Östersund måste vänta på domen

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

2014 värvades Aly Keita från Västerås till Östersunds FK. Han har haft tio händelserika år och upplevt allt från succé till besvikelse. Nu vill han gärna se fram emot ett nytt år i Superettan.

-Vi har under dagen fått en orientering om föreningens ekonomi och möjligheter att spela i Superettan. Men nämnden har inte tagit något beslut,  varken i det ärendet eller i andra ärenden, meddelar Kjell Sahlström, sekreterare i nämnden.

- Beskeden om elitlicens för 2023 kommer att lämnas för samtliga lag, i de  fem serier som vi har att bedöma, i början av december. Att Östersund skulle erhålla besked redan nu är en missuppfattning, säger Kjell Sahlström.

Östersund, med nye ordföranden, advokaten Tom Pripp, presenterade vid måndagens digitala möte en plan för 2023.  I den redovisas en både långsiktig och kortsiktig analys vad som krävs för fortsatt spel i den högsta serien.

Supporter och sponsorstöd har lyckats säkra 10 miljoner på en vecka, det belopp som föreningen anser säkrar en elitlicens.  Huvuddelen av beloppet har garanterats av Östersund Transferintressenter AB, totalt 8 miljoner kronor. Ordföranden Jan Oscarsson har tagit starkt intryck av engagemanget kring ÖFK hos supporters och andra sponsorer.

-Intresset för elitfotboll är fortsatt starkt i Östersund och för ungdomsakademin är det av stor vikt att ha kvar en målbild med ett A-lag i näst högsta serien. Jag har meddelat att vi kommer att stödja bolaget som driver elitverksamheten med ett aktieägartillskott på 8 miljoner, säger Jan Oscarsson.

Enligt Tom Pripp har ett akut konkurshot avvärjts. Enligt honom hade konkursen varit ett faktum om föreningen misslyckats i det negativa kvalet till Superettan. Nu besegrades Falkenberg och hoppet om fortsatt elitfotboll finns kvar.

-Men det blir en väldigt nervös väntan, men jag känner stor tillförsikt. Min uppfattning är att nämnden tog till sig vår handlingsplan. Jag måste vara optimistisk, vi har gjort precis allt, sammanfattade Tom Pripp för Östersund-Posten.

Enligt Kjell Sahlström i licensnämnden, är det enbart Östersunds bedömning att nu redovisade 10 miljoner kronor utgör förutsättning för att stanna kvar i Superettan.

-Från nämndens sida har vi inte presenterat några ekonomiska krav. Vi arbetar inte på det sättet. Vår bedömning baseras på en helhetsbild där ekonomin såklart är en del, avslutar Kjell Sahlström.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Friidrottsförbundet och ideella Folkspel växlar upp sitt samarbete.

– Att våra föreningar genom åren tjänat över 269 miljoner på att sälja Folkspels produkter talar väl för sig självt om hur viktig Folkspel är som partner till oss, säger Jan Larsson, marknadschef på Svenska Friidrottsförbundet. 

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson

Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.