Läktare blir som laglöst land
Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.
Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.
Av polisens rapport framgår att 126 pyrotekniska fyrverkerier avfyrades under matcher, 18 av dem var så kallades bangers. I samband med matchen omhändertogs, eller blev bortförda 80 personer. 16 polisanmälningar upprättades, för bland annat skadegörelse, misshandel, narkotikabrott och ofredande. Utöver detta rapporterades 200 incidenter om obehöriga på planen, maskerade personer och inkastade föremål.
Deras märkliga tradition
Djurgårdens supporters har i höst, vid flera tillfällen, stört ordningen på fotbollens läktare, senast i mötet med Halmstad i söndags. Vi minns även budskapet på en meterhög banderoll under mötet AIK-Djurgården den 18 augusti. En banderoll som tilläts exponeras i TV och under hela matchen. Uppmaningen var ”Död och hat åt AIK”.
Pontus Sandulf, stabschef på Stockholms-polisen, konstaterar på polisens hemsida att fotbollsmatcher sticker ur jämfört med andra stora idrotts- och musikalarrangemang.
-Matcherna kräver mer resurser på grund av fler ordningsstörningar och våld. Det tar polisiära resurser som hade kunnat komma samhället till nytta inom andra områden, skriver Pontus Sandulf.
Polisens klassificering av våldet är fem på sexgradig skala. Av rapporten framgår också att varken ordningsvakter eller polis kunnat arbeta inne på klacksektionerna för att förebygga eller förhindra brott. Beroende på att personalens säkerhet inte kunde garanteras.
Arrangören Hammarby IF har erhållit svidande kritik för tydliga brister vid visitering vid entré till arenan,
Kostnad för samhället"
Idrottsminister Jakob Forssmed (kd) , medverkade under tisdagen på ett uppföljningsmöte på regeringskansliet, om fotbollens säkerhetsfrågor. Hans budskap kan inte misstolkas.
-Vi kan inte låta läktarna liknas vid ett laglöst land. Varje polis som behöver vara på en arena i stället för att ägna sig åt att stoppa gängkriminella till exempel – det är en kostnad för samhället.
På plats fanns också SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt. Han var i vanlig ordning mer återhållsam och nöjde sig med att konstatera att
-Det här är ett allvarligt hot mot svensk fotboll. Det är säkert många skattebetalare som är upprörda och trötta på hur matcher avbryts och att rök skymmer sikten.
Föreningen Svensk Elitfotboll ansåg genom sin ordförande Simon Åström att säkerhetsläget varit bättre den här säsongen jämfört med 2023.
Simon Åström andades också viss självkritik.
-Vi behöver vara självkritiska och flytta fram positionerna till nästa säsong ytterligare. Samtliga inblandade måste ta sitt ansvar, fastslog Åström.
Någon kritik mot representanter från Svensk Fotbollsupporterunion (SFSU) riktades inte.
Samtliga deltagare på mötet, även polischefer, var överens om att exkluderingsstrategin är rätt väg att gå. Det vill säga skilja ut läktarnas oroshärdar och bråkstakar. En ”taktik” som direkt misslyckades vid det senaste Stockholms-derbyt.
Svenska Fotbollförbundet har, som Idrottens Affärer tidigare skrivit, suttit som åskådare när våld och hat klättrat upp på fotbollens supporterläktare.
Nu hänvisas av samtliga parter till en utredning som ska lägga förslag mot åtgärder för att minska läktarvåld vid arrangemang. Ordförande är Anders Hübinette, tidigare chefsjurist på SvFF.
Ännu en utredning
Visst känns visan igen. Ännu en utredning som ska lägga förslag. Hur naiv kan fotbollen vara?
Varför inte erkänna att vi har problem och varför inte snegla på UEFA? Kraftfulla böter, i miljonklassen till föreningar som tappat greppet om sina supporters.
Först då blir det intressant för säkerhetsansvariga och klubbdirektörer att städa upp i den egna garderoben. Exempelvis med arrangörs och tillträdesförbud.
Idrottens affärer har under tisdagen sökt säkerhetsansvariga på Hammarby och Djurgården. De har inte återkommit.
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.
Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar