Läktare blir som laglöst land

Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.

 Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.

Ppoliser förbeder sig inför en fotbollsmach... Men vid just Stockhlmsderbyn krävs noggrann planering för polisen, Foto: Stefan Jerrevång / TT

Av polisens rapport framgår att 126 pyrotekniska fyrverkerier avfyrades under matcher, 18 av dem var så kallades bangers. I samband med matchen omhändertogs, eller blev bortförda 80 personer. 16 polisanmälningar upprättades, för bland annat skadegörelse, misshandel, narkotikabrott och ofredande. Utöver detta rapporterades 200 incidenter om obehöriga på planen, maskerade personer och inkastade föremål.

Deras märkliga tradition

Djurgårdens supporters har i höst, vid flera tillfällen, stört ordningen på fotbollens läktare, senast i mötet med Halmstad i söndags. Vi minns även budskapet på en meterhög banderoll under mötet AIK-Djurgården den 18 augusti. En banderoll som tilläts exponeras i TV och under hela matchen. Uppmaningen var ”Död och hat åt AIK”.

Pontus Sandulf, stabschef på Stockholms-polisen, konstaterar på polisens hemsida att fotbollsmatcher sticker ur jämfört med andra stora idrotts- och musikalarrangemang.

-Matcherna kräver mer resurser på grund av fler ordningsstörningar och våld. Det tar polisiära resurser som hade kunnat komma samhället till nytta inom andra områden, skriver Pontus Sandulf.

Polisens klassificering av våldet är fem på sexgradig skala. Av rapporten framgår också att varken ordningsvakter eller polis kunnat arbeta inne på klacksektionerna för att förebygga eller förhindra brott. Beroende på att personalens säkerhet inte kunde garanteras.

Arrangören Hammarby IF har erhållit svidande kritik för tydliga brister vid visitering vid entré till arenan,

Kostnad för samhället"

Idrottsminister Jakob Forssmed (kd) , medverkade under tisdagen på ett uppföljningsmöte på regeringskansliet, om fotbollens säkerhetsfrågor. Hans budskap kan inte misstolkas.

-Vi kan inte låta läktarna liknas vid ett laglöst land. Varje polis som behöver vara på en arena i stället för att ägna sig åt att stoppa gängkriminella till exempel – det är en kostnad för samhället.

På plats fanns också SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt. Han var i vanlig ordning mer återhållsam och nöjde sig med att konstatera att

-Det här är ett allvarligt hot mot svensk fotboll. Det är säkert många skattebetalare som är upprörda och trötta på hur matcher avbryts och att rök skymmer sikten.

Föreningen Svensk Elitfotboll ansåg genom sin ordförande Simon Åström att säkerhetsläget varit bättre den här säsongen jämfört med 2023.

Simon Åström andades också viss självkritik.

-Vi behöver vara självkritiska och flytta fram positionerna till nästa säsong ytterligare. Samtliga inblandade måste ta sitt ansvar, fastslog Åström.

Någon kritik mot representanter från Svensk Fotbollsupporterunion (SFSU) riktades inte.

 Samtliga deltagare på mötet, även polischefer, var överens om att exkluderingsstrategin är rätt väg att gå.  Det vill säga skilja ut läktarnas oroshärdar och bråkstakar. En ”taktik” som direkt misslyckades vid det senaste Stockholms-derbyt.

Svenska Fotbollförbundet har, som Idrottens Affärer tidigare skrivit,  suttit som åskådare när våld och hat klättrat upp på fotbollens supporterläktare.

 Nu hänvisas av samtliga parter  till en utredning som ska lägga förslag mot åtgärder för att minska läktarvåld vid arrangemang.   Ordförande är Anders Hübinette, tidigare chefsjurist på SvFF.

Ännu en utredning

Visst känns visan igen.  Ännu en utredning som ska lägga förslag. Hur naiv kan fotbollen vara?

Varför inte erkänna att vi har problem och varför inte snegla på UEFA? Kraftfulla böter, i miljonklassen till föreningar som tappat greppet om sina supporters. 

 Först då blir det intressant för säkerhetsansvariga och klubbdirektörer att städa upp i den egna garderoben. Exempelvis med arrangörs och tillträdesförbud. 

Idrottens affärer har under tisdagen sökt säkerhetsansvariga på Hammarby och Djurgården. De har inte återkommit.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

Tennisstjärnornas styrkekamp i Kungliga tennishallen som har varit årligen återkommande sedan 1969 och lockat ett antal världsstjärnor byter nu organisation.

Det arrangemang som svenskarna  känner som Stockholm Open är nu BNP Paribas Nordic Open och faktum är att turneringen är världens äldsta inomhusturnering på ATP-touren.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I  en intensiv nyhetsflora  försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda  budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”. 

I november, då föreningen fyllde 15 år,  kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.

 – Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.