Största förbundet i rejäl gungning

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

Makten och pengarna styr mer än någonsin. Svenska Fotbollförbundet skakar i grunden efter all kritik och alla ifrågasättanden

På förbundskansliet står ytterligare ett arbetsrum ledigt, då landslagschefen Jens T Anderson har sagt upp sig. Å andra sidan, nya generalsekreterare Andrea Möllerberg har flyttat in liksom nye ordföranden, Fredrik Reinfeldt.

Fotbollen är är Sveriges största specialidrottsförbund med 1.000.000 medlemmar, varav ca 50 0000 är aktiva spelare i ca 3.000 föreningar.

Bredvid Friends Arena i Solna sitter inte mindre än ca 150 anställda på förbunds, alla mer eller mindre berörda av alla rubriker och rapporter som dominerar just nu.

Många spekulationer

Det är ett förbund som allmänt bedömdes som ett av de mest stadiga och framgångsrika. 

Men nu räcker det inte med frågor runt de sportsliga resultaten utan det gäller också personalen och inte minst ekonomiska verkligheten när internationella framgångar uteblir för herrlandslaget.

Under de här omständigheterna är Håkan Sjöstrand i sin roll som generalsekreterare, ändå rak och betonar i ett uttalande:

– Det är ganska enkelt. Det har varit och är en del spekulationer gällande Jannes framtid som förbundskapten kopplat till pågående EM-kval och det kommande slutspelet. För att reda klarhet i det så vill vi kommunicera vad som gäller, och det är helt enligt den överenskommelse och det avtal vi har.

Sjöstrand har själv en synnerligen annorlunda roll och uppgift:

Han har sagt upp sig och  lämnar rollen som generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet den 31 december 2023. Enligt den överenskommelse som träffats mellan Förbundsstyrelsen och Sjöstrand, står han därefter till styrelsens förfogande i en rådgivande roll till och med den 30 juni 2024.

Jannes övertygelse

Janne Andersson övertygelse styr mycket avhändelserna när han bestämt hävdar:

– Min tanke är fortfarande att vi ska ta oss till EM

Han har matchat Sverige till två mästerskap som haft stor betydelse för svensk fotboll, i bådesportsligt och ekonomiskt avseende.400 miljoner i bonusutbetalningar från framför allt Fifa efter målen och segrarna på planen innebär ett stsrkt cv.

 Men i dag överväger det faktum att Sverige missar EM-kvalet med all sannolikhet och det blir ingen internationell tävlingsmatch på två år. 

- Det är bra att alla nuvet vad som gäller för Janne Andersson och assisterande förbundskapten Peter Wettergren, meddelar Håkan Sjöstrand som är påverkad av Janne Anderssons ord:

– Det enda som funnits i mitt huvud är att vi ska till EM, men efter förlusten mot Österrike kom frågor om min framtid och därför vill vi redan nu vara tydliga med vad som gäller.

Efter kvalförlusten mot Österrike (1–3) är landslagets chanser att nå i EM i Tyskland 2024 minimala. Janne Andersson har dock inte gett upp ännumot bakgrund av att hans kontrakt gäller till och med  nästa sommar.

- Min tanke är fortfarande att vi ska ta oss till EM, vi ska göra allt för att ta den möjligheten och det är tre kvalmatcher kvar i höst, säger han.

Även SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt har uttalat sig.

– Det är bra att detta klargörs. Nu vet alla vilka förutsättningar som gäller och arbetet med att rekrytera en ny förbundskapten, när det är dags, kommer att ledas av SvFF:s nya generalsekreterare Andrea Möllerberg och förbundsstyrelsen.

Janne Andersson tillträdde som förbundskapten 2016 och kontraktet förlängdes 2020 till att gälla till och med ett tänkt EM-slutspelet 2024.

2018 matchade han Sverige till kvartsfinal i VM. I EM 2020 tog det stopp i åttondelsfinalen. Och därpå missade landslaget VM 2022 och har slutade t sist i sin Nations League-grupp två gånger.

Ny spelartrupp i morgon

Oaktat vad som framkom på måndagen tar Janne Andersson till orda på onsdag och presenterar sina spelare till träningsmatchen mot Moldavien på Friends arena 12 oktober och EM-kvalmatchen mot Belgien i Bryssel 16 oktober.

Av EM-kvalet återstår sedan en bortamatch mot Azerbajdzjan (16 november) och hemmamatch mot Estland (19 november).

I kvalgruppen till EM har Sverige 6 poäng som trea bakom ledande Belgien och tvåan Österrike, bägge på 13 poäng.

De två främsta får delta i EM-slutspelet i Tyskland sommaren 2024.

Sannolikt är att Janne Andersson då är tv-tittare

han kan få lämna sitt nuvarande jobb redan i oktober, men lever själv i en stark tilltro.

– Min tanke är fortfarande att vi ska ta oss till EM, säger han med en beundransvärd envishet. 

Eller, om ni så vill, med en övertygelse om att hans landslag kan först besegra Belgien den 16 oktober och sedan erövra flera nödvändiga poäng i de kvarvarande matcherna.  

Men - om logiken styr händelsernas gång, är det tack och adjö till både landslaget och Janne Andersson den där oktoberkvällen. 

Den måndagen blir riktigt ödesmättad.

Anderssons kontrakt som egentligen gäller till och med sommaren 2024, riskerar att upphöra samtidigt med slutsignalen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.