Stockholms GK satsar 15 miljoner i banan

Stockholms Golfklubb ska investera 15 miljoner kronor i banan med start i höst. Det beslutades på ett extra årsmöte. Pengarna tas från det egna kapitalet.

Stockholms Golfklubbs klubbchef Jonas Widegren ser fram emot den satsning som klubben gör

32 medlemmar var på plats och röstade – och 103 var med och röstade digitalt.

Klubbens ordförande Bengt Franzon hälsade välkommen, berättade om detta annorlunda golfår så här långt.

Dubbelt så många rundor

Klubbchefen Jonas Widegren drog de tekniska förutsättningarna för mötet, samt berättade att antalet bokade rundor i år var 16 300 per den 1 augusti mot 10 000 vid samma tidpunkt förra året. 

- Vi är på god väg mot 10 000 fler rundor än förra året, alltså dubbelt så många, vilket förmodligen kommer att ske vid mitten av september, förklarade Jonas Widegren.

Pelle Jacobson, pro och ansvarig för banfrågor i styrelsen, berättade om varför klubben tagit in banarkitekten Christian Lundin, som driver bandesignföretag tillsammans med Henrik Stenson. 

En av de främsta anledningarna är Lundins känsla för att bygga nytt med inspiration från det gamla. Kevinges ursprungsdesign är gjord av bland andra engelsmannen Harry Colt (1869-1951), och den ska Lundin tillsammans med klubben försöka återskapa så mycket som möjligt. Processen med masterplan har pågått i två år.

Tar av egna kapitalet

De 15 miljonerna är fördelade på följande poster: Bunkrar, bevattningssystem, fyra greener och bandesign. 

Pengarna tas från det egna kapitalet som nu är 50 miljoner. Det innebär minskade finansiella intäkter vilket i sin tur ger en höjning av medlemsavgiften med cirka 500 kronor.

Tidplanen är i grova drag följande: 

Start med arbetet i höst.

Öppning som vanligt 2021 med renovering av bunkrar i juli 2021 när många (ett normalår) är borta på semester. 

Stängning av banan sker lite tidigare 2021 (sept-okt) för att arbetet ska slutföras. 

Öppning av nya banan är planerad till 10 maj 2022 – med en invigningsfest i juni 2022, 90 år efter att medlemmarna på Stockholms Golfklubb slog de första slagen på Kevinge (1932). 

Spel i stort sett som vanligt under ombyggnaden med andra ord.

Bättre bana – bättre klubb

Efter ett tiotal frågor från såväl medlemmar på plats som digitalt var det dags att gå till beslut. På klubben blev det ett rungande ”Ja!” – vilket det även blev digitalt.

När mötesordföranden Anders Appelqvist slog klubban resolut i bordet togs en spontan applåd upp i salen utanför restaurangen.

Klubbens ordförande Bengt Franzon summerade beslutet på altanen efter mötet:

- Det här är bra för klubbens fortlevnad. Vi får en jättefin bana i toppklass i Stockholmsområdet. Med en bättre bana blir vi en bättre klubb. 

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.