Ersättaren den samma igen i HV 71

HV 71:s käftsmäll mot Malmö Redhawks, 0-8, på lördagen kostade tränaren Tomas Montén jobbet. Inte helt oväntat meddelade  HV:s styrelse på söndagskvällen att förtroendet för Montén var förbrukat. 

Sportchefen Kent ”Nubben” Norberg gavs den tunga uppgiften att skilja Montén från uppdraget.

Johan Lindblom kan det här nu. Hans HV 71 ringer då och då. I synnerhet när klubbens tränare blivit uppsagd. Först Tommy Sauelsson, nu Tomas Montén. Då passar det att anställa Johan. Foto Mikael Fritzon

Ny tränare blir, precis som i våras, Johan Lindbom, som då ersatte sparkade Tommy Samuelsson. Med gott resultat, under Johan vände HV ett hopplöst läge och räddade fortsatt SHL-existens utan kval.  

Lindbom, en av föreningens tidigare guldhjältar har i dag, precis som i våras, rollen som klubbdirektör. Han kliver åter ned i båset.

Tomas Montén fick endast 12 matcher, haveriet mot Malmö var för mycket för HV-styret.

Ett minst lika stort ansvar har sportchef Norberg, hans lagbygge har misslyckats, trots en av SHL:s största plånböcker. I HV-ledningens ögon, och alltid i de här sammanhangen, är det enklast att lägga all skuld på ansvarig tränare.

Rekryteringen av Montén, som också var Norbergs idé,  var från början ett vågspel. Montén har främst varit förbundsanställd, och hade ringa erfarenhet av jobbet som SHL-coach. På SHL-nivå har han tidigare varit assisterande i Linköping och en säsong som huvudcoach i Timrå 2012-2013. Det gick inte bra då heller, Timrå slutade näst sist och föll ur SHL efter kvalspel.

-Jag hade ett bra samtal med Tomas, han hade inte tänkt ge upp men han hade full förståelse för det beslut som tagits.  Jag utgår ifrån att min roll också har diskuterats,  men så länge jag inte hör något annat kör jag på.

-Jag har aldrig gett upp, och kommer inte att göra det nu heller. Jag gillar att Johan kommer ned, vi jobbar bra ihop, kommenterade Kent Norberg dramatiken på söndagskvällen.

HV 71 möter i nästa omgång, torsdag 26 oktober, Timrå på bortais. Just Timrå är  starkt förknippat med Kent Norberg. Han arbetade där under 18 säsonger och har stor del i lagets uppmarsch i SHL-familjen. Inför omgången har HV 71 fallit till 14:e och sista plats i tabellen.

Att SHL-tränare får gå vid uteblivna resultat tillhör spelets regler. Vi har sett snabba uttåg tidigare, Barry Smith i Djurgården fick packa ihop efter 13 matcher 2021.  Brynäs visade rekordkort tålamod 2017 då Roger Melin tvingades i väg efter endast åtta matcher 2017.

Det är även skifte på ordförandeposten i HV.  Anders Wilander slutar av hälsoskäl och Andreas Davidsson går in som tillförordnad ordförande.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.