1 miljon i minuten till HV71

Abba-låten ”The winner takes it all” från 1980,  symboliserar mer än något annat ishockeys ”match seven”.  I dag kan ekonomiansvariga i HV 71 skratta hela vägen till banken, 5-0 mot IK Oskarshamn fyllde på kontot med drygt 1 miljoner kronor i minuten.
 Det årliga utfallet av gällande rättighetsavtal med Telia/TV 4 Play är från med säsongen 2024-2025 över 60 miljoner, kontrakt går ut efter säsongen 2031-2032 . Svensk idrotts mest guldkantade avtal med ett totalt värde över 5 fem miljarder kronor. 
Lycklig ishockeyspelare, Hugo Fransson efter vinsten mot Oskarshamn. Foto: Mikael Fritzon / TT

 

IKO Oskarshamn möter en annan ekonomisk verklighet, en ”tröstenapp” från SHL-organisationen, 6miljoner kronor, och ungefär samma belopp i rättighetsersättning från Telia/TV 4 Play. Med förlusten sades samtliga kontrakt upp och nye sportchefen Oscar Alsenfeldt måste bygga ett helt nytt lag.
Trots förnyad SHL-status var ”Blue Front” HV:s mäktiga supporter grupp långt från nöjda. I slutminuterna, när matchen var avgjord, vecklades tre stora banderoller med temat ”Avgå alla”.

Ändå oroligt i HV71

Innebörden var stenhård: ”Styrelsen och ”Nubbens” inkompetens har raserat HV:s existens. Detta skulle aldrig hända. Nu är alla broar brända. Avgå alla”.
Idrottens Affärer har i tidigare artiklar skildrat hus elitlagens supportergrupper flyttar fram sina positioner och blivit en allt tydligare maktfaktor i svenskt föreningsliv.
Anders Davidsson,  t f ordförande, var skakad:
-Jag har hela tiden sagt, att finns det någon, eller några, som gör de bättre än nuvarande ledning, så står vi inte i vägen för någon.
”Match seven” rymmer inte bara oväntade utspel – som ”Blue Fronts” stenhårda apell. Oftast finns det också plats för matchvinnare som kliver fram ur kylan – som HV:s Åke Stakkestad,  21 år, och två mål på 52 matcher i grundserien och nu helt avgörande 1-0 och 3-0 i andra perioden.
  Han har under säsongen mestadels varit utanför laget, eller haft minimal istid i lagets fjärde formation. Med IOK-spelaren Martin Johansson på ryggen forcerade han in 1-0 efter retur från målvakten Tomas Rydén, och 3-0 var en styrning från backskott som helt ställde Rydén.  Finske backen Oliver Kaski smällde  in 3-0 när IKO-backen Oscar Englund oturligt skymde egen målvakt. Ridån ned för IKO.
”Match seven” är också fylld av tillfälligheter – i andra perioden dundrade IKO-spelare pucken i stolpen hos målvakten Fredrik Dichow, vid inte mindre tre gånger, vid ställningen 0-0 och 1-0.
Trots att HV nu spelar vidare i SHL hopar sig frågetecknen. Ekonomin är visserligen solid, över 54 miljoner i eget kapital och Husqvarna Garden är i föreningens ägo via ett fastighetsbolag.

Köps "Nubben" ut?

Kritiserande sportchefen Kent ”Nubben” Norberg har ett år kvar på kontraktet men det sannolika är att han köps ut. I spelartruppen finns också flera namn, med tunga kontrakt, som inte alls levererat under säsongen. Det ryktas i HV-leden att upp mot 20 miljoner kronor har ”satts av” för att lösa ut spelare. Bland dem exproffset Mattias Tedenby och tidigare skyttekungen Fredrik Forsberg.
Här  finns också också en diger önskelista som toppas av nu Schweiz-baserade  backen Lawrence Pilut, med ett stort förflutet i HV.
En akut fråga är också tränarsituationen. Johan Lindbom, som för andra säsongen i rad klev ned i båset från klubbdirektör stolen, fortsätter knappast i coach-rollen.  Han anses sakna karisma och har inte lyckats ge laget en  nödvändig struktur och stabilitet i rink arbetet.

SHL:s "fula ankunge"

Nedflyttade IK Oskarshamn lämnar efter fem omtumlande SHL-säsonger.
De har varit ligans fula ankunge, egentligen saknat ekonomiska muskler och varit starkt beroende av rättighets ersättningen.  De slutade tvär sist i tabellen och om rättvisa finns i ”game seven” så  skipades detta den här gången.
Kan Oskarsham komma tillbaka och pressa sig igenom det nålsöga som krävs för SHL-avancemang? 
I staden finns en bred hockeykultur och ett starkt företagsstöd. Ett allvarligt minus är politikernas ovilja att lämna klartecken för en ny ishall. Förberedande arbete har gjorts men den politiska långbänken är besvärande.
Nuvarande BeGe Hockeycenter har 50 år på nacken, och en ny ishall behövs, oavsett serietillhörighet.
Tränaren Martin Filander lämnar, skadade målkungen Patrik Karlqvist väntas gå till Örebro, Viktor Lodin försvinner till Färjestad och lagkaptenen och lagets hjärta, backen Oscar Engsund, sägs uppvaktas av flera, bland annat Växjö, ja till och med HV kan visa intresse.
Det ”nya” Oskarshamn kommer att ledas av Björn Carlsson, 35 år, den gångna säsongen tränare för Alvesta i Hockeyettan. Han har tidigare spelat i SHL för Växjö Lakers och var tidigare lagkamrat med Oscar Alsenfeldt när denne spelade i Växjö.
Den första pusselbiten är således löst i Oskarshamns ”återtåg”.
Kjell Nilsson
 
 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.