Inte ens Jackie Stewart har råd i Monaco

Har du tänkt dig att ta båten till Monte Carlo och kolla in Formel 1 i helgen? Se då till att du har minst 240 000 kronor på bankkontot, för det är vad en kajplats kostar. Hotellpriserna har också chockhöjts och nu knorrar jetseteliten – och F1-stallen.

30 000 dollar. Det är vad det kostar att få en kajplats för den minsta typen av båt som kan ta sig in i Monte Carlos hamn. En typ av båt som får plats som livbåt bredvid helikoptern på de allra största båtarna som brukar visa upp sig under Formel 1-veckan. Priserna har fått många vanliga gäster att säga nej tack i en tid när extravagans och lyx tonas ned.

24 000 kr för en hotellnatt lägsta priset

Men mest gnälls det över hotellpriserna. Hotellen räknar numera in fler dagar i veckan som tävlingsdagar, vilket betyder fler rumsnätter med ”tävlingspriser”, det vill säga minst tre gånger dyrare än de redan vanligtvis väl tilltagna priserna, enligt SportsPro. För stallen betyder det kostnader på 3 000 dollar, eller 24 000 kronor per natt och person för de som är på plats för att ”rigga eventet” i förväg. Sedan tillkommer då hela cirkusen med stallet, förare, inbjudna VIP-gäster och liknande.

En som fick nog av hotellpriserna är Sir Jackie Stewart som de senaste 50 (!) åren bott i en svit på Hotel de Paris vid kasinot. Det kostade ifjol 40 000 dollar för veckan, men nu vill hotellet ha hela 75 000 dollar för samma period. Det kokade under den skotskrutiga kepsen och Stewarts arbetsgivare, hårt prövade Royal Bank of Scotland, förklarade för hotellet att det fanns ännu varmare platser än Monaco för ledningen att fara till.
När ändå den platsen är på tal så kan nämnas att Williams, nu ett av de sämre stallen i F1, skrivit avtal med ungerska Hell Energy Drinks. Kanske en energikick som behövs i jakten på konkurrenten som har Red Bull, vilket ju lär ge vingar.

Nionde gången gillt för nytt stall

Det pratas om ett utgiftstak för Formel 1-cirkusen när det gäller att utveckla teknik och liknande. Kanske något att fundera på även i andra avseenden?

Budgettaket väcker också drömmar till liv. Därför har nu brittiska Lola bekräftat de rykten som cirkulerat en tid om att fabriken kommer att lämna in en ansökan om att få starta ett team i Formel 1 till nästa säsong. Lola har åtta gånger tidigare försökt nå framgång i F1, utan att lyckas. Ett stall som dock gett upp tankarna på återkomst är Super Aguri.

Apropå framgång eller inte, Honda som valde att lägga ned och fick se BrawnGP resa sig ur askan och bli ett vinnarteam, har dragit sig ur det mesta som har med motorsport att göra. Men nu har man valt att förlänga sponsorkontraktet för Australiens juniormästerskap i motocross.   Det är långt avstånd mellan en dammig grusgrop i Australiens ödemarker och soldäcket på en lyxyacht i Monte Carlos hamn.

Roger Andersson

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Radiosporten - så omtyckt, så särklassig - tills nu!

Bolaget Sportscom AB utmanar Radiosporten.

Lyssnare ska få ett alternativ i höst , och i utbudet prioriteras fotbollsallsvenskan, SHL och Premier League 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.