Samarbete gynnar nya NHL-spelare

Framtidens hockeytalanger är att gratulera.  Ett samarbetsavtal mellan svensk ägda agentbyrån Progressiv Sports  och amerikanska jätten Octagon Icehockey närmast garanterar en fortsatt ström av unga svenska spelare över Atlanten.

-Vi kan inte ha en bättre partner, säger Anders Davidsson, operativ chef på Progressiv Sports.

-Octagons erfarenhet över lång tid, och framgångsrika arbete med klienter inom flera branscher blir värdefullt för vår fortsatta utveckling, betonar Anders Davidsson.

Han är en passionerad hockeyälskare, 59 år och under flera år bosatt i Detroit där han nära följde Detroits jakt på Stanley Cup-pokalen med backen Nicklas Lidström och forwarden Henrik Zetterberg som frontfigurer. 

En missad talang

Den här säsongen är rookien Lucas Raymond, en av Detroits mest lysande stjärnor. Det smärtar Davidsson att den förre Frölunda-spelaren inte tillhör Davidssons grupp av spelare.

-Jag såg honom växa upp, men Progressiv Sports hade inte startats upp när Raymond valdes i NHL-draften, skrattar Davidsson.

Octagon har arbetat inom internationell ishockey i mer än 30 år och har bland sina klienter bland annat 17 NHL-awards pristagare, som Tysklands forward Leon Draisaitl, vinnare av Hart Trophy 2020, och målvakten Marce André Fleury, vinnare av Vezina Trophy 2021.

Företaget har över 1 000 anställda i 20 länder, och betonar att all sport är en del av underhållningsindustrin. Att hjälpa unga ishockeyspelare till en framgångsrik karriär är en del av Octagons breda verksamhet.

Progressiv Sports, med huvudkontor i Göteborg, arbetar också brett över idrotten. Anders Davidsson betonar  att svenska spelare försäkras full service i karriärråd, kommersiell vägledning och den bästa vägen till sportslig utveckling.

Anders Davidsson, grundare och vd. vill att företaget ska ses som en fullservice byrå, med ett personligt fokus. Han har tidigare haft ledande marknadsföringsroller inom fordonsindustrin, bland annat på Volvo och inom reklambyråbranschen.

-Jag var vid en punkt där  jag ville gå vidare. Då låg mitt intresse för ishockey och golf nära. Efter att ha blivit licensierad av Sico, spelarfacket, och efter ett givande möte med spelaragenten Joel Larsson, startade vi upp verksamheten, berättar Anders.

Svenska spelare är hårdvaluta på spelarmarknaden i USA/Kanada. Den här säsongen har 82 spelare varit ombytta för minst en NHL-match. Med farmarlagsspel och juniorligor finns närmare 250 svenska spelare i USA/Kanada. Det svenska utbildningssystemet rankas mycket högt ”over there”,  och Anders Davidsson är övertygad om intresset kommer att bestå.

-Ja, vårt påbörjade samarbete med Octagon visar att tror på en sådan utveckling. Nu har vi en partner som är bland världens ledande byråer, och det innebär ökade möjligheter för oss att placera spelare i rätt lag och ta tillvara kommersiella möjligheter, betonar Anders Davidsson.

Representerar 23 svenskar

I dag företräder Progressiv Sport 23 unga svenska spelare, främst födda 02-03, samt 14 golfspelare, varav flera europeiska. Agentens ersättning baseras på en procentsats i förhållande till kontraktets storlek.

För närvarande finns rekordmånga, eller 56 certifierade agenter på den svenska marknaden. Det innebär att de har rätt att förmedla spelare från svenska klubbar.  I skaran finns flera tidigare spelare,  som Michael Nylander med en gedigen NHL-karriär bakom sig samt den tjeckiske storbacken Radek Hamr med ett förflutet i Färjestad.

Flera agenter är knuta till stora internationella organisationer, som Claes Elefalk,  som arbetar för CAA Sports, Creative Artists Agency. Han har tidigare företrätt bl.a. Mats Sundin och bröderna Henrik och Daniel Sedin.

Först ut i agentskrået i Sverige var advokat Björn Wagnsson (1937-1999). Under  1970-talet företrädde han så gott som samtliga svenska ishockeyspelare som skrev kontrakt med NHL. Hans första klienter var Brynäs duon Börje Salming och Inge Hammarström när de skrev kontrakt med Toronto 1973.

 Björn Wagnsson var också rådgivare till Ingemar Stenmark under hela hans karriär.

Kjell Nilsson

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.