"Vi vill kompensera klubbarna"

Höga elpriser slår hårt mot idrottsföreningar med egna anläggningar. För att säkra alla barn och ungas möjlighet till aktiviteter agerar nu Uppsala och blir första kommun som anslår penngar till extra föreningsbidrag förbidragsberättigade föreningar med egna anläggningar.

Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer vilket också påverkar alla som bor och verkar i Uppsala kommun. Det inser de ansvariga ocvh reserverar pengar för att stötta föreningar.

Föreningar med egna anläggningar kan ansöka om ett särskilt bidrag för perioden 1 juli-31 december 2022 för ökade elkostnader. Bedömning av bidraget görs utifrån faktiska kostnadsökningar som uppstått under perioden jämfört med samma period 2021. För att beviljas bidrag behöver föreningen se över energisparande åtgärder.

Bidragets storlek bestäms utifrån samma modell som driftbidraget med 30 procent, 45 procent eller 60 procent av den ökade kostnaden.

De höjda elpriserna riskerar ställa till det för idrottsföreningar som själva äger sina anläggningar. För att inte riskera att höjda medlemskostnader ska stänga barn och unga ute från idrott har Uppsala kommun beslutat att ge extra stöd till föreningar med egna anläggningar.

– De kraftigt stigande elpriserna slår hårt mot föreningarna och riskerar i slutändan att landa hos vårdnadshavarna i form av höjda medlemsavgifter. I Uppsala ska alla barn och unga kunna delta i föreningsliv oavsett hur deras familjs ekonomi ser ut. Därför inför vi nu ett extra stöd för att kompensera för kostnadsökningen, säger Maria Patel (S), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

Uppsala kommun har ett starkt idrotts- och fritidsföreningsliv med aktiviteter för barn och unga. Föreningar med egna anläggningar är en del av kommunens infrastruktur tillsammans med de kommunalägda anläggningarna. Därför beslutade idrotts- och fritidsnämnden vid torsdagens sammanträde om det extra stödet.

– Föreningarna har knappt hunnit återhämta sig från pandemins effekter när nästa kris slår till. Många föreningar vittnar om ett extremt tufft ekonomiskt läge vilket kan påverka kostnaderna för barn och unga. Med ett extra bidrag möjliggör vi för föreningarna att hålla kostnaderna nere för sina medlemmar, säger Ewa Wennmark, fritidsstrateg på Uppsala kommun.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.