Samarbete gynnar nya NHL-spelare

Framtidens hockeytalanger är att gratulera.  Ett samarbetsavtal mellan svensk ägda agentbyrån Progressiv Sports  och amerikanska jätten Octagon Icehockey närmast garanterar en fortsatt ström av unga svenska spelare över Atlanten.

-Vi kan inte ha en bättre partner, säger Anders Davidsson, operativ chef på Progressiv Sports.

-Octagons erfarenhet över lång tid, och framgångsrika arbete med klienter inom flera branscher blir värdefullt för vår fortsatta utveckling, betonar Anders Davidsson.

Han är en passionerad hockeyälskare, 59 år och under flera år bosatt i Detroit där han nära följde Detroits jakt på Stanley Cup-pokalen med backen Nicklas Lidström och forwarden Henrik Zetterberg som frontfigurer. 

En missad talang

Den här säsongen är rookien Lucas Raymond, en av Detroits mest lysande stjärnor. Det smärtar Davidsson att den förre Frölunda-spelaren inte tillhör Davidssons grupp av spelare.

-Jag såg honom växa upp, men Progressiv Sports hade inte startats upp när Raymond valdes i NHL-draften, skrattar Davidsson.

Octagon har arbetat inom internationell ishockey i mer än 30 år och har bland sina klienter bland annat 17 NHL-awards pristagare, som Tysklands forward Leon Draisaitl, vinnare av Hart Trophy 2020, och målvakten Marce André Fleury, vinnare av Vezina Trophy 2021.

Företaget har över 1 000 anställda i 20 länder, och betonar att all sport är en del av underhållningsindustrin. Att hjälpa unga ishockeyspelare till en framgångsrik karriär är en del av Octagons breda verksamhet.

Progressiv Sports, med huvudkontor i Göteborg, arbetar också brett över idrotten. Anders Davidsson betonar  att svenska spelare försäkras full service i karriärråd, kommersiell vägledning och den bästa vägen till sportslig utveckling.

Anders Davidsson, grundare och vd. vill att företaget ska ses som en fullservice byrå, med ett personligt fokus. Han har tidigare haft ledande marknadsföringsroller inom fordonsindustrin, bland annat på Volvo och inom reklambyråbranschen.

-Jag var vid en punkt där  jag ville gå vidare. Då låg mitt intresse för ishockey och golf nära. Efter att ha blivit licensierad av Sico, spelarfacket, och efter ett givande möte med spelaragenten Joel Larsson, startade vi upp verksamheten, berättar Anders.

Svenska spelare är hårdvaluta på spelarmarknaden i USA/Kanada. Den här säsongen har 82 spelare varit ombytta för minst en NHL-match. Med farmarlagsspel och juniorligor finns närmare 250 svenska spelare i USA/Kanada. Det svenska utbildningssystemet rankas mycket högt ”over there”,  och Anders Davidsson är övertygad om intresset kommer att bestå.

-Ja, vårt påbörjade samarbete med Octagon visar att tror på en sådan utveckling. Nu har vi en partner som är bland världens ledande byråer, och det innebär ökade möjligheter för oss att placera spelare i rätt lag och ta tillvara kommersiella möjligheter, betonar Anders Davidsson.

Representerar 23 svenskar

I dag företräder Progressiv Sport 23 unga svenska spelare, främst födda 02-03, samt 14 golfspelare, varav flera europeiska. Agentens ersättning baseras på en procentsats i förhållande till kontraktets storlek.

För närvarande finns rekordmånga, eller 56 certifierade agenter på den svenska marknaden. Det innebär att de har rätt att förmedla spelare från svenska klubbar.  I skaran finns flera tidigare spelare,  som Michael Nylander med en gedigen NHL-karriär bakom sig samt den tjeckiske storbacken Radek Hamr med ett förflutet i Färjestad.

Flera agenter är knuta till stora internationella organisationer, som Claes Elefalk,  som arbetar för CAA Sports, Creative Artists Agency. Han har tidigare företrätt bl.a. Mats Sundin och bröderna Henrik och Daniel Sedin.

Först ut i agentskrået i Sverige var advokat Björn Wagnsson (1937-1999). Under  1970-talet företrädde han så gott som samtliga svenska ishockeyspelare som skrev kontrakt med NHL. Hans första klienter var Brynäs duon Börje Salming och Inge Hammarström när de skrev kontrakt med Toronto 1973.

 Björn Wagnsson var också rådgivare till Ingemar Stenmark under hela hans karriär.

Kjell Nilsson

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.