Idrottsförbund i lyckad arena-vision

I Stockholm gick nio specialförbund (fotboll, ishockey, basket, handboll, innebandy, simning, konståkning, friidrott och gymnastik) samman för att bidra till arenautveckklingen. Ett projekt som kan tjäna som förebild för andra kommuner i Sverige. 

Syftet är att samarbeta för att öka investeringarna i nya anläggningar och förstärka upprustningen av befintliga arenor.

- Idrotten behöver arbeta tillsammans för att nå fram. Kommunerna har många prioriteringar att ta hänsyn till och därför är det en styrka om vi själva reder ut vad som är viktigast och kommunicerar det till politikerna, säger Lars Ekholmer,,ordförande i Stockholms Fotbollförbun,d och som ingår i styrgruppen för de nio förbunden.

Idrottssatsningar

Frågor som berörs är direkta kommunala idrottssatsningar alternativt andra finansieringsmöjligheter. Exempelvis genom att inkludera idrott i bostadsexploateringar eller samordning  vid nya byggnationer.

I Stockholm anlitades WAK Infra Partners för att bidra i framför allt politiska frågor.

Arbetet inleddes med en workshop med en genomgång av de delar i Stockholms stads organisation som påverkar byggnation av nya idrottsanläggningar, Likaså redogjordes för  hur beslut fattas och hur beslutsvägarna ser ut.

 Syftet med workshopen var bland annat att skapa en gemensam bild av idrotternas mål och prioriteringar. Utifrån detta belystes de politiska förutsättningarna, hur en påverkans- och kommunikationsstrategi kan se ut, följt av en diskussion om möjliga lösningar och nya beteenden.

- Idrotten levererar samhällsnytta och vi har en gemensam värdegrund för ett livslångt idrottande och för folkhälsan. Det är den centrala utgångspunkten vi alla delar oavsett idrott, betonade Göran Tidström, anläggningsansvarig i Stockholms Ishockeyförbund. 

- Kommunernas resurser är begränsade och det är många instanser som skall tycka till innan besluten blir verklighet och spaden sätts i marken. 

Rresurser för rätt behov

- Att idrotten kan vara tydliga och enade – med kraft – är därför avgörande för att nå framgång, sa också TIdström som även han ingår i styrgruppen.

Fflera möten mellan parterna har genomförts innan man analyserade och sammanställde de identifierade projekten inför planerade budgetmöten i stadshuset, initialt med Finansborgarrådet och Idrottsborgarrådet, därefter med övriga relevanta borgarråd. 

Parallellt med arbetet att säkerställa utökade resurser i budgeten för 2022, undersöktes olika möjligheter till långsiktig finansiering av nya idrottsanläggningar. 

Förutsättningarna kartlades för att emittera en idrottsobligation, där det resta kapitalet skulle användas för att finansiera uppförandet av nya idrottsanläggninga.  Initiativet besvarades positivt av en mindre grupp tillfrågade investerare.

I augusti 2021 träffade representanter från idrotterna samt WAKIP finansborgarrådet och idrottsborgarrådet i stadshuset. Vid mötet redogjorde specialdistriktsförbunden för idrottsrörelsen behov av nya anläggningar samt att idrottsobligationen presenterades. Mottagandet var positivt och det blev ett klartecken för att ta upplägget vidare med övriga borgarråd och relevanta tjänstemän.

Under hösten har uppföljande möten genomförts i stadshuset med finansborgarrådets kansli, med idrottsborgarrådet, med stadsbyggnadsborgarrådet samt med fastighetsroteln, i syfte att verka för att inledda kontakter och dialoger såväl kortsiktigt som långsiktigt.

Utökade idrottssatsningar

Förhoppningen är att arbetet  leder till fler idrottsytor och fler idrottsanläggningar. När budgeten för 2022 presenterades visade det sig att idrottsrörelsens arbete hade gett framgång med utökade idrottssatsningar efter flera år med begränsade satsningar!Den 12 maj arrangeras den första ”Idrottsarenan” på Hovet vilket är en public hearing med stadens ledande politiker. Den kan beskrivas som en mötesplats för idrotten, näringslivet, politiker och tjänstemän. 

kommuner. Under 2022 ska idrotterna tillsammans med WAKIP att arbeta vidare med påbörjade initiativ och satsningar, med särskilt fokus på att 

- Vi har nu samarbetat i c:a två år och nått viss framgång i Stockholm. Nu har vi en gemensam bild över den anläggningsbrist som råder i Stockholm. Vi har också en bra dialog med staden och dess högsta politiker. Vi får också förfrågningar från fler andra idrotter som vill ingå i gruppen vilket är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Lars Ekholmer. 

- Nu gäller det att strategin och planerna blir verklighet och att vi når ut till fler kommuner och kan engagera föreningarna i påverkansarbetet inför valet i september, avslutar. Ekholmer

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.