"Ett helt meningslöst besked"

Ett besked som varken hockeyns eller fotbollens elitklubbar är nöjda med,I stället är besvikelsen stor inför Folkhälsomyndighetens bedömningar.

FHM har nu lämnat  sitt remissvar till regeringen  och det innebär ett tak på 500 personer vid publika arrangemang från 1 oktober. Inte fler, vilket många hade stora förhoppningar om. 

Det blir säsongstart den 19 september, men med möjlighet till förändrat spelschema så att samtliga lag får lika många hemmamatcher under september. Det blev resultatet av torsdagens möte med SHL-klubbarnas ledning.

"Vi kan ta ansvar"

Vd Michael Marchal sammanfattar:

-I det publikprotokoll som svensk ishockey tagit fram och presenterat för myndigheter och FHM menar vi att vi kan ta ansvar för större publik än dagens förslag. Vi vill se förslag som  baseras på respektive arenas förutsättningar.

Vid ett senare datum flaggar FHM för större lättnader, beroende på pågående smittspridning.

-Vi har ännu osäkra tider framför oss, vi står inför den mest utmanande säsongen någonsin, poängterar Michael Marchal.

Idrottens Affärer har tidigare uppmärksammat SHL-klubbarnas stora köplust, Trots återkommande larm om svag ekonomi och till och med konkurshot. SHL skäms inte för att vädja om statligt stöd, trots att SHL-lagens spelartrupper har   lönenivåer som är svåra att försvara. 

Även inom fotbollen  finns ett brett missnöje mot de nya direktiven. Mats Enquist generalsekreterare på SEF, företräder elitklubbarnas organisation

-Det är helt meningslöst, det är svårt att begripa och det här beskedet var inte det vi väntade oss. Vi är chockade helt enkelt

"Arenor har skilda förutsättningar" 

- Det blir jättekonstigt med ett maxtak på 500 för arenor med helt skilda förutsättningar. Vi har svårt att förstå anledningen till det  här beslutet, säger Mats Enquist.

Tidigare har Anders Tegnell sagt att 30 till 40 procent av publikkapaciteten kan öppnas upp, i linje med Uefa:s linjer.

-Nu säger han något helt annat, det är verkligen oroväckande, avslutar Mats Enquist.

Även fotbollens elitklubbar klagar över sviktande ekonomi – det har inte hindrat lagen från flera spektakulära förvärv under ”silly season”. Senast i raden USA-proffset Magnus Eriksson som anslutit till Djurgården på tre års kontrakt.

I kritiken mot FHM och Anders Tegnell, visar landets elitklubbar enad front och missnöjet är djupt -  det är knappast en överdrift.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Djurgårds-spelaren Peter Hollands besinningslösa attack på Luleå-backen Fredrik Styrman i torsdagens SHL omgång fortsätter att väcka heta känslor i hockey-Sverige. 

-Hade händelsen ägt rum på allmän plats hade åklagare kunnat väcka åtal för grov misshandel, säger Mikael Johansson som var på matchen med sin dotter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.