Stena Line-färja blir läktare under båtrace

Det kan man kalla spektakulärt. Vid Havets Grand Prix i Göteborg 7-9 augusti kommer Stena Lines färja mellan Göteborg-Kiel att agera flytande läktare invid tävlingsbanan i Långedrag.

- Den flytande läktaren är ett alternativ till publikområdet på Oscar II Fort för dem som vill uppleva tävlingarna från havet, säger Mario Hytten på Havets Grand Prix.

Förutom mycket bra åskådarplatser blir det servering och expertkommentarer ombord. Båten avgår från depå- och evenemangsområdet på Frihamnspiren, så besökarna hinner med att uppleva det också.

- Havets Grand Prix är ett nytt och spännande evenemang som vi gärna samarbetar med. Våra färjor blir perfekta flytande läktare för dem som vill följa tävlingarna från havet men inte har tillgång till egen båt. Dessutom kommer man bra mycket högre upp än i en vanlig fritidsbåt,  säger Jesper Waltersson, informationsansvarig på Stena Line.

Havets Grand Prix är fjärde deltävlingen i årets säsong av Powerboat P1 World Championship. Det är första gången man tävlar i Skandinavien och inom båtsporten är detta lika stort som en Formel 1-tävling. De tävlande offshorebåtarna är lika extrema som sina motsvarigheter på land och toppar uppåt 200 km/h.

Själva tävlingsbanan ligger vid Långedrag i västra Göteborg där Oscar II:s Fort öppnas upp som publikområde. På Frihamnspiren i centrum blir det evenemangscentrum med teamdepåer och vattensportaktiviteter. 2009 är seriens sjunde säsong och omfattar sex deltävlingar i Europa, Asien och Mellanöstern. Man tävlar om Världsmästartiteln i två klasser - Evolution och SuperSport.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.