Rekordmiljoner i Malmö FF

Miljoner och Malmö har varit starkt förknippat de senaste åren.Nu gäller det mera än någonsin. Klubben, redovisar en rekordomsättning på 589 miljoner kronor, ett resultat på 82 miljoner kronor och det högsta egna kapitalet genom tiderna, 701 miljoner kronor.

– Den främsta anledningen till ökningen var resultatet av spelarförsäljningar som uppgick till 96 miljoner kronor, en ökning med 80 miljoner kronor jämfört med 2021, säger Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson.

När det ekonomiska bokslutet för 2022 nu presenteras framkommer det att klubben står stadigare än någonsin. Omsättningen på 589 miljoner kronor är 22 miljoner kronor mer än föregående år – den högsta i föreningens historia.

Hos MFF-fansen finns en förväntan. Med ny tränare och nya spelare blir det andra förutsättningar

Enbart ersättningen från UEFA uppgick till 198 miljoner kronor, och det då var det ändå en minskning med 104 miljoner jämfört med föregående år. Men då lyckades MFF gå vidare och delta i gruppspelet i Champions League.

Å andra sidan ökade både marknadsintäkter och behållningen från event- och konferenser.

392 miljoner i likvid

och Det egna kapitalet är nu 701 miljoner kronor, det största någonsin. Likvida medel – som består av kassa och banktillgodohavanden – var vid årsskiftet 392 miljoner kronor. Att jämföra med 409 miljoner vid motsvarande tidpunkt 2021  

Med dessa siffror i ryggen och ståendes på en robust ekonomisk grund tar sig Malmö FF nu an 2023. Pålsson förblindas inte av de strålande siffrorna utan säger:

– Det kommande året kan bli en ekonomisk utmaning. Utan spel i Europa eller större spelarförsäljningar riskerar det ekonomiska utfallet för 2023 att bli ett betydande underskott. Dessbättre har Malmö FF ekonomiskt handlingsutrymme att balansera enskilda års underskott. 

Årets resultat uppgick till 82 miljoner kronor, jämfört med 154 miljoner kronor föregående år. Soliditeten ökade till 56 procent,

–  Det egna kapitalet och den goda likviditeten medför att utrymme finns att fortsätta den sportsliga satsningen och att göra investeringar i verksamheten.

Lyckat samarbete med partners

– Det är också glädjande att se ett rekordår på marknadssidan tack vare gott samarbete med våra partners. Angenämt är även att vi tydligt ser att satsningarna på ”mat och dryck” har gett fint resultat och att vi har studsat tillbaka efter pandemin, betonar Anders Pålsson.

De totala rörelsekostnaderna ökade från 411 miljoner kronor 2021 till 507 miljoner kronor 2022. En stor del av förklaringen är  att verksamheten under 2022 inte längre begränsades av Covid-19-pandemin i samma utsträckning som föregående år. Dessutom har betydande kostnader för nedskrivning av immateriella tillgångar tagits under 2022.

– Men generellt känner vi också av inflationstrycket, att allt har blivit dyrare under året som gått, inte minst energikostnaderna, säger Anders Pålsson.

Främsta  meriterna från det sportsliga är herrarnas första titel i Svenska Cupen sedan 1989, damernas vidare avancemang upp genom seriesystemet – där Malmö FF nu är framme vid Division 1 – samt P17-lagets SM-guld.

MFF 2023 är spännande.Laget byggs om, en ny tränare formar styrkorna och förväntan växer lite sakta. Inget är givet, trots alla miljonerna.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.