Ystads IF, den verkliga guldklubben

Ystads IF är den verkliga guldklubben i svensk handboll. Inte nog med att representationslaget tog hem SM-guldet via seger mot Skövde. Vid sidan av planen har föreningen varit en del av mycket förmånliga fastighetsaffärer och kunnat berika klubbkontot med miljoner - mycket tack vare en generös mångmiljonär och storsponsor. Ingmar ”HP” Svensson.

Kim Andersson är centralgestalten på handbollsplanen. Kanoniären och landslagsmannen har stor del i Ystads IF:s utveckling. Via fastighetsaffärer, som försäljningen (som gav 6,5 miljoner)av klubbhuset Casa Blanca (lilla bilden högst upp och Ingemar ”HP” Svenssons gåva av ett nytt Casa Blanca (ett 1100 kvm stort hus värt 10 miljoner på nedre bilden) och inte minst SM-guldet i maj)ser framtiden mycket ljus ut för klubben.

Ystads IF blev i våras svenska mästare för första gången på 30 år – efter en mycket dramatisk final mot Skövde, en match där det krävdes en upplösning via en shoot-out.

Saliga supporters

Senast Ystads IF tog SM-guld i handboll var 1992. Då var Kim Andersson en tio-årig pojke. En majkväll 2022 fick den 39-årige veteranen, den verklige trotjänaren och mångfaldige landlagsmannen, jubla över en SM-titel igen inför 2 700 saliga åskådare i nya superarenan.  

Ystad IF:s guldår inleddes hösten 2020 när Ingmar ”HP” Svensson, med ett stort fastighetsbestånd i stan men också med ett stort handbollsintresse,  lät meddela att han gav klubben  en unik gåva värd 10 miljoner kronor i form av ett nytt klubbhus!

- Detta är en historisk gåva till Ystads IF och den skapar trygghet för föreningen i flera generationer, sa en rörd och tacksam Mats Persson, då styrelseordförande i Ystads IF Handboll.

- Jag har länge velat ge något till en förening som ligger mig varmt om hjärtat och som ska vara till glädje för både barn, ungdomar och elitverksamhet även den dagen då jag drar mig tillbaka, deklarerade Ingmar ”HP” Svensson.

- Köpet av fastigheten och att därefter ge den som en gåva till föreningen känns fantastiskt bra, framhöll klubben stora mecenat… 

Då öppnades vyerna

Ystads IF ägde då Klubbvillan Casa Blanca som uppfördes vid sekelskiftet och som använts sedan 1981, men huset började att kännas trångbott, och var i behov av renovering.

Nu öppnades möjligheterna - att få ett nytt klubbhus och samtidigt sälja Casa Blanca. 

  • - Att få en gåva av den storleken och dessutom se chansen till merpengar vid en försäljning öppnade möjligheter.
  • Direkt började planeringen av nya ”Casa Blanca 2.0”. Gåvan från Ingmar ”HP” Svensson innebar tillgången till ett hus om 1100 kvm från 50-talet och har tjänat som mekanisk verkstad.nu krävdes en renovering. Vid planeringen enades man om att ge utrymme för bl a utbildningar, gym, kansli och samlingslokaler.
  • - Det är en modern samlingsplats för handbollen med kansli, mötesrum, träningslokaler och utrymme för e-sporten och ett par andra spännande nyheter, deklarerar Andreas Narsell, klubbchef.
  • Dessutom är huset beläget bara ett kraftfullt niometersskott från den nya stora förnämliga hallen, Ystad Arena, invigd 2016 och som ersatte klassiska Österportshallen. 

Halv miljard investerad

I Ystad Arena installerades för 3,5 miljoner också handbolls-Sveriges största mediekub i taket, med en reklamplats som köptes av – just det, Ingmar Svensson och hans bolag, HP Holding, för en halv miljon. 

Över en halv miljard kronor har investerats i Arenan som ligger vägg i vägg med nya badhuset Komplexet utgör den största investeringen i Ystads historia

Samtidigt inleddes också förberedelserna på försäljningen av Casa Blanca.

I mars i år slutfördes den affären Budgivningen höjde priset med 30 procent på YIF Handbolls klassiska villa, lät klubben meddela.

– Vi är väldigt nöjda, sa Mats Persson, ordförande i föreningen när alla turer

kring Ingmar ”HP” Svenssons gåva och alla handlingar, var slutförda. Övertagandet av ett hus värt 10 miljoner

Enn total renovering av den nya boningen.

Försäljningen av det gamla klubbhuset. Som slutligen genererade 6,5 miljoner

Klubben berikades på ett exceptionellt sätt.

Och då jublade damerna

Och i maj till kom också ett SM-guld…

Inte nog med det, i slutet av februari blev damlaget för första gången någonsin klart för i Allsvenskan

Allt som har hänt är unikt i svensk idrott.

Skiftet och miljonerna på banken är klubbens grundplåt till framtiden.

Andreas Narsell hade alla skäl att betona:

- Vi i Ystads IF Handboll vill framföra vårt varmaste tack till Ingmar ”HP” Svensson och hans familj för den oerhört generösa gåvan de gett till klubben. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen