"Ett helt meningslöst besked"

Ett besked som varken hockeyns eller fotbollens elitklubbar är nöjda med,I stället är besvikelsen stor inför Folkhälsomyndighetens bedömningar.

FHM har nu lämnat  sitt remissvar till regeringen  och det innebär ett tak på 500 personer vid publika arrangemang från 1 oktober. Inte fler, vilket många hade stora förhoppningar om. 

Annons

Det blir säsongstart den 19 september, men med möjlighet till förändrat spelschema så att samtliga lag får lika många hemmamatcher under september. Det blev resultatet av torsdagens möte med SHL-klubbarnas ledning.

"Vi kan ta ansvar"

Vd Michael Marchal sammanfattar:

-I det publikprotokoll som svensk ishockey tagit fram och presenterat för myndigheter och FHM menar vi att vi kan ta ansvar för större publik än dagens förslag. Vi vill se förslag som  baseras på respektive arenas förutsättningar.

Vid ett senare datum flaggar FHM för större lättnader, beroende på pågående smittspridning.

-Vi har ännu osäkra tider framför oss, vi står inför den mest utmanande säsongen någonsin, poängterar Michael Marchal.

Idrottens Affärer har tidigare uppmärksammat SHL-klubbarnas stora köplust, Trots återkommande larm om svag ekonomi och till och med konkurshot. SHL skäms inte för att vädja om statligt stöd, trots att SHL-lagens spelartrupper har   lönenivåer som är svåra att försvara. 

Även inom fotbollen  finns ett brett missnöje mot de nya direktiven. Mats Enquist generalsekreterare på SEF, företräder elitklubbarnas organisation

-Det är helt meningslöst, det är svårt att begripa och det här beskedet var inte det vi väntade oss. Vi är chockade helt enkelt

"Arenor har skilda förutsättningar" 

- Det blir jättekonstigt med ett maxtak på 500 för arenor med helt skilda förutsättningar. Vi har svårt att förstå anledningen till det  här beslutet, säger Mats Enquist.

Tidigare har Anders Tegnell sagt att 30 till 40 procent av publikkapaciteten kan öppnas upp, i linje med Uefa:s linjer.

-Nu säger han något helt annat, det är verkligen oroväckande, avslutar Mats Enquist.

Även fotbollens elitklubbar klagar över sviktande ekonomi – det har inte hindrat lagen från flera spektakulära förvärv under ”silly season”. Senast i raden USA-proffset Magnus Eriksson som anslutit till Djurgården på tre års kontrakt.

I kritiken mot FHM och Anders Tegnell, visar landets elitklubbar enad front och missnöjet är djupt -  det är knappast en överdrift.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Betydelsen av att sälja spelare bevisas med all önskvärd tydlighet i Elfsborg. Klubben gick 15 miljoner plus 2020 - mycket tack vare försäljningen av forwarden Jesper Karlsson till nederländska AZ Alkmaar. Det innebär i sin tur att klubben har 30 miljoner i eget kapital

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.