2 miljarder ska följa handbolls-VM

Bangolf, skidorientering, rallycross och boogie woogie. Sverige står värd för världs- och europamästerskap i flera olika idrotter 2011. På torsdag invigs årets största evenemang när herrarnas handbolls-VM startar.

Arrangörerna räknar med att nästan 2 miljarder TV-tittare över hela världen kommer följa de 98 matcherna som spelas i åtta städer. Och det ska bli en folkfest för alla – inte minst via 100 TV-kanaler.

Bildat ett speciellt VM-bolag

Herrarnas handbolls-VM 13-30 januari är ett av flera internationella mästerskap där Sverige, genom respektive idrotts förbund och arrangörsföreningar, står värd 2011. Och det största.

Över 100 TV-kanaler från hela världen kommer att sända från mästerskapet och Anders Nissen, styrelseledamot i VM-bolaget, räknar med hundratusentals åskådare på plats i de åtta svenska arrangörsstäderna. Höjdpunkten blir ett eventuellt möte mellan Sverige och Danmark i andra rundan i Malmö.

Är det skillnad att arrangera ett stort mästerskap idag jämfört med för ett par år sedan?

- Ja, stor. Framför allt är mediebevakningen annorlunda idag.

Happenings, fanzooner, seminarier

- Det är kortare snabba nyheter i fler distributionskanaler som gör att fler blir involverade och engagerade i tävlingarna. Titta till exempel på bloggar och andra sociala medier där vem som helst kan sprida information och tycka till om vad som händer.

- Men även själva evenemangen ser annorlunda ut och gränsen för när ett mästerskap bara handlade om ett antal matcher är sedan länge passerad. Idag måste arrangörerna även ha med allt runt omkring för olika målgrupper som utsmyckningen, olika happenings i citykärnorna, fanzooner och seminarier som väcker intresse på en bredare front. Säkerhetsaspekten är också större och viktigare idag.

Trots att herrarnas handbolls-VM är en gigantisk evenemangsapparat, så stor att den organiseras i ett eget bolag, menar Anders Nissen att handbollsjälen måste vara och kommer att vara i centrum.

Inte för kommersiellt

- Vi som sitter i organisationsstyrelsen kan och älskar handbollen och har våra rötter där.

- Det får inte bli för kommersiellt, handbollen är en folklig idrott och vårt mål är att arrangera det bästa VM:et någonsin – för spelarna, för alla som kommer för att titta på matcherna och för alla som bor i arrangörsstäderna.

- De ska känna att den här festen är för alla och något utöver det vanliga, säger Anders Nissen.

Helena BjörckFakta

Handbollen är faktiskt inte först ut evenemangsåret 2011. Förra veckan avgjordes damernas U-18 VM i ishockey i Stockholm där Sverige slutade på femte plats. Och den svenska idrottspubliken har fler internationella mästerskap på hemmaplan att se fram emot i år.

• Rally, VM-deltävling, 10-13 februari, Karlstad
• Handikappidrott, Kälkhockey-EM, 10-20 februari, Sollefteå
• Vintertriathlon-EM, 18-20 mars,  Östersund
• Skidorienterings-VM, 20-28 mars, Tänndalen
• Fotboll, EM-kval, herrar, 28 mars, 7 juni, 11 oktober, Stockholm
• Speedway, VM-deltävling, 14 maj, Göteborg
• Friidrott, lag-EM, 18-19 juni, Stockholm
• Rallycross, EM-deltävling, 2-3 juli, Höljes
• Dragracing, EM-deltävling, 2-3 juli, Mantorp
• Racerbåt, Offshore 3C-VM, 12-17 juli, Oskarshamn
• Racerbåt, GT 30-VM, 23-24 juli, Kil
• Golf, individuella EM, herrar, 3-6 augusti, Halmstad
• Racerbåt, F4s-VM, 12-13 augusti, Karlskrona
• Speedway, VM-deltävling, 13 augusti, Målilla
• Bangolf-VM, 24-27 augusti Stockholm
• Danssport, Boogie Woogie- EM, 24 september, Karlstad
• Danssport, Bugg-VM, 24 september, Karlstad
• Dövidrott, Futsal-VM, 18-26 november, Örebro

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.