Största förbundet i rejäl gungning

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

Makten och pengarna styr mer än någonsin. Svenska Fotbollförbundet skakar i grunden efter all kritik och alla ifrågasättanden

På förbundskansliet står ytterligare ett arbetsrum ledigt, då landslagschefen Jens T Anderson har sagt upp sig. Å andra sidan, nya generalsekreterare Andrea Möllerberg har flyttat in liksom nye ordföranden, Fredrik Reinfeldt.

Fotbollen är är Sveriges största specialidrottsförbund med 1.000.000 medlemmar, varav ca 50 0000 är aktiva spelare i ca 3.000 föreningar.

Bredvid Friends Arena i Solna sitter inte mindre än ca 150 anställda på förbunds, alla mer eller mindre berörda av alla rubriker och rapporter som dominerar just nu.

Många spekulationer

Det är ett förbund som allmänt bedömdes som ett av de mest stadiga och framgångsrika. 

Men nu räcker det inte med frågor runt de sportsliga resultaten utan det gäller också personalen och inte minst ekonomiska verkligheten när internationella framgångar uteblir för herrlandslaget.

Under de här omständigheterna är Håkan Sjöstrand i sin roll som generalsekreterare, ändå rak och betonar i ett uttalande:

– Det är ganska enkelt. Det har varit och är en del spekulationer gällande Jannes framtid som förbundskapten kopplat till pågående EM-kval och det kommande slutspelet. För att reda klarhet i det så vill vi kommunicera vad som gäller, och det är helt enligt den överenskommelse och det avtal vi har.

Sjöstrand har själv en synnerligen annorlunda roll och uppgift:

Han har sagt upp sig och  lämnar rollen som generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet den 31 december 2023. Enligt den överenskommelse som träffats mellan Förbundsstyrelsen och Sjöstrand, står han därefter till styrelsens förfogande i en rådgivande roll till och med den 30 juni 2024.

Jannes övertygelse

Janne Andersson övertygelse styr mycket avhändelserna när han bestämt hävdar:

– Min tanke är fortfarande att vi ska ta oss till EM

Han har matchat Sverige till två mästerskap som haft stor betydelse för svensk fotboll, i bådesportsligt och ekonomiskt avseende.400 miljoner i bonusutbetalningar från framför allt Fifa efter målen och segrarna på planen innebär ett stsrkt cv.

 Men i dag överväger det faktum att Sverige missar EM-kvalet med all sannolikhet och det blir ingen internationell tävlingsmatch på två år. 

- Det är bra att alla nuvet vad som gäller för Janne Andersson och assisterande förbundskapten Peter Wettergren, meddelar Håkan Sjöstrand som är påverkad av Janne Anderssons ord:

– Det enda som funnits i mitt huvud är att vi ska till EM, men efter förlusten mot Österrike kom frågor om min framtid och därför vill vi redan nu vara tydliga med vad som gäller.

Efter kvalförlusten mot Österrike (1–3) är landslagets chanser att nå i EM i Tyskland 2024 minimala. Janne Andersson har dock inte gett upp ännumot bakgrund av att hans kontrakt gäller till och med  nästa sommar.

- Min tanke är fortfarande att vi ska ta oss till EM, vi ska göra allt för att ta den möjligheten och det är tre kvalmatcher kvar i höst, säger han.

Även SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt har uttalat sig.

– Det är bra att detta klargörs. Nu vet alla vilka förutsättningar som gäller och arbetet med att rekrytera en ny förbundskapten, när det är dags, kommer att ledas av SvFF:s nya generalsekreterare Andrea Möllerberg och förbundsstyrelsen.

Janne Andersson tillträdde som förbundskapten 2016 och kontraktet förlängdes 2020 till att gälla till och med ett tänkt EM-slutspelet 2024.

2018 matchade han Sverige till kvartsfinal i VM. I EM 2020 tog det stopp i åttondelsfinalen. Och därpå missade landslaget VM 2022 och har slutade t sist i sin Nations League-grupp två gånger.

Ny spelartrupp i morgon

Oaktat vad som framkom på måndagen tar Janne Andersson till orda på onsdag och presenterar sina spelare till träningsmatchen mot Moldavien på Friends arena 12 oktober och EM-kvalmatchen mot Belgien i Bryssel 16 oktober.

Av EM-kvalet återstår sedan en bortamatch mot Azerbajdzjan (16 november) och hemmamatch mot Estland (19 november).

I kvalgruppen till EM har Sverige 6 poäng som trea bakom ledande Belgien och tvåan Österrike, bägge på 13 poäng.

De två främsta får delta i EM-slutspelet i Tyskland sommaren 2024.

Sannolikt är att Janne Andersson då är tv-tittare

han kan få lämna sitt nuvarande jobb redan i oktober, men lever själv i en stark tilltro.

– Min tanke är fortfarande att vi ska ta oss till EM, säger han med en beundransvärd envishet. 

Eller, om ni så vill, med en övertygelse om att hans landslag kan först besegra Belgien den 16 oktober och sedan erövra flera nödvändiga poäng i de kvarvarande matcherna.  

Men - om logiken styr händelsernas gång, är det tack och adjö till både landslaget och Janne Andersson den där oktoberkvällen. 

Den måndagen blir riktigt ödesmättad.

Anderssons kontrakt som egentligen gäller till och med sommaren 2024, riskerar att upphöra samtidigt med slutsignalen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.