Bara vissa gynnas av eventuellt elstöd

 

Svenska kraftnät har idag presenterat sitt förslag till kontantstöd för höjda elkostnader. Stödet är välkommet, men elanvändare i norra Sverige inkluderas inte i modellen - därmed utelämnas många idrottsföreningar.

Förslaget från Svenska kraftnät gör ingen skillnad på elanvändare utan även föreningar inkluderas i stödet. Däremot gäller stödet bara elanvändare i elområde 3 och 4, inte i elområde 1 och 2.

När elpriset går upp går belysningen ned

Riksidrottsförbundet presenterade tidigare i veckan en undersökning som visar att fler än sex av tio föreningar som driftar och/eller äger sin anläggning redan idag påverkats negativt av de ökade elkostnaderna. Dessutom är många oroliga över att behöva höja tränings- och medlemsavgifterna.

− Att ett stöd äntligen är på gång är välkommet. Det är ett bra första steg. Men jag vet samtidigt att många idrottsföreningar i de norra delarna av vårt avlånga land också rustar för en tuffare vinter än vanligt, efter pandemin är marginalerna små för föreningar i hela landet. Allmännyttiga föreningar är lika viktiga i norra som i södra Sverige, säger Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet.

Än är inte modellen godkänd av Energimarknadsinspektionen och delar av förslaget är inte på plats, som hur stödet ska betalas ut och när.

− Min mycket starka uppmaning till regeringen är att behandla detta så snabbt som det bara går. Det finns ingen tid att förlora. Jag har idag haft en överläggning med SKR i denna fråga som både för oss och kommunerna är av stor vikt. Vintern är i antågande och många föreningar går redan idag på knäna. Jag hoppas att detta också sänder en signal till kommunerna att fundera på hur de kan stödja civilsamhället, säger Björn Eriksson.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.