Ystads IF, den verkliga guldklubben

Ystads IF är den verkliga guldklubben i svensk handboll. Inte nog med att representationslaget tog hem SM-guldet via seger mot Skövde. Vid sidan av planen har föreningen varit en del av mycket förmånliga fastighetsaffärer och kunnat berika klubbkontot med miljoner - mycket tack vare en generös mångmiljonär och storsponsor. Ingmar ”HP” Svensson.

Kim Andersson är centralgestalten på handbollsplanen. Kanoniären och landslagsmannen har stor del i Ystads IF:s utveckling. Via fastighetsaffärer, som försäljningen (som gav 6,5 miljoner)av klubbhuset Casa Blanca (lilla bilden högst upp och Ingemar ”HP” Svenssons gåva av ett nytt Casa Blanca (ett 1100 kvm stort hus värt 10 miljoner på nedre bilden) och inte minst SM-guldet i maj)ser framtiden mycket ljus ut för klubben.

Ystads IF blev i våras svenska mästare för första gången på 30 år – efter en mycket dramatisk final mot Skövde, en match där det krävdes en upplösning via en shoot-out.

Saliga supporters

Senast Ystads IF tog SM-guld i handboll var 1992. Då var Kim Andersson en tio-årig pojke. En majkväll 2022 fick den 39-årige veteranen, den verklige trotjänaren och mångfaldige landlagsmannen, jubla över en SM-titel igen inför 2 700 saliga åskådare i nya superarenan.  

Ystad IF:s guldår inleddes hösten 2020 när Ingmar ”HP” Svensson, med ett stort fastighetsbestånd i stan men också med ett stort handbollsintresse,  lät meddela att han gav klubben  en unik gåva värd 10 miljoner kronor i form av ett nytt klubbhus!

- Detta är en historisk gåva till Ystads IF och den skapar trygghet för föreningen i flera generationer, sa en rörd och tacksam Mats Persson, då styrelseordförande i Ystads IF Handboll.

- Jag har länge velat ge något till en förening som ligger mig varmt om hjärtat och som ska vara till glädje för både barn, ungdomar och elitverksamhet även den dagen då jag drar mig tillbaka, deklarerade Ingmar ”HP” Svensson.

- Köpet av fastigheten och att därefter ge den som en gåva till föreningen känns fantastiskt bra, framhöll klubben stora mecenat… 

Då öppnades vyerna

Ystads IF ägde då Klubbvillan Casa Blanca som uppfördes vid sekelskiftet och som använts sedan 1981, men huset började att kännas trångbott, och var i behov av renovering.

Nu öppnades möjligheterna - att få ett nytt klubbhus och samtidigt sälja Casa Blanca. 

  • - Att få en gåva av den storleken och dessutom se chansen till merpengar vid en försäljning öppnade möjligheter.
  • Direkt började planeringen av nya ”Casa Blanca 2.0”. Gåvan från Ingmar ”HP” Svensson innebar tillgången till ett hus om 1100 kvm från 50-talet och har tjänat som mekanisk verkstad.nu krävdes en renovering. Vid planeringen enades man om att ge utrymme för bl a utbildningar, gym, kansli och samlingslokaler.
  • - Det är en modern samlingsplats för handbollen med kansli, mötesrum, träningslokaler och utrymme för e-sporten och ett par andra spännande nyheter, deklarerar Andreas Narsell, klubbchef.
  • Dessutom är huset beläget bara ett kraftfullt niometersskott från den nya stora förnämliga hallen, Ystad Arena, invigd 2016 och som ersatte klassiska Österportshallen. 

Halv miljard investerad

I Ystad Arena installerades för 3,5 miljoner också handbolls-Sveriges största mediekub i taket, med en reklamplats som köptes av – just det, Ingmar Svensson och hans bolag, HP Holding, för en halv miljon. 

Över en halv miljard kronor har investerats i Arenan som ligger vägg i vägg med nya badhuset Komplexet utgör den största investeringen i Ystads historia

Samtidigt inleddes också förberedelserna på försäljningen av Casa Blanca.

I mars i år slutfördes den affären Budgivningen höjde priset med 30 procent på YIF Handbolls klassiska villa, lät klubben meddela.

– Vi är väldigt nöjda, sa Mats Persson, ordförande i föreningen när alla turer

kring Ingmar ”HP” Svenssons gåva och alla handlingar, var slutförda. Övertagandet av ett hus värt 10 miljoner

Enn total renovering av den nya boningen.

Försäljningen av det gamla klubbhuset. Som slutligen genererade 6,5 miljoner

Klubben berikades på ett exceptionellt sätt.

Och då jublade damerna

Och i maj till kom också ett SM-guld…

Inte nog med det, i slutet av februari blev damlaget för första gången någonsin klart för i Allsvenskan

Allt som har hänt är unikt i svensk idrott.

Skiftet och miljonerna på banken är klubbens grundplåt till framtiden.

Andreas Narsell hade alla skäl att betona:

- Vi i Ystads IF Handboll vill framföra vårt varmaste tack till Ingmar ”HP” Svensson och hans familj för den oerhört generösa gåvan de gett till klubben. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.