Känns som att man vill ge upp"

Nej till 500. Uppgivenhet präglar svensk idrott efter regeringens besked att senarelägga beslutet att tillåta 500 åskådare vid evenemang. Nuvarande restriktioner om 50 åskådare gäller även i fortsättningen,

Idrottsminister Amanda Lind tvingades lämna det dystra beskedet.

Mats Enqvist, generalsekreterare i SeF, Svens Elitfotboll, sammanfattar:

-Det är en enorm besvikelse, Vi har gjort allt vi kan, och vi har visat att vi kan ta ansvar. Jag känner mig uppgiven, sade Mats Enqvist.

Hade behövt framtidstro

Liknande tongångar hörs från Bosse Andersson, sportchef i Djurgården, Han sade till Sportbladet.

-Det är klart det är en besvikelse, vi hade behövt lite framtidstro. Vi har ju sett att smittspridningen har ökat men jag hade ändå förhoppningar att det skulle bli ett positivt besked, nu blev det i stället ett negativt.

-Kortsiktigt kan vi nog hantera 2020, då är jag mer orolig för nästa säsong. Alla klubbar har nog svårt att tänka sig ytterligare en säsong utan publik.

Håkan Sjöstrand, SvFF:s generalsekreterare, pekar på den inkonsekvens som han anser kvarstår i regeringens handläggning.

-Det går bra att ha besökare i köpcentra och restauranger som överstiger 50 personer, men inte på en fotbollsarena. Vi tycker det är bra att dessa verksamheter hålls öppna, det borde också idrotten tillåtas göra – på ett smittsäkert sätt, säger Sjöstrand till förbundets hemsida.

Ishockeyn präglas av också av besvikelse och stor osäkerhet inför framtiden.

Procentbaserad höjning

Michael Marchal, SHL:s vd säger i ett uttalande i SHL:s hemsida:

-Dagens besked är en stor besvikelse. Sett till våra förutsättningar att bedriva trygga evenemang inom SHL anser vi att vi kan in upp till 50 procent i våra arenor. Vi har förordat en procentbaserad höjning.

-Utifrån dagens besked är ytterligare ekonomiskt stöd för idrotten och SHL ett måste, poängterar Michael Marchal.

Hockeyförbundets ordförande Anders Larsson ser stora ekonomiska utmaningar .

-Ytterst är det en överlevnadsfråga för våra föreningar, möjligheten att ta in publik säkerställer också barn och breddverksamhet som är ”motorer” i alla regioner. 

-Jag ser ett stort behov av ytterligare statligt stöd för den skada som uppstår, poängterar Anders Larsson.

SHL-laget Frölunda totalsågar regeringens handläggning.

-Vi är fruktansvärt besvikna, vi hade såväl plan och protokoll hur vi kan genomföra ett smittsäkert arrangemang. Nu får vi inte chansen att göra det, betonar klubbdirektör Christian Lechtaler på Frölundas hemsida.

Klarar oss inte efter årsskiftet

Torsdagens besked är ett dråpslag för flera hockeyallsvenska lag. Idrottens Affärer har tidigare beskrivit en hård ekonomisk tillvaro, och Anders Wiman, ordförande i Västervik konstaterar nu.

-Vi klarar oss inte efter årsskiftet,  500 gränsen hade inneburit att vi kunnat genomföra säsongen. Nu vet jag inte, det finns just nu ingen plan B, erkänner Wiman i vt.se. 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.