Färre besökare på fotbolls-VM

Sydafrika väntas få 373 000 besökare som stannar i genomsnitt 18,7 dagar för att se fem matcher och den totala ekonomiska effekten av VM beräknas till 95 miljarder kronor.

Revisions- och konsultbyrån Grant Thornton i Sydafrika gjorde 2006 den ekonomiska studien till Sydafrikas ansökan om fotbolls-VM 2010. En studie som uppdateras regelbundet och nyligen kom de senaste siffrorna över den ekonomiska påverkan av fotbolls-VM. Uppdateringarna har bland annat tagit hänsyn till faktorer som lågkonjunkturen, pandemier som svininfluensan och SARS och nu senast askmolnet från den isländska vulkanen.

Färre besökare än prognosen

Antalet totala besökare förväntas nu uppgå till 373 000, en minskning med 23 procent från det tidigare förväntade antalet 483 000. Däremot kommer besökarna att stanna längre enligt Grant Thorntons beräkningar.

I snitt stannar en besökare från en annan kontinent i snitt 18 dagar och kommer därmed också att spendera mer, i motsvarande svenskt belopp ca 30 900 kronor.

Nära en tredjedel av besökarna i landet under den aktuella perioden kommer inte att ha biljetter till fotbolls-VM, utan besöka landet av andra anledningar.

Få biljetter till afrikanare

Utländska besökare förväntas gå på i snitt fem matcher. Det är en högre siffra än under VM i Tyskland, då snittet var 2,6 matcher för de utländska besökarna. Att besökarna stannar längre i Sydafrika tros vara en av anledningarna.

Totalt räknar man med 228 500 besökare från andra kontinenter som också har matchbiljetter. Dessa står för totalt 38 procent av biljettförsäljningen.

En stor besvikelse är att endast 2 procent av matchbiljetterna gått till afrikaner (exkl. sydafrikaner). Med tanke på det enorma intresse på den afrikanska kontinenten bevisas här att arrangörerna har misslyckats med antingen biljettdistributionen eller att göra biljettpriserna överkomliga.

Gör av med mer pengar

Den bruttoekonomiska påverkan på landet beräknas till motsvarande 95 miljarder svenska kronor, där 62 procent har påverkat landet före 2010 och återstående del sker i år.

Utländsk turism står för 16 procent av den ekonomiska påverkan, men den absoluta merparten har den sydafrikanska staten genererat i form av infrastruktur och andra operativa satsningar. Denna del har ökat väsentligt jämfört med den ursprungliga ekonomiska studien.

Nettopåverkan på BNP under 2010 är 0,54 procent Detta är en betydande andel, eftersom BNP-tillväxten i år beräknas till mellan 2 procent och 2,5 procent där 0,5 procent är hänförbart till ett enda evenemang.

När det gäller arbetstillfällen är siffrorna mycket uppmuntrande. Totalt räknar Grant Thornton med att fotbolls-VM bidrar med 695 000 arbetstillfällen till landet. 280 000 av dessa finns redan under 2010. Beräkningen baserar sig på hur många arbetstillfällen som normalt skapas vid den nivån på ekonomisk aktivitet.

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.