Samarbete gynnar nya NHL-spelare

Framtidens hockeytalanger är att gratulera.  Ett samarbetsavtal mellan svensk ägda agentbyrån Progressiv Sports  och amerikanska jätten Octagon Icehockey närmast garanterar en fortsatt ström av unga svenska spelare över Atlanten.

-Vi kan inte ha en bättre partner, säger Anders Davidsson, operativ chef på Progressiv Sports.

-Octagons erfarenhet över lång tid, och framgångsrika arbete med klienter inom flera branscher blir värdefullt för vår fortsatta utveckling, betonar Anders Davidsson.

Han är en passionerad hockeyälskare, 59 år och under flera år bosatt i Detroit där han nära följde Detroits jakt på Stanley Cup-pokalen med backen Nicklas Lidström och forwarden Henrik Zetterberg som frontfigurer. 

En missad talang

Den här säsongen är rookien Lucas Raymond, en av Detroits mest lysande stjärnor. Det smärtar Davidsson att den förre Frölunda-spelaren inte tillhör Davidssons grupp av spelare.

-Jag såg honom växa upp, men Progressiv Sports hade inte startats upp när Raymond valdes i NHL-draften, skrattar Davidsson.

Octagon har arbetat inom internationell ishockey i mer än 30 år och har bland sina klienter bland annat 17 NHL-awards pristagare, som Tysklands forward Leon Draisaitl, vinnare av Hart Trophy 2020, och målvakten Marce André Fleury, vinnare av Vezina Trophy 2021.

Företaget har över 1 000 anställda i 20 länder, och betonar att all sport är en del av underhållningsindustrin. Att hjälpa unga ishockeyspelare till en framgångsrik karriär är en del av Octagons breda verksamhet.

Progressiv Sports, med huvudkontor i Göteborg, arbetar också brett över idrotten. Anders Davidsson betonar  att svenska spelare försäkras full service i karriärråd, kommersiell vägledning och den bästa vägen till sportslig utveckling.

Anders Davidsson, grundare och vd. vill att företaget ska ses som en fullservice byrå, med ett personligt fokus. Han har tidigare haft ledande marknadsföringsroller inom fordonsindustrin, bland annat på Volvo och inom reklambyråbranschen.

-Jag var vid en punkt där  jag ville gå vidare. Då låg mitt intresse för ishockey och golf nära. Efter att ha blivit licensierad av Sico, spelarfacket, och efter ett givande möte med spelaragenten Joel Larsson, startade vi upp verksamheten, berättar Anders.

Svenska spelare är hårdvaluta på spelarmarknaden i USA/Kanada. Den här säsongen har 82 spelare varit ombytta för minst en NHL-match. Med farmarlagsspel och juniorligor finns närmare 250 svenska spelare i USA/Kanada. Det svenska utbildningssystemet rankas mycket högt ”over there”,  och Anders Davidsson är övertygad om intresset kommer att bestå.

-Ja, vårt påbörjade samarbete med Octagon visar att tror på en sådan utveckling. Nu har vi en partner som är bland världens ledande byråer, och det innebär ökade möjligheter för oss att placera spelare i rätt lag och ta tillvara kommersiella möjligheter, betonar Anders Davidsson.

Representerar 23 svenskar

I dag företräder Progressiv Sport 23 unga svenska spelare, främst födda 02-03, samt 14 golfspelare, varav flera europeiska. Agentens ersättning baseras på en procentsats i förhållande till kontraktets storlek.

För närvarande finns rekordmånga, eller 56 certifierade agenter på den svenska marknaden. Det innebär att de har rätt att förmedla spelare från svenska klubbar.  I skaran finns flera tidigare spelare,  som Michael Nylander med en gedigen NHL-karriär bakom sig samt den tjeckiske storbacken Radek Hamr med ett förflutet i Färjestad.

Flera agenter är knuta till stora internationella organisationer, som Claes Elefalk,  som arbetar för CAA Sports, Creative Artists Agency. Han har tidigare företrätt bl.a. Mats Sundin och bröderna Henrik och Daniel Sedin.

Först ut i agentskrået i Sverige var advokat Björn Wagnsson (1937-1999). Under  1970-talet företrädde han så gott som samtliga svenska ishockeyspelare som skrev kontrakt med NHL. Hans första klienter var Brynäs duon Börje Salming och Inge Hammarström när de skrev kontrakt med Toronto 1973.

 Björn Wagnsson var också rådgivare till Ingemar Stenmark under hela hans karriär.

Kjell Nilsson

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.