Ny kampanj för att rädda skolidrotten

Svenska Idrottslärarföreningen och Svenskt Sportforum vill vända den negativa hälsoutvecklingen för barn och ungdomar i Sverige. Ett flertal företag och kända profiler har gått samman för att skapa opinion för skolidrotten.

- Det krävs krafttag. Därför kan vi inte acceptera nedskärningarna av skolidrotten, att parklekar stängs och att anläggningar för sport och friluftsliv försummas, säger en av de ansvariga, Claes Forsberg.

- En timme fysisk aktivitet per dag är den miniminivå som behövs för att uppväga den hälsohotande livsstil som sprider sig som en farsot över västvärlden.

Fler stora företag har anslutit sig och ska supporta ett nytänkade. Därtill har projektet en rad ambassadörer, dvs välkända sportprofiler som Sarah Sjöström, Niclas Alexandersson, Jens Byggmark, Lotta Schelin, Alhadji Jeng, Magnus Wieslander, Niklas Kronwall och Johan Ryström. Engagerade är också personer som Pär Nuder, Jens Kärrbrink, David Lega, Johan Ryström, Niklas Wikegård och Niklas Jihde.

Bunkefloprojektet är ett exempel i raden av undersökningar som pekar mot samma slutsats. De barn och ungdomar som får tillräckligt med skolidrott under pedagogisk ledning mår bättre och grundlägger vanor som gynnar deras hälsa resten av livet. De har lättare att koncentrera sig och förbättrar därmed sina resultat även i teoretiska skolämnen.

- Vi inom Svenskt Sportforum gör allt vad vi kan för att aktivera barn och vuxna. Vi stöttar allt från motionslopp, knattelag i innebandy till elitidrottare och klubbar i alla tänkbara sporter. Det gör vi utifrån en kommersiell plattform men även för att vi tycker att en aktiv livsstil är viktig för alla människor och bra för vårt samhälle, menar Claes Forbserg.

- Vi vill helt enkelt vara goda medborgare. Vi har en ambition att hjälpa så många som möjligt som har idéer och projekt för att få ett rörligare och friskare Sverige.

För detta ändamål har Sportforum skapat en fond där pengar ska delas ut som stipendium. Mottagarna utses av Svenskt Sportforums styrelse

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.