Rekordmiljoner i Malmö FF

Miljoner och Malmö har varit starkt förknippat de senaste åren.Nu gäller det mera än någonsin. Klubben, redovisar en rekordomsättning på 589 miljoner kronor, ett resultat på 82 miljoner kronor och det högsta egna kapitalet genom tiderna, 701 miljoner kronor.

– Den främsta anledningen till ökningen var resultatet av spelarförsäljningar som uppgick till 96 miljoner kronor, en ökning med 80 miljoner kronor jämfört med 2021, säger Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson.

När det ekonomiska bokslutet för 2022 nu presenteras framkommer det att klubben står stadigare än någonsin. Omsättningen på 589 miljoner kronor är 22 miljoner kronor mer än föregående år – den högsta i föreningens historia.

Hos MFF-fansen finns en förväntan. Med ny tränare och nya spelare blir det andra förutsättningar

Enbart ersättningen från UEFA uppgick till 198 miljoner kronor, och det då var det ändå en minskning med 104 miljoner jämfört med föregående år. Men då lyckades MFF gå vidare och delta i gruppspelet i Champions League.

Å andra sidan ökade både marknadsintäkter och behållningen från event- och konferenser.

392 miljoner i likvid

och Det egna kapitalet är nu 701 miljoner kronor, det största någonsin. Likvida medel – som består av kassa och banktillgodohavanden – var vid årsskiftet 392 miljoner kronor. Att jämföra med 409 miljoner vid motsvarande tidpunkt 2021  

Med dessa siffror i ryggen och ståendes på en robust ekonomisk grund tar sig Malmö FF nu an 2023. Pålsson förblindas inte av de strålande siffrorna utan säger:

– Det kommande året kan bli en ekonomisk utmaning. Utan spel i Europa eller större spelarförsäljningar riskerar det ekonomiska utfallet för 2023 att bli ett betydande underskott. Dessbättre har Malmö FF ekonomiskt handlingsutrymme att balansera enskilda års underskott. 

Årets resultat uppgick till 82 miljoner kronor, jämfört med 154 miljoner kronor föregående år. Soliditeten ökade till 56 procent,

–  Det egna kapitalet och den goda likviditeten medför att utrymme finns att fortsätta den sportsliga satsningen och att göra investeringar i verksamheten.

Lyckat samarbete med partners

– Det är också glädjande att se ett rekordår på marknadssidan tack vare gott samarbete med våra partners. Angenämt är även att vi tydligt ser att satsningarna på ”mat och dryck” har gett fint resultat och att vi har studsat tillbaka efter pandemin, betonar Anders Pålsson.

De totala rörelsekostnaderna ökade från 411 miljoner kronor 2021 till 507 miljoner kronor 2022. En stor del av förklaringen är  att verksamheten under 2022 inte längre begränsades av Covid-19-pandemin i samma utsträckning som föregående år. Dessutom har betydande kostnader för nedskrivning av immateriella tillgångar tagits under 2022.

– Men generellt känner vi också av inflationstrycket, att allt har blivit dyrare under året som gått, inte minst energikostnaderna, säger Anders Pålsson.

Främsta  meriterna från det sportsliga är herrarnas första titel i Svenska Cupen sedan 1989, damernas vidare avancemang upp genom seriesystemet – där Malmö FF nu är framme vid Division 1 – samt P17-lagets SM-guld.

MFF 2023 är spännande.Laget byggs om, en ny tränare formar styrkorna och förväntan växer lite sakta. Inget är givet, trots alla miljonerna.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.