Samarbete gynnar nya NHL-spelare

Framtidens hockeytalanger är att gratulera.  Ett samarbetsavtal mellan svensk ägda agentbyrån Progressiv Sports  och amerikanska jätten Octagon Icehockey närmast garanterar en fortsatt ström av unga svenska spelare över Atlanten.

-Vi kan inte ha en bättre partner, säger Anders Davidsson, operativ chef på Progressiv Sports.

-Octagons erfarenhet över lång tid, och framgångsrika arbete med klienter inom flera branscher blir värdefullt för vår fortsatta utveckling, betonar Anders Davidsson.

Han är en passionerad hockeyälskare, 59 år och under flera år bosatt i Detroit där han nära följde Detroits jakt på Stanley Cup-pokalen med backen Nicklas Lidström och forwarden Henrik Zetterberg som frontfigurer. 

En missad talang

Den här säsongen är rookien Lucas Raymond, en av Detroits mest lysande stjärnor. Det smärtar Davidsson att den förre Frölunda-spelaren inte tillhör Davidssons grupp av spelare.

-Jag såg honom växa upp, men Progressiv Sports hade inte startats upp när Raymond valdes i NHL-draften, skrattar Davidsson.

Octagon har arbetat inom internationell ishockey i mer än 30 år och har bland sina klienter bland annat 17 NHL-awards pristagare, som Tysklands forward Leon Draisaitl, vinnare av Hart Trophy 2020, och målvakten Marce André Fleury, vinnare av Vezina Trophy 2021.

Företaget har över 1 000 anställda i 20 länder, och betonar att all sport är en del av underhållningsindustrin. Att hjälpa unga ishockeyspelare till en framgångsrik karriär är en del av Octagons breda verksamhet.

Progressiv Sports, med huvudkontor i Göteborg, arbetar också brett över idrotten. Anders Davidsson betonar  att svenska spelare försäkras full service i karriärråd, kommersiell vägledning och den bästa vägen till sportslig utveckling.

Anders Davidsson, grundare och vd. vill att företaget ska ses som en fullservice byrå, med ett personligt fokus. Han har tidigare haft ledande marknadsföringsroller inom fordonsindustrin, bland annat på Volvo och inom reklambyråbranschen.

-Jag var vid en punkt där  jag ville gå vidare. Då låg mitt intresse för ishockey och golf nära. Efter att ha blivit licensierad av Sico, spelarfacket, och efter ett givande möte med spelaragenten Joel Larsson, startade vi upp verksamheten, berättar Anders.

Svenska spelare är hårdvaluta på spelarmarknaden i USA/Kanada. Den här säsongen har 82 spelare varit ombytta för minst en NHL-match. Med farmarlagsspel och juniorligor finns närmare 250 svenska spelare i USA/Kanada. Det svenska utbildningssystemet rankas mycket högt ”over there”,  och Anders Davidsson är övertygad om intresset kommer att bestå.

-Ja, vårt påbörjade samarbete med Octagon visar att tror på en sådan utveckling. Nu har vi en partner som är bland världens ledande byråer, och det innebär ökade möjligheter för oss att placera spelare i rätt lag och ta tillvara kommersiella möjligheter, betonar Anders Davidsson.

Representerar 23 svenskar

I dag företräder Progressiv Sport 23 unga svenska spelare, främst födda 02-03, samt 14 golfspelare, varav flera europeiska. Agentens ersättning baseras på en procentsats i förhållande till kontraktets storlek.

För närvarande finns rekordmånga, eller 56 certifierade agenter på den svenska marknaden. Det innebär att de har rätt att förmedla spelare från svenska klubbar.  I skaran finns flera tidigare spelare,  som Michael Nylander med en gedigen NHL-karriär bakom sig samt den tjeckiske storbacken Radek Hamr med ett förflutet i Färjestad.

Flera agenter är knuta till stora internationella organisationer, som Claes Elefalk,  som arbetar för CAA Sports, Creative Artists Agency. Han har tidigare företrätt bl.a. Mats Sundin och bröderna Henrik och Daniel Sedin.

Först ut i agentskrået i Sverige var advokat Björn Wagnsson (1937-1999). Under  1970-talet företrädde han så gott som samtliga svenska ishockeyspelare som skrev kontrakt med NHL. Hans första klienter var Brynäs duon Börje Salming och Inge Hammarström när de skrev kontrakt med Toronto 1973.

 Björn Wagnsson var också rådgivare till Ingemar Stenmark under hela hans karriär.

Kjell Nilsson

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen