2 miljarder ska följa handbolls-VM

Bangolf, skidorientering, rallycross och boogie woogie. Sverige står värd för världs- och europamästerskap i flera olika idrotter 2011. På torsdag invigs årets största evenemang när herrarnas handbolls-VM startar.

Arrangörerna räknar med att nästan 2 miljarder TV-tittare över hela världen kommer följa de 98 matcherna som spelas i åtta städer. Och det ska bli en folkfest för alla – inte minst via 100 TV-kanaler.

Bildat ett speciellt VM-bolag

Herrarnas handbolls-VM 13-30 januari är ett av flera internationella mästerskap där Sverige, genom respektive idrotts förbund och arrangörsföreningar, står värd 2011. Och det största.

Över 100 TV-kanaler från hela världen kommer att sända från mästerskapet och Anders Nissen, styrelseledamot i VM-bolaget, räknar med hundratusentals åskådare på plats i de åtta svenska arrangörsstäderna. Höjdpunkten blir ett eventuellt möte mellan Sverige och Danmark i andra rundan i Malmö.

Är det skillnad att arrangera ett stort mästerskap idag jämfört med för ett par år sedan?

- Ja, stor. Framför allt är mediebevakningen annorlunda idag.

Happenings, fanzooner, seminarier

- Det är kortare snabba nyheter i fler distributionskanaler som gör att fler blir involverade och engagerade i tävlingarna. Titta till exempel på bloggar och andra sociala medier där vem som helst kan sprida information och tycka till om vad som händer.

- Men även själva evenemangen ser annorlunda ut och gränsen för när ett mästerskap bara handlade om ett antal matcher är sedan länge passerad. Idag måste arrangörerna även ha med allt runt omkring för olika målgrupper som utsmyckningen, olika happenings i citykärnorna, fanzooner och seminarier som väcker intresse på en bredare front. Säkerhetsaspekten är också större och viktigare idag.

Trots att herrarnas handbolls-VM är en gigantisk evenemangsapparat, så stor att den organiseras i ett eget bolag, menar Anders Nissen att handbollsjälen måste vara och kommer att vara i centrum.

Inte för kommersiellt

- Vi som sitter i organisationsstyrelsen kan och älskar handbollen och har våra rötter där.

- Det får inte bli för kommersiellt, handbollen är en folklig idrott och vårt mål är att arrangera det bästa VM:et någonsin – för spelarna, för alla som kommer för att titta på matcherna och för alla som bor i arrangörsstäderna.

- De ska känna att den här festen är för alla och något utöver det vanliga, säger Anders Nissen.

Helena BjörckFakta

Handbollen är faktiskt inte först ut evenemangsåret 2011. Förra veckan avgjordes damernas U-18 VM i ishockey i Stockholm där Sverige slutade på femte plats. Och den svenska idrottspubliken har fler internationella mästerskap på hemmaplan att se fram emot i år.

• Rally, VM-deltävling, 10-13 februari, Karlstad
• Handikappidrott, Kälkhockey-EM, 10-20 februari, Sollefteå
• Vintertriathlon-EM, 18-20 mars,  Östersund
• Skidorienterings-VM, 20-28 mars, Tänndalen
• Fotboll, EM-kval, herrar, 28 mars, 7 juni, 11 oktober, Stockholm
• Speedway, VM-deltävling, 14 maj, Göteborg
• Friidrott, lag-EM, 18-19 juni, Stockholm
• Rallycross, EM-deltävling, 2-3 juli, Höljes
• Dragracing, EM-deltävling, 2-3 juli, Mantorp
• Racerbåt, Offshore 3C-VM, 12-17 juli, Oskarshamn
• Racerbåt, GT 30-VM, 23-24 juli, Kil
• Golf, individuella EM, herrar, 3-6 augusti, Halmstad
• Racerbåt, F4s-VM, 12-13 augusti, Karlskrona
• Speedway, VM-deltävling, 13 augusti, Målilla
• Bangolf-VM, 24-27 augusti Stockholm
• Danssport, Boogie Woogie- EM, 24 september, Karlstad
• Danssport, Bugg-VM, 24 september, Karlstad
• Dövidrott, Futsal-VM, 18-26 november, Örebro

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

På onsdagen avslöjades att den presskonferens som SOK, RF och Parasporten har kallat till på eftermiddagen i Stockholm handlar om att Sverige har intresse av att ansöka om att få OS 2030.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.