Discovery gör dokumentär om attentatet

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Idrottsparken kokar och stämningen är påtagligt infekterad då AIK-fostrade tillika landslagsspelaren, Janne Eriksson nyligen gjort den förbjudna flytten och gått till konkurrenten IFK Norrköping.

Gärningsmannen med i programmet

Efter att bomben detonerat dominerar ordet Terrordåd  löpsedlarna och Black Army får genast skulden. Men var det verkligen ett dåd utfört av stockholmsfalangen eller fanns det en annan koppling? Var det en markering mot EM? och kommer det hända igen? Frågor som aldrig skulle finna sina svar och en händelse som kom att glömmas bort och förbli ett mysterium. Tills i dag.

I den nya discovery + dokumentären ”Fotbollsbomben” träder gärningsmannen, som beskrevs av tidningarna som ett proffs med medel och färdigheter att göra stor skada, för första gången fram och berättar vad som egentligen hände den där somriga juli-dagen på Norrköpings idrottspark.

Men vi får även höra Janne Eriksson berätta hur han upplevde händelsen på fotbollsplanen och vad tänkte Black Armys dåvarande ordförande, Johan Segui när han såg röken välla upp från innerplan. Även Norrköpingspolisens insatchef, Bo Andersson berättar hur tankarna och arbetet gick till när det ofattbara hade skett.

Berättar hur det gick till

– Jag gillar en story med många "å fan" och det har Fotbollsbomben. Att en nedgrävd och tidsinställd rökbomb detonerade under gräsmattan på en pågående fotbollsmatch i Sverige är ju rätt otroligt? Hur detta så spektakulära dåd, 30 år senare ännu inte fått något svar utan helt fallit i glömska.

Nu berättar mannen, som beskrevs som en terrorist och bombproffs sin stora hemlighet och med hjälp av faktiska filmklipp från Idrottsparken den där dagen, kombinerat med en filmatisering, visar vi hur det gick till, säger Joel Segerdahl exekutiv producent för

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.