Östersund måste vänta på domen

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

2014 värvades Aly Keita från Västerås till Östersunds FK. Han har haft tio händelserika år och upplevt allt från succé till besvikelse. Nu vill han gärna se fram emot ett nytt år i Superettan.

-Vi har under dagen fått en orientering om föreningens ekonomi och möjligheter att spela i Superettan. Men nämnden har inte tagit något beslut,  varken i det ärendet eller i andra ärenden, meddelar Kjell Sahlström, sekreterare i nämnden.

- Beskeden om elitlicens för 2023 kommer att lämnas för samtliga lag, i de  fem serier som vi har att bedöma, i början av december. Att Östersund skulle erhålla besked redan nu är en missuppfattning, säger Kjell Sahlström.

Östersund, med nye ordföranden, advokaten Tom Pripp, presenterade vid måndagens digitala möte en plan för 2023.  I den redovisas en både långsiktig och kortsiktig analys vad som krävs för fortsatt spel i den högsta serien.

Supporter och sponsorstöd har lyckats säkra 10 miljoner på en vecka, det belopp som föreningen anser säkrar en elitlicens.  Huvuddelen av beloppet har garanterats av Östersund Transferintressenter AB, totalt 8 miljoner kronor. Ordföranden Jan Oscarsson har tagit starkt intryck av engagemanget kring ÖFK hos supporters och andra sponsorer.

-Intresset för elitfotboll är fortsatt starkt i Östersund och för ungdomsakademin är det av stor vikt att ha kvar en målbild med ett A-lag i näst högsta serien. Jag har meddelat att vi kommer att stödja bolaget som driver elitverksamheten med ett aktieägartillskott på 8 miljoner, säger Jan Oscarsson.

Enligt Tom Pripp har ett akut konkurshot avvärjts. Enligt honom hade konkursen varit ett faktum om föreningen misslyckats i det negativa kvalet till Superettan. Nu besegrades Falkenberg och hoppet om fortsatt elitfotboll finns kvar.

-Men det blir en väldigt nervös väntan, men jag känner stor tillförsikt. Min uppfattning är att nämnden tog till sig vår handlingsplan. Jag måste vara optimistisk, vi har gjort precis allt, sammanfattade Tom Pripp för Östersund-Posten.

Enligt Kjell Sahlström i licensnämnden, är det enbart Östersunds bedömning att nu redovisade 10 miljoner kronor utgör förutsättning för att stanna kvar i Superettan.

-Från nämndens sida har vi inte presenterat några ekonomiska krav. Vi arbetar inte på det sättet. Vår bedömning baseras på en helhetsbild där ekonomin såklart är en del, avslutar Kjell Sahlström.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Ishockeyförbundets licensnämnd får allt fler ärenden på sitt bord. I helgen rapporterade allsvenska Tingsryd ett minusresultat på 4 miljoner kronor.
Licenskravet är tydligt; den 30 april 2024 ska förening kunna redovisa ett eget kapital på minst åtta procent i relation till intäkterna enligt årsredovisningen.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.