Färre besökare på fotbolls-VM

Sydafrika väntas få 373 000 besökare som stannar i genomsnitt 18,7 dagar för att se fem matcher och den totala ekonomiska effekten av VM beräknas till 95 miljarder kronor.

Revisions- och konsultbyrån Grant Thornton i Sydafrika gjorde 2006 den ekonomiska studien till Sydafrikas ansökan om fotbolls-VM 2010. En studie som uppdateras regelbundet och nyligen kom de senaste siffrorna över den ekonomiska påverkan av fotbolls-VM. Uppdateringarna har bland annat tagit hänsyn till faktorer som lågkonjunkturen, pandemier som svininfluensan och SARS och nu senast askmolnet från den isländska vulkanen.

Färre besökare än prognosen

Antalet totala besökare förväntas nu uppgå till 373 000, en minskning med 23 procent från det tidigare förväntade antalet 483 000. Däremot kommer besökarna att stanna längre enligt Grant Thorntons beräkningar.

I snitt stannar en besökare från en annan kontinent i snitt 18 dagar och kommer därmed också att spendera mer, i motsvarande svenskt belopp ca 30 900 kronor.

Nära en tredjedel av besökarna i landet under den aktuella perioden kommer inte att ha biljetter till fotbolls-VM, utan besöka landet av andra anledningar.

Få biljetter till afrikanare

Utländska besökare förväntas gå på i snitt fem matcher. Det är en högre siffra än under VM i Tyskland, då snittet var 2,6 matcher för de utländska besökarna. Att besökarna stannar längre i Sydafrika tros vara en av anledningarna.

Totalt räknar man med 228 500 besökare från andra kontinenter som också har matchbiljetter. Dessa står för totalt 38 procent av biljettförsäljningen.

En stor besvikelse är att endast 2 procent av matchbiljetterna gått till afrikaner (exkl. sydafrikaner). Med tanke på det enorma intresse på den afrikanska kontinenten bevisas här att arrangörerna har misslyckats med antingen biljettdistributionen eller att göra biljettpriserna överkomliga.

Gör av med mer pengar

Den bruttoekonomiska påverkan på landet beräknas till motsvarande 95 miljarder svenska kronor, där 62 procent har påverkat landet före 2010 och återstående del sker i år.

Utländsk turism står för 16 procent av den ekonomiska påverkan, men den absoluta merparten har den sydafrikanska staten genererat i form av infrastruktur och andra operativa satsningar. Denna del har ökat väsentligt jämfört med den ursprungliga ekonomiska studien.

Nettopåverkan på BNP under 2010 är 0,54 procent Detta är en betydande andel, eftersom BNP-tillväxten i år beräknas till mellan 2 procent och 2,5 procent där 0,5 procent är hänförbart till ett enda evenemang.

När det gäller arbetstillfällen är siffrorna mycket uppmuntrande. Totalt räknar Grant Thornton med att fotbolls-VM bidrar med 695 000 arbetstillfällen till landet. 280 000 av dessa finns redan under 2010. Beräkningen baserar sig på hur många arbetstillfällen som normalt skapas vid den nivån på ekonomisk aktivitet.

Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.