Stena Line-färja blir läktare under båtrace

Det kan man kalla spektakulärt. Vid Havets Grand Prix i Göteborg 7-9 augusti kommer Stena Lines färja mellan Göteborg-Kiel att agera flytande läktare invid tävlingsbanan i Långedrag.

- Den flytande läktaren är ett alternativ till publikområdet på Oscar II Fort för dem som vill uppleva tävlingarna från havet, säger Mario Hytten på Havets Grand Prix.

Förutom mycket bra åskådarplatser blir det servering och expertkommentarer ombord. Båten avgår från depå- och evenemangsområdet på Frihamnspiren, så besökarna hinner med att uppleva det också.

- Havets Grand Prix är ett nytt och spännande evenemang som vi gärna samarbetar med. Våra färjor blir perfekta flytande läktare för dem som vill följa tävlingarna från havet men inte har tillgång till egen båt. Dessutom kommer man bra mycket högre upp än i en vanlig fritidsbåt,  säger Jesper Waltersson, informationsansvarig på Stena Line.

Havets Grand Prix är fjärde deltävlingen i årets säsong av Powerboat P1 World Championship. Det är första gången man tävlar i Skandinavien och inom båtsporten är detta lika stort som en Formel 1-tävling. De tävlande offshorebåtarna är lika extrema som sina motsvarigheter på land och toppar uppåt 200 km/h.

Själva tävlingsbanan ligger vid Långedrag i västra Göteborg där Oscar II:s Fort öppnas upp som publikområde. På Frihamnspiren i centrum blir det evenemangscentrum med teamdepåer och vattensportaktiviteter. 2009 är seriens sjunde säsong och omfattar sex deltävlingar i Europa, Asien och Mellanöstern. Man tävlar om Världsmästartiteln i två klasser - Evolution och SuperSport.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.