Idrottsförbund i lyckad arena-vision

I Stockholm gick nio specialförbund (fotboll, ishockey, basket, handboll, innebandy, simning, konståkning, friidrott och gymnastik) samman för att bidra till arenautveckklingen. Ett projekt som kan tjäna som förebild för andra kommuner i Sverige. 

Syftet är att samarbeta för att öka investeringarna i nya anläggningar och förstärka upprustningen av befintliga arenor.

- Idrotten behöver arbeta tillsammans för att nå fram. Kommunerna har många prioriteringar att ta hänsyn till och därför är det en styrka om vi själva reder ut vad som är viktigast och kommunicerar det till politikerna, säger Lars Ekholmer,,ordförande i Stockholms Fotbollförbun,d och som ingår i styrgruppen för de nio förbunden.

Idrottssatsningar

Frågor som berörs är direkta kommunala idrottssatsningar alternativt andra finansieringsmöjligheter. Exempelvis genom att inkludera idrott i bostadsexploateringar eller samordning  vid nya byggnationer.

I Stockholm anlitades WAK Infra Partners för att bidra i framför allt politiska frågor.

Arbetet inleddes med en workshop med en genomgång av de delar i Stockholms stads organisation som påverkar byggnation av nya idrottsanläggningar, Likaså redogjordes för  hur beslut fattas och hur beslutsvägarna ser ut.

 Syftet med workshopen var bland annat att skapa en gemensam bild av idrotternas mål och prioriteringar. Utifrån detta belystes de politiska förutsättningarna, hur en påverkans- och kommunikationsstrategi kan se ut, följt av en diskussion om möjliga lösningar och nya beteenden.

- Idrotten levererar samhällsnytta och vi har en gemensam värdegrund för ett livslångt idrottande och för folkhälsan. Det är den centrala utgångspunkten vi alla delar oavsett idrott, betonade Göran Tidström, anläggningsansvarig i Stockholms Ishockeyförbund. 

- Kommunernas resurser är begränsade och det är många instanser som skall tycka till innan besluten blir verklighet och spaden sätts i marken. 

Rresurser för rätt behov

- Att idrotten kan vara tydliga och enade – med kraft – är därför avgörande för att nå framgång, sa också TIdström som även han ingår i styrgruppen.

Fflera möten mellan parterna har genomförts innan man analyserade och sammanställde de identifierade projekten inför planerade budgetmöten i stadshuset, initialt med Finansborgarrådet och Idrottsborgarrådet, därefter med övriga relevanta borgarråd. 

Parallellt med arbetet att säkerställa utökade resurser i budgeten för 2022, undersöktes olika möjligheter till långsiktig finansiering av nya idrottsanläggningar. 

Förutsättningarna kartlades för att emittera en idrottsobligation, där det resta kapitalet skulle användas för att finansiera uppförandet av nya idrottsanläggninga.  Initiativet besvarades positivt av en mindre grupp tillfrågade investerare.

I augusti 2021 träffade representanter från idrotterna samt WAKIP finansborgarrådet och idrottsborgarrådet i stadshuset. Vid mötet redogjorde specialdistriktsförbunden för idrottsrörelsen behov av nya anläggningar samt att idrottsobligationen presenterades. Mottagandet var positivt och det blev ett klartecken för att ta upplägget vidare med övriga borgarråd och relevanta tjänstemän.

Under hösten har uppföljande möten genomförts i stadshuset med finansborgarrådets kansli, med idrottsborgarrådet, med stadsbyggnadsborgarrådet samt med fastighetsroteln, i syfte att verka för att inledda kontakter och dialoger såväl kortsiktigt som långsiktigt.

Utökade idrottssatsningar

Förhoppningen är att arbetet  leder till fler idrottsytor och fler idrottsanläggningar. När budgeten för 2022 presenterades visade det sig att idrottsrörelsens arbete hade gett framgång med utökade idrottssatsningar efter flera år med begränsade satsningar!Den 12 maj arrangeras den första ”Idrottsarenan” på Hovet vilket är en public hearing med stadens ledande politiker. Den kan beskrivas som en mötesplats för idrotten, näringslivet, politiker och tjänstemän. 

kommuner. Under 2022 ska idrotterna tillsammans med WAKIP att arbeta vidare med påbörjade initiativ och satsningar, med särskilt fokus på att 

- Vi har nu samarbetat i c:a två år och nått viss framgång i Stockholm. Nu har vi en gemensam bild över den anläggningsbrist som råder i Stockholm. Vi har också en bra dialog med staden och dess högsta politiker. Vi får också förfrågningar från fler andra idrotter som vill ingå i gruppen vilket är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Lars Ekholmer. 

- Nu gäller det att strategin och planerna blir verklighet och att vi når ut till fler kommuner och kan engagera föreningarna i påverkansarbetet inför valet i september, avslutar. Ekholmer

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hugo Larsson räddade MFF från ekonomisk förlust. Malmö FF: s ordförande, Anders Pålsson, går nu ut och öppet medger:

– Tack vare försäljningen av Hugo Larsson gick ekonomin ihop även 2023 och vi fick ett plus på 1 miljon kr. Det egna kapitalet är oförändrat, men samtidigt har likviditeten minskat.

– Det är varken oroande eller överraskande. Vi har fortsatt att investera i både spelare och anläggning, utan Uefaintäkter, men det är klart att vi inte kan göra det för evigt, säger Pålsson i Sydsvenska Dagbladet. 

Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

Racingserien STCC  åtyerkommer i Göteborg och det innebär att en 625  meter lång bana ska byggas mitt inne i stan till premiären den 8-9 juni.. I dag  avslöjas att ett stort tävlingsområde ska anläggas vid sidan av Ullevi för premiären av världens första 100- procentiga elektriska nationella mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

De är fyra stjärnor inom parasport och nu ska de profilerasDen 28 augusti 2024 går startskottet för Paralympics i Paris, och lagom till sommarspelen släpps den nya serien ”Drömmen om Paralympics" på  TV4 Play. Här får tittarna på nära håll följa fyra av Sveriges främsta elitidrottare genom tuffa träningspass och vardag.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.