Jättearenor med problem

De kostar flera miljarder kronor, men trots de höga investeringarna uppstår problem. På Friends Arena i Solna går det inte att öppna taket annat än med manuell kraft beroende på kylan. Och från Tele 2 arena kommer rapporter om ytterligare byggförseningar.
Problem och ytterligare förseningar rapporteras från Tele2Arena.


Byggföretaget Peab har redan betalat flera miljoner i ersättningar till Hammarby och Djurgården. För egentligen skulle den nya skapelsen intill Globen stått klar till seriestarten.

Nya problem på Tele2Arena?

Nu är det tänkt att första matchen spelas den 20 juli, Hammarby-Öis. Men det ryktas om nya problem för den redan uppskjutna invigningen.

Envisa rykten hävdar att Peab har problem och att nya föreningar är oundvikliga:

- Jag har också fått de här signalerna och det är klart att man blir orolig. Men jag var i kontakt med Stockholms stad så sent som i går, och då fick jag besked att det inte ska vara aktuellt med några nya förseningar, säger Hammarbys ordförande Kent Hertzell till GP.

Zlatans besök i farozonen

Därmed ska också Zlatan Ibrahimovics besök med sitt PSG den 23 juli vara i fara.

Kent Hertzell anser att han måste lita till uppgifterna om att det blir spel:

- Ja, det får jag ju göra. Men jag har också hört att det strular mellan SGA (Stockholm Globe Arena Fastigheter) och Peab, och om jag förstått det rätt så är det mest att det tjafsas. På den här nivån tycker jag att man från politiskt håll får peka med hela handen.

Det hävdas att missämja leder till avbrutna möten, bråk om avtal, fel stolar och till och med felaktig lutning på planen.

- Det vore jätteallvarligt om vi blev tvungna att skjuta upp invigningen igen. Och dessutom har vi ju matchen mot PSG den 23 juli. Kan vi inte spela den är det riktigt illa, säger Kent Hertzell.

För kallt för taket

På Friends Arena är det också problem.

- En normal öppning fungerar dock inte ännu eftersom det varit en så kall vinter. Ska taket öppnas nu måste man göra en forcerad öppning och manuellt ta bort isbildningar eftersom vi fortfarande har ett vinterklimat. Det gör att man i det här fallet bestämt sig för att ha taket stängt, säger Malin Sparf Rydberg, kommunikationsansvarig vid Friends.

Det innebär att AIK:s match mot Syrianska på söndag spelas med stängt tak.

- Vi hade inget val, säger AIK:s kommunikationschef Gabriella Blombäck till Sportbladet.

Ett beslut är taget av Friends och AIK tillsammans.

43 000 biljetter sålda

- Det går ju att öppna taket genom att forcera det manuellt men det är samtidigt en fråga om det är värt det eller inte och vi har nu tagit beslutet, med tanke på att det fortfarande är minusgrader ute även fast det är plus nu i solen, att ha det stängt.

AIK har ännu inte tagit beslut om att spela med taket öppet eller stängt i fortsättningen.

Klubben har sålt närmare 43 000 biljetter till söndagens match. Målet att överträffa klubbrekordet från 1975 då 40 669 åskådare såg AIK-Djurgården har alltså paserats.
 

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.