Känns som att man vill ge upp"

Nej till 500. Uppgivenhet präglar svensk idrott efter regeringens besked att senarelägga beslutet att tillåta 500 åskådare vid evenemang. Nuvarande restriktioner om 50 åskådare gäller även i fortsättningen,

Idrottsminister Amanda Lind tvingades lämna det dystra beskedet.

Mats Enqvist, generalsekreterare i SeF, Svens Elitfotboll, sammanfattar:

-Det är en enorm besvikelse, Vi har gjort allt vi kan, och vi har visat att vi kan ta ansvar. Jag känner mig uppgiven, sade Mats Enqvist.

Hade behövt framtidstro

Liknande tongångar hörs från Bosse Andersson, sportchef i Djurgården, Han sade till Sportbladet.

-Det är klart det är en besvikelse, vi hade behövt lite framtidstro. Vi har ju sett att smittspridningen har ökat men jag hade ändå förhoppningar att det skulle bli ett positivt besked, nu blev det i stället ett negativt.

-Kortsiktigt kan vi nog hantera 2020, då är jag mer orolig för nästa säsong. Alla klubbar har nog svårt att tänka sig ytterligare en säsong utan publik.

Håkan Sjöstrand, SvFF:s generalsekreterare, pekar på den inkonsekvens som han anser kvarstår i regeringens handläggning.

-Det går bra att ha besökare i köpcentra och restauranger som överstiger 50 personer, men inte på en fotbollsarena. Vi tycker det är bra att dessa verksamheter hålls öppna, det borde också idrotten tillåtas göra – på ett smittsäkert sätt, säger Sjöstrand till förbundets hemsida.

Ishockeyn präglas av också av besvikelse och stor osäkerhet inför framtiden.

Procentbaserad höjning

Michael Marchal, SHL:s vd säger i ett uttalande i SHL:s hemsida:

-Dagens besked är en stor besvikelse. Sett till våra förutsättningar att bedriva trygga evenemang inom SHL anser vi att vi kan in upp till 50 procent i våra arenor. Vi har förordat en procentbaserad höjning.

-Utifrån dagens besked är ytterligare ekonomiskt stöd för idrotten och SHL ett måste, poängterar Michael Marchal.

Hockeyförbundets ordförande Anders Larsson ser stora ekonomiska utmaningar .

-Ytterst är det en överlevnadsfråga för våra föreningar, möjligheten att ta in publik säkerställer också barn och breddverksamhet som är ”motorer” i alla regioner. 

-Jag ser ett stort behov av ytterligare statligt stöd för den skada som uppstår, poängterar Anders Larsson.

SHL-laget Frölunda totalsågar regeringens handläggning.

-Vi är fruktansvärt besvikna, vi hade såväl plan och protokoll hur vi kan genomföra ett smittsäkert arrangemang. Nu får vi inte chansen att göra det, betonar klubbdirektör Christian Lechtaler på Frölundas hemsida.

Klarar oss inte efter årsskiftet

Torsdagens besked är ett dråpslag för flera hockeyallsvenska lag. Idrottens Affärer har tidigare beskrivit en hård ekonomisk tillvaro, och Anders Wiman, ordförande i Västervik konstaterar nu.

-Vi klarar oss inte efter årsskiftet,  500 gränsen hade inneburit att vi kunnat genomföra säsongen. Nu vet jag inte, det finns just nu ingen plan B, erkänner Wiman i vt.se. 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Djurgårds-spelaren Peter Hollands besinningslösa attack på Luleå-backen Fredrik Styrman i torsdagens SHL omgång fortsätter att väcka heta känslor i hockey-Sverige. 

-Hade händelsen ägt rum på allmän plats hade åklagare kunnat väcka åtal för grov misshandel, säger Mikael Johansson som var på matchen med sin dotter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.