Idrottsförbund i lyckad arena-vision

I Stockholm gick nio specialförbund (fotboll, ishockey, basket, handboll, innebandy, simning, konståkning, friidrott och gymnastik) samman för att bidra till arenautveckklingen. Ett projekt som kan tjäna som förebild för andra kommuner i Sverige. 

Syftet är att samarbeta för att öka investeringarna i nya anläggningar och förstärka upprustningen av befintliga arenor.

- Idrotten behöver arbeta tillsammans för att nå fram. Kommunerna har många prioriteringar att ta hänsyn till och därför är det en styrka om vi själva reder ut vad som är viktigast och kommunicerar det till politikerna, säger Lars Ekholmer,,ordförande i Stockholms Fotbollförbun,d och som ingår i styrgruppen för de nio förbunden.

Idrottssatsningar

Frågor som berörs är direkta kommunala idrottssatsningar alternativt andra finansieringsmöjligheter. Exempelvis genom att inkludera idrott i bostadsexploateringar eller samordning  vid nya byggnationer.

I Stockholm anlitades WAK Infra Partners för att bidra i framför allt politiska frågor.

Arbetet inleddes med en workshop med en genomgång av de delar i Stockholms stads organisation som påverkar byggnation av nya idrottsanläggningar, Likaså redogjordes för  hur beslut fattas och hur beslutsvägarna ser ut.

 Syftet med workshopen var bland annat att skapa en gemensam bild av idrotternas mål och prioriteringar. Utifrån detta belystes de politiska förutsättningarna, hur en påverkans- och kommunikationsstrategi kan se ut, följt av en diskussion om möjliga lösningar och nya beteenden.

- Idrotten levererar samhällsnytta och vi har en gemensam värdegrund för ett livslångt idrottande och för folkhälsan. Det är den centrala utgångspunkten vi alla delar oavsett idrott, betonade Göran Tidström, anläggningsansvarig i Stockholms Ishockeyförbund. 

- Kommunernas resurser är begränsade och det är många instanser som skall tycka till innan besluten blir verklighet och spaden sätts i marken. 

Rresurser för rätt behov

- Att idrotten kan vara tydliga och enade – med kraft – är därför avgörande för att nå framgång, sa också TIdström som även han ingår i styrgruppen.

Fflera möten mellan parterna har genomförts innan man analyserade och sammanställde de identifierade projekten inför planerade budgetmöten i stadshuset, initialt med Finansborgarrådet och Idrottsborgarrådet, därefter med övriga relevanta borgarråd. 

Parallellt med arbetet att säkerställa utökade resurser i budgeten för 2022, undersöktes olika möjligheter till långsiktig finansiering av nya idrottsanläggningar. 

Förutsättningarna kartlades för att emittera en idrottsobligation, där det resta kapitalet skulle användas för att finansiera uppförandet av nya idrottsanläggninga.  Initiativet besvarades positivt av en mindre grupp tillfrågade investerare.

I augusti 2021 träffade representanter från idrotterna samt WAKIP finansborgarrådet och idrottsborgarrådet i stadshuset. Vid mötet redogjorde specialdistriktsförbunden för idrottsrörelsen behov av nya anläggningar samt att idrottsobligationen presenterades. Mottagandet var positivt och det blev ett klartecken för att ta upplägget vidare med övriga borgarråd och relevanta tjänstemän.

Under hösten har uppföljande möten genomförts i stadshuset med finansborgarrådets kansli, med idrottsborgarrådet, med stadsbyggnadsborgarrådet samt med fastighetsroteln, i syfte att verka för att inledda kontakter och dialoger såväl kortsiktigt som långsiktigt.

Utökade idrottssatsningar

Förhoppningen är att arbetet  leder till fler idrottsytor och fler idrottsanläggningar. När budgeten för 2022 presenterades visade det sig att idrottsrörelsens arbete hade gett framgång med utökade idrottssatsningar efter flera år med begränsade satsningar!Den 12 maj arrangeras den första ”Idrottsarenan” på Hovet vilket är en public hearing med stadens ledande politiker. Den kan beskrivas som en mötesplats för idrotten, näringslivet, politiker och tjänstemän. 

kommuner. Under 2022 ska idrotterna tillsammans med WAKIP att arbeta vidare med påbörjade initiativ och satsningar, med särskilt fokus på att 

- Vi har nu samarbetat i c:a två år och nått viss framgång i Stockholm. Nu har vi en gemensam bild över den anläggningsbrist som råder i Stockholm. Vi har också en bra dialog med staden och dess högsta politiker. Vi får också förfrågningar från fler andra idrotter som vill ingå i gruppen vilket är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Lars Ekholmer. 

- Nu gäller det att strategin och planerna blir verklighet och att vi når ut till fler kommuner och kan engagera föreningarna i påverkansarbetet inför valet i september, avslutar. Ekholmer

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.