Mattias Ekström i spektakulär show

Under fem dagar förvandlas Wembley till en spektakulär motorbana med en total längd om en kilometer. I en av huvudrollerna finns en svensk, Mattias Ekström. Han kan bli historisk direkt i tv.

På söndag gör många av världens bästa förare upp i Race of Champions och Race of Nations på Wembley i London, Storbritannien. Eurosport direktsänder när dubble DTM- och Race of Champions-mästaren Mattias Ekström kämpar mot racingeliten för att försvara sin titel från 2006 och 2007.

Bland motståndarna finns F1-legendaren Michael Schumacher från Tyskland, Fita-Wtcc-mästaren Yvan Muller från Frankrike, Carl Edwards från USA som kom tvåa i årets Nascar, danske Le Mans-kungen Tom Kristensen, Superbike-världsmästaren Troy Bayliss från Australien och femfaldige franske rallyvärldsmästaren Sébastien Loeb.

Race of Champions har arrangerats sedan 1988 och Mattias Ekström har på söndag chansen att tangera franske rallyföraren Didier Auriols rekord på tre totalsegrar. Han kan dessutom bli den förste någonsin som vinner tävlingen tre år i rad.

I lagtävlingen Race of Nations tävlar Mattias Ekström i ett skandinaviskt lag ihop med regerande Le Mans-mästaren Tom Kristensen från Danmark som i år vann det klassiska 24-timmarsloppet för åttonde gången. Ekström och Kristensen vann lagtävlingen tillsammans 2005. Skulle paret göra om bedriften samtidigt som Ekström vinner Race of Champions blir han den förste att bärga bägge titlarna samma år.

För andra året arrangeras Race of Champions på nationalarenan Wembley där en specialbyggd racerbana iordningställts. Det tar ett team på 50 personer fem dagar att bygga den ungefär en kilometer långa banan av 2 200 ton grundmaterial och 1 800 ton asfalt samt att få den 100 ton tunga bron på plats. När tävlingen är slut krävs ytterligare tre dagar för att riva banan.

Även svenske rallylegendaren Stig Blomqvist har vunnit Race of Champions två gånger, 1989 och 1990.
 

AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.