Han är mannen bakom unika satsningen

Nu avslöjas att ett svenskt konsortium med flera sports tech-bolag köper en fotbollsklubb från Gibraltar, med ett lag som spelar i den högsta, inhemska ligan.

- Med närheten till både Spanien och Portugal finns möjligheten att utveckla och förädla talanger, både inhemska och utifrån, betonar Pär Magnus Roos, delägare och initiativtagare till ägargruppen. Han är den som har samlat ett kapital om närmare 40 miljoner kr. 

I skuggan av den gigantiska klippan ska Europa Point FC spela sina hemmamatcher.

 Europa Point FC deltar i kampen om Champions Leauge - kval samt medverkan i Euro League platser kommande säsong - med en svensk ledningsgrupp. 

– Det är mycket glädjande att vi lyckats hitta en klubb i Europa som spelar i högsta ligan, säger PärMagnus

Rustar klubben

Hösten 2021 gick PärMagnus Roos in som ny delägare och tillförde fotbollskunskap samt ett internationellt nätverk. Sedan dess har klubben fått en annan struktur, spelartruppen är förstärkt, tränarstaben ny, en fysiolog anställd och även sportkontoret är utvecklat. 

- Vi har också skapat bättre boende och bättre avtal för så att spelarna känner större trygghet och trivsel. Då kan de prestera mera, betonar PärMagnus. 

- Klubben är idag betydligt bättre rustad och inleder den nya säsongen första veckan i oktober. 

Styrelsen har även fattat beslutet att starta ett damlag på Gibraltar och rekryteringarna av spelare ska ske under hösten.  

Han tog initiativet

- PärMagnus Roos påtog sig ansvaret för finansieringen.

- Vi erbjöd Sveriges främsta sports tech-bolag att vara delaktiga i projektet och lyckades. 

- Med nytt svenskt management, ny coach och nya spelare så förbättras chanserna till att vara bland de fyra främsta och nå ambitionen att faktiskt ta en åtråvärd Europa-plats. 

- Ett Champions League- kval och Euro League spel genererar kapital och utdelning, det ingår i vår målsättning.

- - Det lockar de svenska aktieägarna, framhåller Pär Magnus som är säker på att Europa Point FC blir ett topplag i ligan. 

Samarbetet med Swedish Sports Tech Group innebär att ”andelsägarna kan nyttja Europa Point FC som en utvecklingsstation för sina produkter och tjänster. 

Följande svenska bolag ingår i samarbetet: www.antourage.com - www.gloot.com - www.solidsport.com - www.spring.se - www.digitalalagkassan.se

Marcus Birro engagerad

- Målet för Roos och andelsägarna är att utveckla laget och drömmen är kvalspel till Europa-spel. 

- Den drömmen tänker jag göra allt vad jag förmår för att uppnå, betonar Pär Magnus Roos.

- Samtidigt som nyheten att ett svenskt konsortium köper en fotbollsklubb på Gibraltar presenteras och ett medialt projekt där författaren och sportjournalisten Marcus Birro har rekryterats för att i realtid följa äventyret, både från distans och på plats och resultatet av det arbetet är planerat publiceras i en bok längre fram. 

Thomas Ejderhov

Fakta

  • Europa Point FC hör sedan 2014 till den högsta ligan på Gibraltar. Serien består av tolv lag som gör upp om förstaplatsen och en plats till Champions League-kvalet.   
  • Varje lag i ligan får ha sex internationella spelare på planen
  • Alla Europa Point FC:s matcher för både damer och herrar spelas på Victoria Stadium. 
  • EPFC har idag 150 spelare inom herr, dam och ungdom 
  • Hemsida: www.europapointfc.com 
  • Spelarvärdet är ca 5 miljoner kronor, enligt www.transfermarkt.com 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.