Discovery gör dokumentär om attentatet

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Idrottsparken kokar och stämningen är påtagligt infekterad då AIK-fostrade tillika landslagsspelaren, Janne Eriksson nyligen gjort den förbjudna flytten och gått till konkurrenten IFK Norrköping.

Gärningsmannen med i programmet

Efter att bomben detonerat dominerar ordet Terrordåd  löpsedlarna och Black Army får genast skulden. Men var det verkligen ett dåd utfört av stockholmsfalangen eller fanns det en annan koppling? Var det en markering mot EM? och kommer det hända igen? Frågor som aldrig skulle finna sina svar och en händelse som kom att glömmas bort och förbli ett mysterium. Tills i dag.

I den nya discovery + dokumentären ”Fotbollsbomben” träder gärningsmannen, som beskrevs av tidningarna som ett proffs med medel och färdigheter att göra stor skada, för första gången fram och berättar vad som egentligen hände den där somriga juli-dagen på Norrköpings idrottspark.

Men vi får även höra Janne Eriksson berätta hur han upplevde händelsen på fotbollsplanen och vad tänkte Black Armys dåvarande ordförande, Johan Segui när han såg röken välla upp från innerplan. Även Norrköpingspolisens insatchef, Bo Andersson berättar hur tankarna och arbetet gick till när det ofattbara hade skett.

Berättar hur det gick till

– Jag gillar en story med många "å fan" och det har Fotbollsbomben. Att en nedgrävd och tidsinställd rökbomb detonerade under gräsmattan på en pågående fotbollsmatch i Sverige är ju rätt otroligt? Hur detta så spektakulära dåd, 30 år senare ännu inte fått något svar utan helt fallit i glömska.

Nu berättar mannen, som beskrevs som en terrorist och bombproffs sin stora hemlighet och med hjälp av faktiska filmklipp från Idrottsparken den där dagen, kombinerat med en filmatisering, visar vi hur det gick till, säger Joel Segerdahl exekutiv producent för

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.