Största förbundet i rejäl gungning

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

Makten och pengarna styr mer än någonsin. Svenska Fotbollförbundet skakar i grunden efter all kritik och alla ifrågasättanden

På förbundskansliet står ytterligare ett arbetsrum ledigt, då landslagschefen Jens T Anderson har sagt upp sig. Å andra sidan, nya generalsekreterare Andrea Möllerberg har flyttat in liksom nye ordföranden, Fredrik Reinfeldt.

Fotbollen är är Sveriges största specialidrottsförbund med 1.000.000 medlemmar, varav ca 50 0000 är aktiva spelare i ca 3.000 föreningar.

Bredvid Friends Arena i Solna sitter inte mindre än ca 150 anställda på förbunds, alla mer eller mindre berörda av alla rubriker och rapporter som dominerar just nu.

Många spekulationer

Det är ett förbund som allmänt bedömdes som ett av de mest stadiga och framgångsrika. 

Men nu räcker det inte med frågor runt de sportsliga resultaten utan det gäller också personalen och inte minst ekonomiska verkligheten när internationella framgångar uteblir för herrlandslaget.

Under de här omständigheterna är Håkan Sjöstrand i sin roll som generalsekreterare, ändå rak och betonar i ett uttalande:

– Det är ganska enkelt. Det har varit och är en del spekulationer gällande Jannes framtid som förbundskapten kopplat till pågående EM-kval och det kommande slutspelet. För att reda klarhet i det så vill vi kommunicera vad som gäller, och det är helt enligt den överenskommelse och det avtal vi har.

Sjöstrand har själv en synnerligen annorlunda roll och uppgift:

Han har sagt upp sig och  lämnar rollen som generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet den 31 december 2023. Enligt den överenskommelse som träffats mellan Förbundsstyrelsen och Sjöstrand, står han därefter till styrelsens förfogande i en rådgivande roll till och med den 30 juni 2024.

Jannes övertygelse

Janne Andersson övertygelse styr mycket avhändelserna när han bestämt hävdar:

– Min tanke är fortfarande att vi ska ta oss till EM

Han har matchat Sverige till två mästerskap som haft stor betydelse för svensk fotboll, i bådesportsligt och ekonomiskt avseende.400 miljoner i bonusutbetalningar från framför allt Fifa efter målen och segrarna på planen innebär ett stsrkt cv.

 Men i dag överväger det faktum att Sverige missar EM-kvalet med all sannolikhet och det blir ingen internationell tävlingsmatch på två år. 

- Det är bra att alla nuvet vad som gäller för Janne Andersson och assisterande förbundskapten Peter Wettergren, meddelar Håkan Sjöstrand som är påverkad av Janne Anderssons ord:

– Det enda som funnits i mitt huvud är att vi ska till EM, men efter förlusten mot Österrike kom frågor om min framtid och därför vill vi redan nu vara tydliga med vad som gäller.

Efter kvalförlusten mot Österrike (1–3) är landslagets chanser att nå i EM i Tyskland 2024 minimala. Janne Andersson har dock inte gett upp ännumot bakgrund av att hans kontrakt gäller till och med  nästa sommar.

- Min tanke är fortfarande att vi ska ta oss till EM, vi ska göra allt för att ta den möjligheten och det är tre kvalmatcher kvar i höst, säger han.

Även SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt har uttalat sig.

– Det är bra att detta klargörs. Nu vet alla vilka förutsättningar som gäller och arbetet med att rekrytera en ny förbundskapten, när det är dags, kommer att ledas av SvFF:s nya generalsekreterare Andrea Möllerberg och förbundsstyrelsen.

Janne Andersson tillträdde som förbundskapten 2016 och kontraktet förlängdes 2020 till att gälla till och med ett tänkt EM-slutspelet 2024.

2018 matchade han Sverige till kvartsfinal i VM. I EM 2020 tog det stopp i åttondelsfinalen. Och därpå missade landslaget VM 2022 och har slutade t sist i sin Nations League-grupp två gånger.

Ny spelartrupp i morgon

Oaktat vad som framkom på måndagen tar Janne Andersson till orda på onsdag och presenterar sina spelare till träningsmatchen mot Moldavien på Friends arena 12 oktober och EM-kvalmatchen mot Belgien i Bryssel 16 oktober.

Av EM-kvalet återstår sedan en bortamatch mot Azerbajdzjan (16 november) och hemmamatch mot Estland (19 november).

I kvalgruppen till EM har Sverige 6 poäng som trea bakom ledande Belgien och tvåan Österrike, bägge på 13 poäng.

De två främsta får delta i EM-slutspelet i Tyskland sommaren 2024.

Sannolikt är att Janne Andersson då är tv-tittare

han kan få lämna sitt nuvarande jobb redan i oktober, men lever själv i en stark tilltro.

– Min tanke är fortfarande att vi ska ta oss till EM, säger han med en beundransvärd envishet. 

Eller, om ni så vill, med en övertygelse om att hans landslag kan först besegra Belgien den 16 oktober och sedan erövra flera nödvändiga poäng i de kvarvarande matcherna.  

Men - om logiken styr händelsernas gång, är det tack och adjö till både landslaget och Janne Andersson den där oktoberkvällen. 

Den måndagen blir riktigt ödesmättad.

Anderssons kontrakt som egentligen gäller till och med sommaren 2024, riskerar att upphöra samtidigt med slutsignalen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen