Stockholms GK satsar 15 miljoner i banan

Stockholms Golfklubb ska investera 15 miljoner kronor i banan med start i höst. Det beslutades på ett extra årsmöte. Pengarna tas från det egna kapitalet.

Stockholms Golfklubbs klubbchef Jonas Widegren ser fram emot den satsning som klubben gör

32 medlemmar var på plats och röstade – och 103 var med och röstade digitalt.

Klubbens ordförande Bengt Franzon hälsade välkommen, berättade om detta annorlunda golfår så här långt.

Dubbelt så många rundor

Klubbchefen Jonas Widegren drog de tekniska förutsättningarna för mötet, samt berättade att antalet bokade rundor i år var 16 300 per den 1 augusti mot 10 000 vid samma tidpunkt förra året. 

- Vi är på god väg mot 10 000 fler rundor än förra året, alltså dubbelt så många, vilket förmodligen kommer att ske vid mitten av september, förklarade Jonas Widegren.

Pelle Jacobson, pro och ansvarig för banfrågor i styrelsen, berättade om varför klubben tagit in banarkitekten Christian Lundin, som driver bandesignföretag tillsammans med Henrik Stenson. 

En av de främsta anledningarna är Lundins känsla för att bygga nytt med inspiration från det gamla. Kevinges ursprungsdesign är gjord av bland andra engelsmannen Harry Colt (1869-1951), och den ska Lundin tillsammans med klubben försöka återskapa så mycket som möjligt. Processen med masterplan har pågått i två år.

Tar av egna kapitalet

De 15 miljonerna är fördelade på följande poster: Bunkrar, bevattningssystem, fyra greener och bandesign. 

Pengarna tas från det egna kapitalet som nu är 50 miljoner. Det innebär minskade finansiella intäkter vilket i sin tur ger en höjning av medlemsavgiften med cirka 500 kronor.

Tidplanen är i grova drag följande: 

Start med arbetet i höst.

Öppning som vanligt 2021 med renovering av bunkrar i juli 2021 när många (ett normalår) är borta på semester. 

Stängning av banan sker lite tidigare 2021 (sept-okt) för att arbetet ska slutföras. 

Öppning av nya banan är planerad till 10 maj 2022 – med en invigningsfest i juni 2022, 90 år efter att medlemmarna på Stockholms Golfklubb slog de första slagen på Kevinge (1932). 

Spel i stort sett som vanligt under ombyggnaden med andra ord.

Bättre bana – bättre klubb

Efter ett tiotal frågor från såväl medlemmar på plats som digitalt var det dags att gå till beslut. På klubben blev det ett rungande ”Ja!” – vilket det även blev digitalt.

När mötesordföranden Anders Appelqvist slog klubban resolut i bordet togs en spontan applåd upp i salen utanför restaurangen.

Klubbens ordförande Bengt Franzon summerade beslutet på altanen efter mötet:

- Det här är bra för klubbens fortlevnad. Vi får en jättefin bana i toppklass i Stockholmsområdet. Med en bättre bana blir vi en bättre klubb. 

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.