Från populära Åshöjden till dagens vemod

Ett svenskt särdrag är en unik kulturell skatt i form av idrottsplatser, med en historia som knyter an till framväxten av det svenska folkhemmet på 1900-talets början. 

Sjövallen, vid sjön Åsljunga i Örkelljunga kommun, nordvästra Skåne i gränslandet mellan Halland och Småland, är ett kulturarv som nu har förvandlats till åker och allmänning. Målstolpar är delvis raserade och kommunen, cirka 12 000 invånare, har helt tagit sin hand från vackra Sjövallen.

Ett svenskt särdrag är en unik kulturell skatt i form av idrottsplatser, med en historia som knyter an till framväxten av det svenska folkhemmet på 1900-talets början. 

Sjövallen, vid sjön Åsljunga i Örkelljunga kommun, nordvästra Skåne i gränslandet mellan Halland och Småland, är ett kulturarv som nu har förvandlats till åker och allmänning. Målstolpar är sedan länge raserade och kommunen, cirka 12 000 invånare, har helt tagit sin hand från vackra Sjövallen.

"Beklagligt, men..."

-Ja, så är det, det är förstås beklagligt men det är ett öde som vi delar med många mindre orter, säger Ulf Hansson, ordförande i Åsljunga Intresseförening,  ett forum för Åsljungas i dag cirka 600 fasta invånare, som sommartid växer till det dubbla.

Idrottens Affärer, som nyligen beskrev den miljard-satsning som väntar Avicci Arena i Stockholm, uppmärksammar Sjövallens öde efter samtal från en idrottsnostalgiker som i sin ungdom var ivrig läsare av författaren Max Lundgren, (1937-2005) och hans böcker om det fiktiva laget Åshöjdens BK, totalt fyra böcker 1967-1971.

En fascinerande berättelse om ett gäng fotbollsgrabbar i glesbygd som under ledning av caféföreståndaren ”Bagarn” klättrade i seriesystemet. Böckerna blev också en TV-serie i 12 delar inspelad 1985, finns idag på SVT Play. I rollerna,  då okända skådespelare, i dag etablerade som Johan Hedenberg ”Edvard” i TV-serien och Göran Ragnestam, i serien  ”Ruben Svarte”.

Cafe föreståndare ”Bagarn” Olsson spelades av i dag 82-årige Björn Nordqvist, 115 A-landskamper. Sedan 1970-talets landslagsår normbildande för svenska mittbackar och själva sinnebilden för ett svenskt landslagsförsvar.

Björn Nordqvist i huvudroll

Senast Sjövallen uppmärksammades var 2017 då Intresseföreningen hade bjudit in  TV-laget i fotboll till minne av Max Lundgrens bokserie.  919 personer löste entré, nytt publikrekord. Det gamla från 1984 på 700 betalande var historia.

Björn Nordqvist, då 77 år, intervjuades av Sydsvenskan och  Johan Hedenberg berättade att han fick ”ståpäls” då han körde in i Åsljunga.

-Den matchen minns vi här i Åsljunga med glädje.  Och banketten på Forum i Örkelljunga tror jag ingen som var där har glömt, skrattar Ulf Hansson.

Att Åshöjdens BK hamnade i just Åsljunga är oklart, mer än att handlingen i böckerna utspelas i en mindre ort i nordvästra Skånes glesbygder där Claras café än en given samlingsplats.  Där placerar Max Lundgren, ”Bagarn” Olsson, före detta landslagsman, och resten är historia.

Utöver fotbollagets historia skildras även den  pågående samhällsutvecklingen. Spänningar mellan lokalbefolkningen, och de nya okända. I böckerna illustrerat av berättaren Jorma, finskt krigsbarn och spelaren ”Ruben Svarte”, han beskrevs som ”tattare” (romer) av Lundgren. I bokens näringsliv fanns också en ekonomisk maktfaktor, för orten och som sponsor för laget,  kallad ”Blåbärskungen”.

Visst känner vi igen debatten i dag – rädslan för det främmande, kontra det genuint svenska.

uppskattad tv-serie

Huvudfiguren ”Jorma”, spelades i TV-serien av Gustaf Appelberg, i dag 68 år och även han med ett yrkesliv på scenen bakom sig, som regissör och skådespelare.  Han minns att Max Lundgren besökte inspelningen och hade långa samtal med regissören Rune Formare.

 Han förvånas över att serien än i dag väckor känslor och erkännanden.

-Det fanns inte så många kanaler på TV på 1980-talet. Det är nog en anledning till att många ännu minns  den här berättelsen. Det händer att jag fortfarande får berätta om Åshöjdens BK. berättar Gustav Appelberg.

- Bagarn” körde med oss spelare i löprundor kring Åsljunga-sjön,  vi hade också inspelningar i Klagshamn i Blekinge. Och ja, den här serien känns än mer betydelsefull i dag än när böckerna skrevs, avslutar Gustaf Appelberg. 

Han är i dag en av Sverige cirka 30 förbundsdomare i golf, med närvaro vid större tourtävlingar, damer och herrar, i Sverige.

För Max Lundgren var gemenskap och solidaritet det viktiga, därför lät han Åshöjdens BK förlora sista matchen i kvalserien och laget misslyckades med att nå allsvenskan – i  den sista boken.

Oklar ägarbiild

Sjövallens historia började på tidigt 1900-tal och med ett lokalt sjösänkningsbolag som ägare, bestående av boende i Åsljunga.  Sjösänkning innebär en sänkning av en sjös vattenyta för att frigöra mark för nyodling, åkermark – eller en fotbollsplan.

 Ägarrollen övergick senare till Åsljunga SK, som avvecklade verksamheten i mitten av 2000-talet, fotbollssugna hänvisades till centralorten och Örkelljunga FC.

- Idag är ägarbilden oklar. Sjövallen är i dag en allmänning som vi i föreningen klipper gräset på en gång om året. Annars skulle området snabbt växa igen, här saknas helt enkelt ideellt arbetande krafter för en levande idrottsplats,  berättar Ulf Hansson.

-Minnet av det förgångna berättar vi på ett antal kulturstolpar som vi kallar det. När Sjövallen var hemmaarena för Åshöjden och när Blåbärskungen satt på en träbänk och hejade, berättar Ulf Hansson.

Örkelljunga kommun tycks obekymrat  om det kulturarv som finns i Åsljunga. Kommunrepresentanter har inte ringt tillbaka vid frågor om Sjövallens framtid.

Kjell Nilsson

Fakta

Max Lundgren föddes i Landskrona 1937, kom som tio-åring till Malmö där han bodde till sin död 2005.  Han var den förste i släkten som tog studenten.  Han studerade litteraturhistoria vid Lunds universitet och debuterade 1962 med ”Hunden som äntligen visslade”.

 Den första boken om Åshöjden kom 1967.  Han var en period ordförande i Sveriges Författarförbund och ledamot i Svenska Barnboksakademin, stol nr 15. Åshöjdens BK fanns även som tecknad serie, 124 kapitel, i tidningen Buster. En tidning för unga läsare med tonvikt på sport, äventyr och humorserier. Tidningen gavs ut 1967-2005 och var namngiven efter seriefiguren ”Buster”.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen