Östersund måste vänta på domen

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

2014 värvades Aly Keita från Västerås till Östersunds FK. Han har haft tio händelserika år och upplevt allt från succé till besvikelse. Nu vill han gärna se fram emot ett nytt år i Superettan.

-Vi har under dagen fått en orientering om föreningens ekonomi och möjligheter att spela i Superettan. Men nämnden har inte tagit något beslut,  varken i det ärendet eller i andra ärenden, meddelar Kjell Sahlström, sekreterare i nämnden.

- Beskeden om elitlicens för 2023 kommer att lämnas för samtliga lag, i de  fem serier som vi har att bedöma, i början av december. Att Östersund skulle erhålla besked redan nu är en missuppfattning, säger Kjell Sahlström.

Östersund, med nye ordföranden, advokaten Tom Pripp, presenterade vid måndagens digitala möte en plan för 2023.  I den redovisas en både långsiktig och kortsiktig analys vad som krävs för fortsatt spel i den högsta serien.

Supporter och sponsorstöd har lyckats säkra 10 miljoner på en vecka, det belopp som föreningen anser säkrar en elitlicens.  Huvuddelen av beloppet har garanterats av Östersund Transferintressenter AB, totalt 8 miljoner kronor. Ordföranden Jan Oscarsson har tagit starkt intryck av engagemanget kring ÖFK hos supporters och andra sponsorer.

-Intresset för elitfotboll är fortsatt starkt i Östersund och för ungdomsakademin är det av stor vikt att ha kvar en målbild med ett A-lag i näst högsta serien. Jag har meddelat att vi kommer att stödja bolaget som driver elitverksamheten med ett aktieägartillskott på 8 miljoner, säger Jan Oscarsson.

Enligt Tom Pripp har ett akut konkurshot avvärjts. Enligt honom hade konkursen varit ett faktum om föreningen misslyckats i det negativa kvalet till Superettan. Nu besegrades Falkenberg och hoppet om fortsatt elitfotboll finns kvar.

-Men det blir en väldigt nervös väntan, men jag känner stor tillförsikt. Min uppfattning är att nämnden tog till sig vår handlingsplan. Jag måste vara optimistisk, vi har gjort precis allt, sammanfattade Tom Pripp för Östersund-Posten.

Enligt Kjell Sahlström i licensnämnden, är det enbart Östersunds bedömning att nu redovisade 10 miljoner kronor utgör förutsättning för att stanna kvar i Superettan.

-Från nämndens sida har vi inte presenterat några ekonomiska krav. Vi arbetar inte på det sättet. Vår bedömning baseras på en helhetsbild där ekonomin såklart är en del, avslutar Kjell Sahlström.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.