Därför vågade Elfsborg satsa

Elfsborgs sponsornätverk gör konkurrenterna gröna av avund. Det lokala stödet från Sjuhäradsbygden har starkt bidragit till de sportsliga framgångarna och var avgörande när klubben vågade satsa på en egen arena.
Borås Arena var den första arenan enligt nya tidens mått. Här står också klubben som initiativtagare och ägare, mycket beroende på ett stort sponsornätverk.


Det var tack vare den här uppbackningen som Elfsborg tog beslutet att förverkliga Elfsborgs Arena som stod klar till den allsvenska starten 2005 till priset av drygt 120 miljoner.

Bakgrunden är fascinerande. 80 miljoner kom via en kommunal borgen. Borås Stad, skänkte marken och Fritids- och folkhälsoförvaltningen står för driften av anläggningen. Ålgårdsläktaren såldes till kommunens fastighetsbolag för 30 miljoner kronor, men IBAB och Arenabolaget hyr dessutom den läktardelen som har affär- och konferenslokaler.

Inte nog med det. Klubben fick också tillgång till marken via kommunen och Sparbanken Sjuhärads ägarstiftelse bidrog med 9 miljoner kronor. Sammantaget, Borås Arena AB, dotterbolag till IF Elfsborg, fick en modern arena för enligt en synnerligen lyckosam affärsmodell. Konkurrenterna sneglar fortfarande med avund.

En av de första arenorna

Borås Arena var en av de första arenorna där utrymmen reserverades för konferenser och andra evenemang.

Antalet sponsorer har ökat år efter år och IF Elfsborg kan idag stoltsera med omkring 400 företag i det mest intressanta nätverket i Västsverige.

Det företag som troligtvis de flesta förknippar med Elfsborg är e-handelsföretaget Ellos med grundaren och miljonären Olle Blomqvist i spetsen. Ellos har länge varit huvudsponsor och haft sitt namn på matchtröjorna. Det har lett till att Elfsborg i vissa sammanhang lite retsamt kallats för just, Ellos.

En annan stor sponsor är Umbro som tar fram matchdräkterna, de har även en läktare uppkallat efter sig, Umbroläktaren och Umbro Corner där mat och dryck serveras i samband med match.

Ensamma i regionen

En stor anledning till att Elfsborg på allvar kan konkurrera med storstadsklubbarna är stödet som föreningen får från näringslivet i Sjuhärad. Klubbchefen, Stefan Andreasson förklarar vad han tror ligger bakom det stora stödet.

- Vi är ensamma i regionen vilket gör det lätt att samlas kring klubben och vi har lyckats skapa en bra produkt som gör det intressant för företag att samarbeta med oss. Det finns säkerligen många olika skäl till att vilja vara med. Men i grunden handlar det om vår sportsliga framgång, sedan finns det till exempel kommersiella intressen som lockar.

”Vi tillsammans” är en slogan som återfinns på föreningens hemsida och som används i många olika sammanhang. Det gäller också sponsorarbetet där företagen tillsammans står för hälften av föreningens intäkter, närmare 50 miljoner kronor.

Stor marknadsavdelning

Andreasson medger att det skapar en trygghet och han känner inte att lågkonjunkturen har påverkat föreningen. Samtidigt påpekar Stefan Andreasson att det krävs mycket arbete för att bevara och helst förstärka den stora gruppen.

- Det ger sig inte självt, vi har en marknadsavdelning på fem personer och säljare som vårdar befintliga  kunder och skriver avtal med nya. Alla sponsorer är för oss lika viktiga och alla är med och bidrar till verksamheten.

På hemsidan är klubben också tydlig med detta där det går att läsa: ”Att vinna medaljer är allas förtjänst, ingen är för liten för att vara med. Hela Sjuhärad medverkar till våra framgångar. Bli en del av framgången och kom till Borås Arena.”

Galamiddag för partners

För sponsorerna inleds säsongen med en kick-off där det bjuds på lunch och mingel med spelare och övriga sponsorer.  Förutom bra biljetter till de allsvenska hemmamatcherna får de bland annat också möjligheter att använda spelare till sina egna arrangemang, de får möjlighet att träna med poollandslaget varje torsdag, och bjuda sina anställda med respektive familjer på Elfsborgsdagen i Borås Djurpark.

Därutöver finns det mer traditionella erbjudanden som arenareklam, mediepaket och annan exponering, samt tillgång till medlems- och sponsorregister. Säsongen avslutas sedan med en praktfull galamiddag. Det som är mest populärt tycks dock vara de resor som föreningen arrangerar, Andreasson berättar mer.

- Vi genomför en stor resa med övernattning varje år i samband med en allsvensk bortamatch. Det har vi gjort i många år och det brukar vara omkring 400 personer med på en sådan resa.

Reser med sponsorerna

- Sedan har vi varit i Europa sju år i rad, bland annat har vi besökt Barcelona och Milano.

- Dessutom sker det ett antal resor utan övernattning i samband med bortamatcher i allsvenskan och då är vi runt 700 personer. Resorna bidrar till att göra relationen med företagen starka. Aktiviteterna ger sammanhållningen och möjliggör möten under andra former i en avslappnad miljö där man inte behöver klä sig på ett visst sätt.

Trots de fina siffrorna är Andreasson ändå inte helt nöjd.

- Det finns mycket att göra fortfarande. 10, 20, 30 miljoner ansågs omöjligt, 40 vågade vi knappt säga. Idag är vi uppe i 50 miljoner i sponsorintäkter och det finns fortfarande fler argument till att sälja fotboll och Elfsborg.

Trygghet i arenaägandet

Företagens uppslutning innebär en trygghet i klubbens ägande av Borås Arena. I det avseendet har man lyckats mera än de flesta av konkurrenterna.

Sportsligt blev dock 2013 en missräkning. Laget slutade på en sjätteplats i och lyckades inte leva upp till favoritskapet efter SM-guldet år 2012.  Andreasson är medveten om att det kommer att bli en utmaning för föreningen att bibehålla sponsorernas stöd.

- Vi missade medalj för första gången på åtta år, vi får se hur det blir.  Vi spelar trots allt i världens jämnaste liga. Vi försöker skriva flerårsavtal med så många vi kan och vi har en försäljningsperiod nu som sträcker sig från november tills att bollen sparkas igång.

- Det är ett hårt jobb som väntar med att sälja in förväntningar. Men det är i sportslig motgång som man testas och kan se hur långt man har kommit i andra värden än sportslig prestation.

Marcus Mattsson

Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.