Mutmisstankar runt Arenabolaget

Det blåser snålt kring Arenabolaget i Solna. För att bana väg för projektet har Sune Reinhold jobbat envetet – med lön både som Solnas stadsdirektör och konsult för Arenabolaget. Chefsåklagaren vill nu få fram alla fakta.

Första spadtaget är gjort vid Nationalstadion och arbetet pågår sedan en tid. Samtidigt har många frågat sig hur vettigt det är att bygga två arenor (Stockholmsarenan och Nationalarenan) samtidigt i huvudstaden.

Vettigt med två arenor?

Kritikerna undrar om det verkligen finns skäl att använda pengar på det här viset och undrar om två arenor kan fyllas med tillräckligt många evenemang.

Nationalarenan med Arenastaden i Solna omfattar en ny stadsdel med företag, affärer, bostäder utöver själva arenan. Ett gigantiskt byggnadsverk som också innebär att fotbollsstadion Råsunda ska rivas.

Nu framkommer att Solnas stadsdirektör Sune Reinhold har fått minst 600 000 kronor i konsultarvode från Arenabolaget.

Utreder mutmisstankar

Chefsåklagare Alf Johansson på Riksenheten mot korruption har fått skäl att intensifiera utredningen kring mutmisstankar.

- Det finns en klar anledning att fortsätta bedriva förundersökning, så mycket kan jag säga, säger Johansson, som vill presentera sin utredning i augusti, till Dagens Industri.

Det var efter avslöjandet att Sune Reinholds bolag, Sure Konsult, mottagit minst 600 000 kronor i konsultarvode via ägarna bakom Arenabolaget i Solna som en förundersökning inleddes i april.

Hoppar av sitt updrag

När Sune Reinhold, som haft tjänstledigt från Solna Stad sedan i april, plötsligt ville lämna sitt uppdrag som Solnas högste tjänsteman, trots ett anställningskontrakt till årsskiftet, uppstod ännu mera tvivel.

Därtill har Sune Reinhold avgått ur samtliga bolag i projekt, bl a Arenabolaget.

Peab och Fabege har stora intressen i bygget och Erik Paulsson hör till företrädarna. Han är dock lugn inför kritiken:

- Alla ägarna har varit informerade om det (konsultarvodet, reds anm.), att han har haft ett arbete att få ihop alla avtal. Han är jätteduktig och har tagit hand om alla de svåra uppgifterna. Några mer kommentarer kan jag inte ge nu, säger Erik Paulsson till DI.

Selin (inte verifierad)

ons, 2010-06-23 14:19

1. (M)utbrott i Solna?

Blir spännande att se hur Lars-Erik Salminen hanterar frågan i valrörelsen. Hoppas vi får maktskifte i Solna.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.