2 miljarder ska följa handbolls-VM

Bangolf, skidorientering, rallycross och boogie woogie. Sverige står värd för världs- och europamästerskap i flera olika idrotter 2011. På torsdag invigs årets största evenemang när herrarnas handbolls-VM startar.

Arrangörerna räknar med att nästan 2 miljarder TV-tittare över hela världen kommer följa de 98 matcherna som spelas i åtta städer. Och det ska bli en folkfest för alla – inte minst via 100 TV-kanaler.

Bildat ett speciellt VM-bolag

Herrarnas handbolls-VM 13-30 januari är ett av flera internationella mästerskap där Sverige, genom respektive idrotts förbund och arrangörsföreningar, står värd 2011. Och det största.

Över 100 TV-kanaler från hela världen kommer att sända från mästerskapet och Anders Nissen, styrelseledamot i VM-bolaget, räknar med hundratusentals åskådare på plats i de åtta svenska arrangörsstäderna. Höjdpunkten blir ett eventuellt möte mellan Sverige och Danmark i andra rundan i Malmö.

Är det skillnad att arrangera ett stort mästerskap idag jämfört med för ett par år sedan?

- Ja, stor. Framför allt är mediebevakningen annorlunda idag.

Happenings, fanzooner, seminarier

- Det är kortare snabba nyheter i fler distributionskanaler som gör att fler blir involverade och engagerade i tävlingarna. Titta till exempel på bloggar och andra sociala medier där vem som helst kan sprida information och tycka till om vad som händer.

- Men även själva evenemangen ser annorlunda ut och gränsen för när ett mästerskap bara handlade om ett antal matcher är sedan länge passerad. Idag måste arrangörerna även ha med allt runt omkring för olika målgrupper som utsmyckningen, olika happenings i citykärnorna, fanzooner och seminarier som väcker intresse på en bredare front. Säkerhetsaspekten är också större och viktigare idag.

Trots att herrarnas handbolls-VM är en gigantisk evenemangsapparat, så stor att den organiseras i ett eget bolag, menar Anders Nissen att handbollsjälen måste vara och kommer att vara i centrum.

Inte för kommersiellt

- Vi som sitter i organisationsstyrelsen kan och älskar handbollen och har våra rötter där.

- Det får inte bli för kommersiellt, handbollen är en folklig idrott och vårt mål är att arrangera det bästa VM:et någonsin – för spelarna, för alla som kommer för att titta på matcherna och för alla som bor i arrangörsstäderna.

- De ska känna att den här festen är för alla och något utöver det vanliga, säger Anders Nissen.

Helena BjörckFakta

Handbollen är faktiskt inte först ut evenemangsåret 2011. Förra veckan avgjordes damernas U-18 VM i ishockey i Stockholm där Sverige slutade på femte plats. Och den svenska idrottspubliken har fler internationella mästerskap på hemmaplan att se fram emot i år.

• Rally, VM-deltävling, 10-13 februari, Karlstad
• Handikappidrott, Kälkhockey-EM, 10-20 februari, Sollefteå
• Vintertriathlon-EM, 18-20 mars,  Östersund
• Skidorienterings-VM, 20-28 mars, Tänndalen
• Fotboll, EM-kval, herrar, 28 mars, 7 juni, 11 oktober, Stockholm
• Speedway, VM-deltävling, 14 maj, Göteborg
• Friidrott, lag-EM, 18-19 juni, Stockholm
• Rallycross, EM-deltävling, 2-3 juli, Höljes
• Dragracing, EM-deltävling, 2-3 juli, Mantorp
• Racerbåt, Offshore 3C-VM, 12-17 juli, Oskarshamn
• Racerbåt, GT 30-VM, 23-24 juli, Kil
• Golf, individuella EM, herrar, 3-6 augusti, Halmstad
• Racerbåt, F4s-VM, 12-13 augusti, Karlskrona
• Speedway, VM-deltävling, 13 augusti, Målilla
• Bangolf-VM, 24-27 augusti Stockholm
• Danssport, Boogie Woogie- EM, 24 september, Karlstad
• Danssport, Bugg-VM, 24 september, Karlstad
• Dövidrott, Futsal-VM, 18-26 november, Örebro

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.