerade kvinnor. Norska NRK har tagit del av rapporten och Olle Dalin, nuvarande ordförande i IBU, bekräftar dess innehåll.

Besseberg  nekar

Anders Besseberg nekar till alla anklagelser och svarar upprepade gånger ”nej, nej, nej” till norska TV 2.

På Twitter skriver svenska stjärnan Sebastian Samuelsson ”Fuck you Mr Besseberg” och i Sportbladet säger sig ”Sebbe” inte vara överraskad.

-Ska jag vara ärlig är jag inte dugg förvånad, Jag har i flera år misstänkt att Besseberg var korrupt. Nu är jag riktigt förbannad och tycker att det som avslöjas är helt bedrövligt.

-Många med mig har känt, att det har gått till som rapporten beskriver. Nu har rapporten ingen juridisk grund men jag vill tro att en brottsutredning kommer fram till samma sak och jag hoppas att Besseberg får sitta i fängelse väldigt länge, säger ”Sebbe”.

-Idag har jag stort förtroende för IBU. Under ledning av Olle Dahlin har man tagit tag i många saker, blivit mer transparanta och öppna. Från att ha varit en av de sämre i klassen till en av de bättre, avslutar ”Sebbe”.

"Vi är chockade"

-Vi är chockade över de uppenbara felaktigheter som förs fram i rapporten. Men samtidigt tacksamma över att det har förts fram i ljuset, meddelar Olle Dahlin.

Polisutredning har enligt NRK påbörjats men ännu har Besseberg inte delgivits misstanke om något brott.

VM avgörs 10-21 februari i Pokljuka,  en skogsplatå i nordvästa Slovenien.

Här arrangeras årligen världscuptävlingar. Närmaste stad är Bled på 25 km. avstånd. Här utvecklades under 1970-talet Ingemar Stenmarks vinnarformel, Elan-skidan.  

Skidskyttarna har ett givet samtalsämne inför kommande medaljjakter – norrmannen Bessebergs långa och illasmakande fögderi.

Kjell Nilsson

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ansvariga inom Malmö Redhawks är på hugget. I takt med att nyförvärv ökar - nu har sex nyförvärv presenteras - växer  skaran av av sponsorer. Senaste nytt -  Bravida hartagit beslutet  att öka engagemanget som huvudpartner igen.  

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

2020 vann Umeå en överlägsen seger .Nu är det klart vilka 37 kommuner som  som har klarat grundkriteriet och är med och slåss om titeln Sveriges bästa idrottsstad 2021.I år tillkommer två kommuner som aldrig tidigare klarat grundkriteriet; Vänersborg och Mölndal. Däremot försvinner fyra kommuner som var med i omröstningen ifjol; Boden, Falkenberg, Gotlands kommun och Kalmar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.