Rekordmiljoner i Malmö FF

Miljoner och Malmö har varit starkt förknippat de senaste åren.Nu gäller det mera än någonsin. Klubben, redovisar en rekordomsättning på 589 miljoner kronor, ett resultat på 82 miljoner kronor och det högsta egna kapitalet genom tiderna, 701 miljoner kronor.

– Den främsta anledningen till ökningen var resultatet av spelarförsäljningar som uppgick till 96 miljoner kronor, en ökning med 80 miljoner kronor jämfört med 2021, säger Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson.

När det ekonomiska bokslutet för 2022 nu presenteras framkommer det att klubben står stadigare än någonsin. Omsättningen på 589 miljoner kronor är 22 miljoner kronor mer än föregående år – den högsta i föreningens historia.

Hos MFF-fansen finns en förväntan. Med ny tränare och nya spelare blir det andra förutsättningar

Enbart ersättningen från UEFA uppgick till 198 miljoner kronor, och det då var det ändå en minskning med 104 miljoner jämfört med föregående år. Men då lyckades MFF gå vidare och delta i gruppspelet i Champions League.

Å andra sidan ökade både marknadsintäkter och behållningen från event- och konferenser.

392 miljoner i likvid

och Det egna kapitalet är nu 701 miljoner kronor, det största någonsin. Likvida medel – som består av kassa och banktillgodohavanden – var vid årsskiftet 392 miljoner kronor. Att jämföra med 409 miljoner vid motsvarande tidpunkt 2021  

Med dessa siffror i ryggen och ståendes på en robust ekonomisk grund tar sig Malmö FF nu an 2023. Pålsson förblindas inte av de strålande siffrorna utan säger:

– Det kommande året kan bli en ekonomisk utmaning. Utan spel i Europa eller större spelarförsäljningar riskerar det ekonomiska utfallet för 2023 att bli ett betydande underskott. Dessbättre har Malmö FF ekonomiskt handlingsutrymme att balansera enskilda års underskott. 

Årets resultat uppgick till 82 miljoner kronor, jämfört med 154 miljoner kronor föregående år. Soliditeten ökade till 56 procent,

–  Det egna kapitalet och den goda likviditeten medför att utrymme finns att fortsätta den sportsliga satsningen och att göra investeringar i verksamheten.

Lyckat samarbete med partners

– Det är också glädjande att se ett rekordår på marknadssidan tack vare gott samarbete med våra partners. Angenämt är även att vi tydligt ser att satsningarna på ”mat och dryck” har gett fint resultat och att vi har studsat tillbaka efter pandemin, betonar Anders Pålsson.

De totala rörelsekostnaderna ökade från 411 miljoner kronor 2021 till 507 miljoner kronor 2022. En stor del av förklaringen är  att verksamheten under 2022 inte längre begränsades av Covid-19-pandemin i samma utsträckning som föregående år. Dessutom har betydande kostnader för nedskrivning av immateriella tillgångar tagits under 2022.

– Men generellt känner vi också av inflationstrycket, att allt har blivit dyrare under året som gått, inte minst energikostnaderna, säger Anders Pålsson.

Främsta  meriterna från det sportsliga är herrarnas första titel i Svenska Cupen sedan 1989, damernas vidare avancemang upp genom seriesystemet – där Malmö FF nu är framme vid Division 1 – samt P17-lagets SM-guld.

MFF 2023 är spännande.Laget byggs om, en ny tränare formar styrkorna och förväntan växer lite sakta. Inget är givet, trots alla miljonerna.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Biljetterna till Swedish Opens inledning i Båstad på måndagen går åt som smör i solsken. Vid lottningen skapades mötet Leo Borg mot Rafael Nadal! Rrena drömmen för arrangörerna!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.