Han är mannen bakom unika satsningen

Nu avslöjas att ett svenskt konsortium med flera sports tech-bolag köper en fotbollsklubb från Gibraltar, med ett lag som spelar i den högsta, inhemska ligan.

- Med närheten till både Spanien och Portugal finns möjligheten att utveckla och förädla talanger, både inhemska och utifrån, betonar Pär Magnus Roos, delägare och initiativtagare till ägargruppen. Han är den som har samlat ett kapital om närmare 40 miljoner kr. 

I skuggan av den gigantiska klippan ska Europa Point FC spela sina hemmamatcher.

 Europa Point FC deltar i kampen om Champions Leauge - kval samt medverkan i Euro League platser kommande säsong - med en svensk ledningsgrupp. 

– Det är mycket glädjande att vi lyckats hitta en klubb i Europa som spelar i högsta ligan, säger PärMagnus

Rustar klubben

Hösten 2021 gick PärMagnus Roos in som ny delägare och tillförde fotbollskunskap samt ett internationellt nätverk. Sedan dess har klubben fått en annan struktur, spelartruppen är förstärkt, tränarstaben ny, en fysiolog anställd och även sportkontoret är utvecklat. 

- Vi har också skapat bättre boende och bättre avtal för så att spelarna känner större trygghet och trivsel. Då kan de prestera mera, betonar PärMagnus. 

- Klubben är idag betydligt bättre rustad och inleder den nya säsongen första veckan i oktober. 

Styrelsen har även fattat beslutet att starta ett damlag på Gibraltar och rekryteringarna av spelare ska ske under hösten.  

Han tog initiativet

- PärMagnus Roos påtog sig ansvaret för finansieringen.

- Vi erbjöd Sveriges främsta sports tech-bolag att vara delaktiga i projektet och lyckades. 

- Med nytt svenskt management, ny coach och nya spelare så förbättras chanserna till att vara bland de fyra främsta och nå ambitionen att faktiskt ta en åtråvärd Europa-plats. 

- Ett Champions League- kval och Euro League spel genererar kapital och utdelning, det ingår i vår målsättning.

- - Det lockar de svenska aktieägarna, framhåller Pär Magnus som är säker på att Europa Point FC blir ett topplag i ligan. 

Samarbetet med Swedish Sports Tech Group innebär att ”andelsägarna kan nyttja Europa Point FC som en utvecklingsstation för sina produkter och tjänster. 

Följande svenska bolag ingår i samarbetet: www.antourage.com - www.gloot.com - www.solidsport.com - www.spring.se - www.digitalalagkassan.se

Marcus Birro engagerad

- Målet för Roos och andelsägarna är att utveckla laget och drömmen är kvalspel till Europa-spel. 

- Den drömmen tänker jag göra allt vad jag förmår för att uppnå, betonar Pär Magnus Roos.

- Samtidigt som nyheten att ett svenskt konsortium köper en fotbollsklubb på Gibraltar presenteras och ett medialt projekt där författaren och sportjournalisten Marcus Birro har rekryterats för att i realtid följa äventyret, både från distans och på plats och resultatet av det arbetet är planerat publiceras i en bok längre fram. 

Thomas Ejderhov

Fakta

  • Europa Point FC hör sedan 2014 till den högsta ligan på Gibraltar. Serien består av tolv lag som gör upp om förstaplatsen och en plats till Champions League-kvalet.   
  • Varje lag i ligan får ha sex internationella spelare på planen
  • Alla Europa Point FC:s matcher för både damer och herrar spelas på Victoria Stadium. 
  • EPFC har idag 150 spelare inom herr, dam och ungdom 
  • Hemsida: www.europapointfc.com 
  • Spelarvärdet är ca 5 miljoner kronor, enligt www.transfermarkt.com 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.