Färre brott under fotboll-EM

Stora mästerskap och viktiga matcher är tiden då bankkunder inte loggar in på sin internetbank och bedragarna är mindre aktiva. Detta enligt en analys från Biocatch, som utvecklar teknik mot bedrägerier, gjort av VM-turneringarna 2018 och 2022, och fotbolls-EM 2020. 

Så det mesta talar för lugna gatan nu när fotbolls-EM går in i slutspelet. 

 

Under fotbolls-VM 2018 minskade trafiken till bankerna i fotbollstokiga länder som Mexiko (-12procent), Brasilien (-31procent) och England (-6 procent). Under påföljande VM-turnering i Qatar 2022 noterades en tydlig minskning av bankinloggningar både under och efter stora matcher för Brasilien.  När Argentinarna spelade finalen mot Frankrike sjönk bankaktiviteten med så mycket som 93 procent. 

Bedragarna vill också se fotboll

Och detsamma gäller aktiviteten hos bedragarna. I Argentina, som till slut vann finalen mot Frankrike, sjönk de rapporterade bedrägerierna kontinuerligt ju längre Argentina avancerade i turneringen, för att under finalen i stort sett ligga på noll. 
För oss Européreer är situationen likartad. Under fotbolls-EM 2020 minskade bedrägerierna på matchdagarna för England markant. Till exempel skedde en 15- procentig minskning av röstbedrägerier.

Bedragarna har bråttom

Bedragarna hade dessutom ofta bråttom under sina bedrägeriförsök. Hälften av alla rapporterade bedrägerier varade i mer än 20 minuter under den månad som turneringen pågick, men endast 35 procent av de rapporterade bedrägerisessionerna var så långa på finaldagen. Dagen då England skulle spela final pågick de flesta sessioner (56 procrnt) bara mellan två och tio minuter.  
– Det mesta talar för att vi kommer att se samma mönster i fotbollstokiga länder, nu när slutspelet snart drar igång under EM. Bedragarna vill helt enkelt också titta på fotboll samtidigt som det inte finns lika gott om aktiva potentiella offer att lura. Men självklart sätter bedragarna igång med full kraft igen så fort turneringen och festligheterna är över, säger Gareth Williams, bedrägeriexpert på Biocatch i Sverige. 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.