Mutmisstankar runt Arenabolaget

Det blåser snålt kring Arenabolaget i Solna. För att bana väg för projektet har Sune Reinhold jobbat envetet – med lön både som Solnas stadsdirektör och konsult för Arenabolaget. Chefsåklagaren vill nu få fram alla fakta.

Första spadtaget är gjort vid Nationalstadion och arbetet pågår sedan en tid. Samtidigt har många frågat sig hur vettigt det är att bygga två arenor (Stockholmsarenan och Nationalarenan) samtidigt i huvudstaden.

Vettigt med två arenor?

Kritikerna undrar om det verkligen finns skäl att använda pengar på det här viset och undrar om två arenor kan fyllas med tillräckligt många evenemang.

Nationalarenan med Arenastaden i Solna omfattar en ny stadsdel med företag, affärer, bostäder utöver själva arenan. Ett gigantiskt byggnadsverk som också innebär att fotbollsstadion Råsunda ska rivas.

Nu framkommer att Solnas stadsdirektör Sune Reinhold har fått minst 600 000 kronor i konsultarvode från Arenabolaget.

Utreder mutmisstankar

Chefsåklagare Alf Johansson på Riksenheten mot korruption har fått skäl att intensifiera utredningen kring mutmisstankar.

- Det finns en klar anledning att fortsätta bedriva förundersökning, så mycket kan jag säga, säger Johansson, som vill presentera sin utredning i augusti, till Dagens Industri.

Det var efter avslöjandet att Sune Reinholds bolag, Sure Konsult, mottagit minst 600 000 kronor i konsultarvode via ägarna bakom Arenabolaget i Solna som en förundersökning inleddes i april.

Hoppar av sitt updrag

När Sune Reinhold, som haft tjänstledigt från Solna Stad sedan i april, plötsligt ville lämna sitt uppdrag som Solnas högste tjänsteman, trots ett anställningskontrakt till årsskiftet, uppstod ännu mera tvivel.

Därtill har Sune Reinhold avgått ur samtliga bolag i projekt, bl a Arenabolaget.

Peab och Fabege har stora intressen i bygget och Erik Paulsson hör till företrädarna. Han är dock lugn inför kritiken:

- Alla ägarna har varit informerade om det (konsultarvodet, reds anm.), att han har haft ett arbete att få ihop alla avtal. Han är jätteduktig och har tagit hand om alla de svåra uppgifterna. Några mer kommentarer kan jag inte ge nu, säger Erik Paulsson till DI.

Selin (inte verifierad)

ons, 2010-06-23 14:19

1. (M)utbrott i Solna?

Blir spännande att se hur Lars-Erik Salminen hanterar frågan i valrörelsen. Hoppas vi får maktskifte i Solna.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.