"Ett helt meningslöst besked"

Ett besked som varken hockeyns eller fotbollens elitklubbar är nöjda med,I stället är besvikelsen stor inför Folkhälsomyndighetens bedömningar.

FHM har nu lämnat  sitt remissvar till regeringen  och det innebär ett tak på 500 personer vid publika arrangemang från 1 oktober. Inte fler, vilket många hade stora förhoppningar om. 

Det blir säsongstart den 19 september, men med möjlighet till förändrat spelschema så att samtliga lag får lika många hemmamatcher under september. Det blev resultatet av torsdagens möte med SHL-klubbarnas ledning.

"Vi kan ta ansvar"

Vd Michael Marchal sammanfattar:

-I det publikprotokoll som svensk ishockey tagit fram och presenterat för myndigheter och FHM menar vi att vi kan ta ansvar för större publik än dagens förslag. Vi vill se förslag som  baseras på respektive arenas förutsättningar.

Vid ett senare datum flaggar FHM för större lättnader, beroende på pågående smittspridning.

-Vi har ännu osäkra tider framför oss, vi står inför den mest utmanande säsongen någonsin, poängterar Michael Marchal.

Idrottens Affärer har tidigare uppmärksammat SHL-klubbarnas stora köplust, Trots återkommande larm om svag ekonomi och till och med konkurshot. SHL skäms inte för att vädja om statligt stöd, trots att SHL-lagens spelartrupper har   lönenivåer som är svåra att försvara. 

Även inom fotbollen  finns ett brett missnöje mot de nya direktiven. Mats Enquist generalsekreterare på SEF, företräder elitklubbarnas organisation

-Det är helt meningslöst, det är svårt att begripa och det här beskedet var inte det vi väntade oss. Vi är chockade helt enkelt

"Arenor har skilda förutsättningar" 

- Det blir jättekonstigt med ett maxtak på 500 för arenor med helt skilda förutsättningar. Vi har svårt att förstå anledningen till det  här beslutet, säger Mats Enquist.

Tidigare har Anders Tegnell sagt att 30 till 40 procent av publikkapaciteten kan öppnas upp, i linje med Uefa:s linjer.

-Nu säger han något helt annat, det är verkligen oroväckande, avslutar Mats Enquist.

Även fotbollens elitklubbar klagar över sviktande ekonomi – det har inte hindrat lagen från flera spektakulära förvärv under ”silly season”. Senast i raden USA-proffset Magnus Eriksson som anslutit till Djurgården på tre års kontrakt.

I kritiken mot FHM och Anders Tegnell, visar landets elitklubbar enad front och missnöjet är djupt -  det är knappast en överdrift.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.