Samarbete gynnar nya NHL-spelare

Framtidens hockeytalanger är att gratulera.  Ett samarbetsavtal mellan svensk ägda agentbyrån Progressiv Sports  och amerikanska jätten Octagon Icehockey närmast garanterar en fortsatt ström av unga svenska spelare över Atlanten.

-Vi kan inte ha en bättre partner, säger Anders Davidsson, operativ chef på Progressiv Sports.

-Octagons erfarenhet över lång tid, och framgångsrika arbete med klienter inom flera branscher blir värdefullt för vår fortsatta utveckling, betonar Anders Davidsson.

Han är en passionerad hockeyälskare, 59 år och under flera år bosatt i Detroit där han nära följde Detroits jakt på Stanley Cup-pokalen med backen Nicklas Lidström och forwarden Henrik Zetterberg som frontfigurer. 

En missad talang

Den här säsongen är rookien Lucas Raymond, en av Detroits mest lysande stjärnor. Det smärtar Davidsson att den förre Frölunda-spelaren inte tillhör Davidssons grupp av spelare.

-Jag såg honom växa upp, men Progressiv Sports hade inte startats upp när Raymond valdes i NHL-draften, skrattar Davidsson.

Octagon har arbetat inom internationell ishockey i mer än 30 år och har bland sina klienter bland annat 17 NHL-awards pristagare, som Tysklands forward Leon Draisaitl, vinnare av Hart Trophy 2020, och målvakten Marce André Fleury, vinnare av Vezina Trophy 2021.

Företaget har över 1 000 anställda i 20 länder, och betonar att all sport är en del av underhållningsindustrin. Att hjälpa unga ishockeyspelare till en framgångsrik karriär är en del av Octagons breda verksamhet.

Progressiv Sports, med huvudkontor i Göteborg, arbetar också brett över idrotten. Anders Davidsson betonar  att svenska spelare försäkras full service i karriärråd, kommersiell vägledning och den bästa vägen till sportslig utveckling.

Anders Davidsson, grundare och vd. vill att företaget ska ses som en fullservice byrå, med ett personligt fokus. Han har tidigare haft ledande marknadsföringsroller inom fordonsindustrin, bland annat på Volvo och inom reklambyråbranschen.

-Jag var vid en punkt där  jag ville gå vidare. Då låg mitt intresse för ishockey och golf nära. Efter att ha blivit licensierad av Sico, spelarfacket, och efter ett givande möte med spelaragenten Joel Larsson, startade vi upp verksamheten, berättar Anders.

Svenska spelare är hårdvaluta på spelarmarknaden i USA/Kanada. Den här säsongen har 82 spelare varit ombytta för minst en NHL-match. Med farmarlagsspel och juniorligor finns närmare 250 svenska spelare i USA/Kanada. Det svenska utbildningssystemet rankas mycket högt ”over there”,  och Anders Davidsson är övertygad om intresset kommer att bestå.

-Ja, vårt påbörjade samarbete med Octagon visar att tror på en sådan utveckling. Nu har vi en partner som är bland världens ledande byråer, och det innebär ökade möjligheter för oss att placera spelare i rätt lag och ta tillvara kommersiella möjligheter, betonar Anders Davidsson.

Representerar 23 svenskar

I dag företräder Progressiv Sport 23 unga svenska spelare, främst födda 02-03, samt 14 golfspelare, varav flera europeiska. Agentens ersättning baseras på en procentsats i förhållande till kontraktets storlek.

För närvarande finns rekordmånga, eller 56 certifierade agenter på den svenska marknaden. Det innebär att de har rätt att förmedla spelare från svenska klubbar.  I skaran finns flera tidigare spelare,  som Michael Nylander med en gedigen NHL-karriär bakom sig samt den tjeckiske storbacken Radek Hamr med ett förflutet i Färjestad.

Flera agenter är knuta till stora internationella organisationer, som Claes Elefalk,  som arbetar för CAA Sports, Creative Artists Agency. Han har tidigare företrätt bl.a. Mats Sundin och bröderna Henrik och Daniel Sedin.

Först ut i agentskrået i Sverige var advokat Björn Wagnsson (1937-1999). Under  1970-talet företrädde han så gott som samtliga svenska ishockeyspelare som skrev kontrakt med NHL. Hans första klienter var Brynäs duon Börje Salming och Inge Hammarström när de skrev kontrakt med Toronto 1973.

 Björn Wagnsson var också rådgivare till Ingemar Stenmark under hela hans karriär.

Kjell Nilsson

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu kommer 500 nya miljoner i återstartsstöd. Jo, det är sant. Svensk idrott ska knuffas igång via ett jättepaket från staten. Nu har Riksidrottsstyrelsen beslutat att fördela nya pengar  till idrottsrörelsen för att ge extra kraft i återstartsarbete efter pandemin.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Ett av svensk idrotts största och mest spektakulära evenemang är tillbaka. Invigningen av ungdomsfotbollens Gothia Cup, med runt 50 000, främst ungdomar på läktarna och även på innerplanen via en musikfest, toppat med ett fantastiskt fyrverkeri,  i flera timmar och manifesterar världens största fotbollsturnering för ungdomar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.