SvFF tappar 42 miljoner i statligt stöd

Bordet var illa dukat när Andrea Möllerberg tillträdde som ny generalsekreterare för Svenska Fotbollförbundet den 1 november i år. Hon har   nu fått ett sparbeting på 30 miljoner kronor under 2024 i sitt knä.  Samtidigt signaleras behov av ytterligare ett sparbeting för 2025.

I ett pressmeddelande hänvisar ordföranden Fredrik Reinfeldt till att SvFF förlorar statliga stöd som varit kopplade till pandemin på 42 miljoner kronor i två steg.

Sparkraven är oerhört tuffa på Fotbollförbundet och svångremmen lär bli kvar i minst två år, om inte längre. Läger och utbildningar kommer att bli ett område som drabbas av inskränkningar

-Till det kommer minskade intäkter till följd av uteblivna mästerskaps kvalificeringar. För att upprätthålla stabilitet för fortsatt talangutveckling behöver vi trimma ekonomin i SvFF, säger Fredrik Reinfeldt.

Han syftar då på A-landslaget, herrar, och kvalmissen till 2024 års EM-slutspel i Tyskland.  Vid deltagande hade SvFF varit garanterat minst 25 miljoner kronor.

Andrea Möllerberg arbetar för närvarande med att sjösätta en ny organisation, bland annat har välkände Kim Källström anställts som fotbollschef, och Caroline Sjöblom har rekryterats som teknisk direktör. Hon har tidigare spelat i damallsvenskan för Djurgården och varit förbundskapten för F 19 landslaget. 

Ännu är posten som förbundskapten för A-landslaget vakant. Källor till Idrottens Affärer meddelar att BP:s tränare, Olof Mellberg, är förbundets val.

Nu pågår förhandlingar med BP: styrelse om att ”köpa loss” Mellberg. Han är under kontrakt med BP även säsongen 2024. Att presentera en ny förbundskapten är en ekonomisk prioriterad fråga för Mölleberg.

-Sparbetinget är styrelsens uppdrag, och jag ska gå tillbaka och titta på det. Jag är mitt uppe i en omorganisation, där ett syfte är att vi ska få en mer effektiv organisation, kommenterar Andrea Möllerberg.

SvFF har ett kansli med över 300 anställda, det är i dag oklart om sparbetinget kommer att leda till uppsägningar.

-Andrea har i sin nya roll markerat behov av att mer tydligt koncentrera våra insatser till kärnverksamhet, bra fotboll. Det bör vara en viktig utgångspunkt för det arbete som behöver göras, avslutar Fredrik Reinfeldt.

Damlandslagets VM-brons är 2023 års enda ljusglimt på ett mörkt fotbollsår 2023. Damlandslaget misslyckades dock med att följa upp VM-bronset, då laget inte kvalade in till 2024 års OS i Paris.

VM-bronset mot Australien, 2-0,  kommer att väga ekonomiskt tungt vid SvFF:s bokslut för 2023.  Förbundets intäkt från arrangerande FIFA blev 28 miljoner.  Spelar-truppens ersättning, enligt FIFA:s bonussystem, uppgick till 1,9 miljoner kronor till var och en, oavsett speltid. 

Kjell Nilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.