Segrare blev plötsligt förlorare

Den svarta torsdagen, för svensk ishockey och för anhängare till Hammarby fotboll. 

 I Tammerfors vände Kanada underläge 0-3 till seger i förlängning, 4-3 mot Tre Kronor och skickade hem förbundskapten Johan Garpenlövs lag.

Plötsligt förvandlades de till synes blivande segrarna till förlorare. Hammarby som hade befälet i andra halvlek och Tre Kronor som ledde med 3-0. 

Deppade svenskar efter chockartade förlusten mot Kanada

På Tele 2 Arena i Stockholm berövades Hammarby en straffspark i förlängningen, och i straffavgörandet klev Malmös målvakt, Ismael Diawara, fram som cuphjälte, och räddade Astrit Selmanis straff för att hålla Hammarby kvar i matchen. 

Idrott är mestadels lustfyllt, men är inte så sällan hemvist för bittra minnen, ja ibland till och med ilska då favoriter sviker och domslut går emot egna laget.

Ajdå, då sa Bajen nej

På Tele 2 ropade Hammarby sportchef  Jesper Jansson efter VAR-granskning/video-domare sedan först Williot Swedberg hållits fast av Erik Larsson under ordinarie tid, och i förlängningen när Björn Paulsson vräktes omkull av Malmös Malik Abukabari.  Utan åtgärder från domaren Andreas Ekberg.

Det ironiska är att Hammarbys styrelse vid årsmöte 2020 tog beslut att aktivt motverka VAR-bedömning i svensk fotboll.

Malmös triumf var förstås välkommen för lagets tränare, Milos Miljoveic, förra säsongen i just Hammarby och med tre raka förluster i allsvenskan som final bagage. För Malmö var nu en 33-årig väntan över, det senaste cupguldet erövrades 1989.

Eldfängde serben Milos Miljoveic är omdiskuterad men sitter säkert i sadeln ännu en tid. Cupguldet tystar kritiker, Europa-spel är säkrat, det är något som MFF-styret uppskattar.

Aldrig topp 3

För Tre Kronors Johan Garpenlöv blir eftermälet surt.

 Turneringen i Finland var hans sista och han går till historien som vår sämsta förbundskapten någonsin. Han kom aldrig topp tre i VM eller OS-sammanhang .

I Nokia Arena svek hans spelare på ett upprörande sätt. I 3-0 ledning i början av andra perioden borde hans spelare tagit ansvar och ”dödat” matchen.

Blev nattsvart

 I stället lämnades intiativet  över till ”Lönnlöven”. De vann skotten i andra perioden 19-1.

 Utdelningen kom först i tredje och när hyllade Rasmus Dahlin skickade pucken över plexiglaset reducerade Kanada ytterligare en gång i spel 6-4. Endast 30 sekunder senare, med 1,27 kvar spela, tvingades målvakten Linus Ullmark släppa 3-3 pucken förbi sig.

Förlängningen var nattsvart, efter endast 25 sekunder visades William Nylander av banan för tripping. I spel fyra mot tre pangade Kanadas nr 19, Drake Batherson , 24 år, Ottawa Senators, in avgörande 4-3,  och placerade Tre Kronor på planet hem under fredagen.  Svenska spelare på isen vid avgörandet, utöver Linus Ullmark, var backarna Adam Larsson och Oliver Ekman Larsson samt forwarden Joel Kellman.

 Aldrig tidigare har väl en svensk semifinalplats i en mästerskaps turnering slarvats bort på ett så upprörande sätt. Linus Ullmark kan knappast vara nöjd över sin insats vid 3-3-målet, Dahlin måste helt enkelt hålla pucken kvar på banan och Nylander, ja han var vårdslös med klubban efter en kvick vändning av en motståndare.

Visst kan Garpenlövs lagmix diskuteras, hans coaching likaså men likväl faller det tyngsta ansvaret på spelartruppen med 12 NHL-proffs. Inplockade för att ge laget defensiv stabilitet och med Nylanders entré också en spjutspets av världsklass.

Efter en stabil insats i gruppspelet, andra plats, fanns stora förhoppningar. Kanada var en mardrömslottning men som matchen utvecklades finns inget försvar för den här genomklappningen. Kanadas  förmåga att aldrig ge slaget förlorat är omvittnat sedan årtionden – det kan omöjligt vara en överraskning för spelare och ledare. 

Dystert facit

Varför agerade inte Johan Garpenlöv efter Kanadas 3-2 mål med 1.53 kvar att spela? En time out hade verkligen varit på sin plats. För att lugna ned spända nervtrådar och sätta stopp för Kanadas forcering.

Garpenlövs tid på coachbänken rymmer en inställd turnering på grund av pandemin, ett stort fiasko i Riga 2021, nionde plats och sämsta VM-insatsen på 84 år samt ett uttåg ur Peking OS i februari. Bitter förlust efter straffar mot Ryssland i semifinal . Blek insats mot Slovakien i bronsmatchen, 4-0 till Slovakien.

I nästa turnering hösten 2022  står Sam Hallam, hyllad tränare i Växjö i båset. Hans bagage är tre svenska mästerskap och stor coacherfarenhet.

 Att bygga lag med spelare i europeiska ligor, och sent inflygande NHL-proffs, är inte helt lätt. Den fingertoppskänslan har Johan Garpenlöv saknat.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.