Han är mannen bakom unika satsningen

Nu avslöjas att ett svenskt konsortium med flera sports tech-bolag köper en fotbollsklubb från Gibraltar, med ett lag som spelar i den högsta, inhemska ligan.

- Med närheten till både Spanien och Portugal finns möjligheten att utveckla och förädla talanger, både inhemska och utifrån, betonar Pär Magnus Roos, delägare och initiativtagare till ägargruppen. Han är den som har samlat ett kapital om närmare 40 miljoner kr. 

I skuggan av den gigantiska klippan ska Europa Point FC spela sina hemmamatcher.

 Europa Point FC deltar i kampen om Champions Leauge - kval samt medverkan i Euro League platser kommande säsong - med en svensk ledningsgrupp. 

– Det är mycket glädjande att vi lyckats hitta en klubb i Europa som spelar i högsta ligan, säger PärMagnus

Rustar klubben

Hösten 2021 gick PärMagnus Roos in som ny delägare och tillförde fotbollskunskap samt ett internationellt nätverk. Sedan dess har klubben fått en annan struktur, spelartruppen är förstärkt, tränarstaben ny, en fysiolog anställd och även sportkontoret är utvecklat. 

- Vi har också skapat bättre boende och bättre avtal för så att spelarna känner större trygghet och trivsel. Då kan de prestera mera, betonar PärMagnus. 

- Klubben är idag betydligt bättre rustad och inleder den nya säsongen första veckan i oktober. 

Styrelsen har även fattat beslutet att starta ett damlag på Gibraltar och rekryteringarna av spelare ska ske under hösten.  

Han tog initiativet

- PärMagnus Roos påtog sig ansvaret för finansieringen.

- Vi erbjöd Sveriges främsta sports tech-bolag att vara delaktiga i projektet och lyckades. 

- Med nytt svenskt management, ny coach och nya spelare så förbättras chanserna till att vara bland de fyra främsta och nå ambitionen att faktiskt ta en åtråvärd Europa-plats. 

- Ett Champions League- kval och Euro League spel genererar kapital och utdelning, det ingår i vår målsättning.

- - Det lockar de svenska aktieägarna, framhåller Pär Magnus som är säker på att Europa Point FC blir ett topplag i ligan. 

Samarbetet med Swedish Sports Tech Group innebär att ”andelsägarna kan nyttja Europa Point FC som en utvecklingsstation för sina produkter och tjänster. 

Följande svenska bolag ingår i samarbetet: www.antourage.com - www.gloot.com - www.solidsport.com - www.spring.se - www.digitalalagkassan.se

Marcus Birro engagerad

- Målet för Roos och andelsägarna är att utveckla laget och drömmen är kvalspel till Europa-spel. 

- Den drömmen tänker jag göra allt vad jag förmår för att uppnå, betonar Pär Magnus Roos.

- Samtidigt som nyheten att ett svenskt konsortium köper en fotbollsklubb på Gibraltar presenteras och ett medialt projekt där författaren och sportjournalisten Marcus Birro har rekryterats för att i realtid följa äventyret, både från distans och på plats och resultatet av det arbetet är planerat publiceras i en bok längre fram. 

Thomas Ejderhov

Fakta

  • Europa Point FC hör sedan 2014 till den högsta ligan på Gibraltar. Serien består av tolv lag som gör upp om förstaplatsen och en plats till Champions League-kvalet.   
  • Varje lag i ligan får ha sex internationella spelare på planen
  • Alla Europa Point FC:s matcher för både damer och herrar spelas på Victoria Stadium. 
  • EPFC har idag 150 spelare inom herr, dam och ungdom 
  • Hemsida: www.europapointfc.com 
  • Spelarvärdet är ca 5 miljoner kronor, enligt www.transfermarkt.com 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.