2 miljarder ska följa handbolls-VM

Bangolf, skidorientering, rallycross och boogie woogie. Sverige står värd för världs- och europamästerskap i flera olika idrotter 2011. På torsdag invigs årets största evenemang när herrarnas handbolls-VM startar.

Arrangörerna räknar med att nästan 2 miljarder TV-tittare över hela världen kommer följa de 98 matcherna som spelas i åtta städer. Och det ska bli en folkfest för alla – inte minst via 100 TV-kanaler.

Bildat ett speciellt VM-bolag

Herrarnas handbolls-VM 13-30 januari är ett av flera internationella mästerskap där Sverige, genom respektive idrotts förbund och arrangörsföreningar, står värd 2011. Och det största.

Över 100 TV-kanaler från hela världen kommer att sända från mästerskapet och Anders Nissen, styrelseledamot i VM-bolaget, räknar med hundratusentals åskådare på plats i de åtta svenska arrangörsstäderna. Höjdpunkten blir ett eventuellt möte mellan Sverige och Danmark i andra rundan i Malmö.

Är det skillnad att arrangera ett stort mästerskap idag jämfört med för ett par år sedan?

- Ja, stor. Framför allt är mediebevakningen annorlunda idag.

Happenings, fanzooner, seminarier

- Det är kortare snabba nyheter i fler distributionskanaler som gör att fler blir involverade och engagerade i tävlingarna. Titta till exempel på bloggar och andra sociala medier där vem som helst kan sprida information och tycka till om vad som händer.

- Men även själva evenemangen ser annorlunda ut och gränsen för när ett mästerskap bara handlade om ett antal matcher är sedan länge passerad. Idag måste arrangörerna även ha med allt runt omkring för olika målgrupper som utsmyckningen, olika happenings i citykärnorna, fanzooner och seminarier som väcker intresse på en bredare front. Säkerhetsaspekten är också större och viktigare idag.

Trots att herrarnas handbolls-VM är en gigantisk evenemangsapparat, så stor att den organiseras i ett eget bolag, menar Anders Nissen att handbollsjälen måste vara och kommer att vara i centrum.

Inte för kommersiellt

- Vi som sitter i organisationsstyrelsen kan och älskar handbollen och har våra rötter där.

- Det får inte bli för kommersiellt, handbollen är en folklig idrott och vårt mål är att arrangera det bästa VM:et någonsin – för spelarna, för alla som kommer för att titta på matcherna och för alla som bor i arrangörsstäderna.

- De ska känna att den här festen är för alla och något utöver det vanliga, säger Anders Nissen.

Helena BjörckFakta

Handbollen är faktiskt inte först ut evenemangsåret 2011. Förra veckan avgjordes damernas U-18 VM i ishockey i Stockholm där Sverige slutade på femte plats. Och den svenska idrottspubliken har fler internationella mästerskap på hemmaplan att se fram emot i år.

• Rally, VM-deltävling, 10-13 februari, Karlstad
• Handikappidrott, Kälkhockey-EM, 10-20 februari, Sollefteå
• Vintertriathlon-EM, 18-20 mars,  Östersund
• Skidorienterings-VM, 20-28 mars, Tänndalen
• Fotboll, EM-kval, herrar, 28 mars, 7 juni, 11 oktober, Stockholm
• Speedway, VM-deltävling, 14 maj, Göteborg
• Friidrott, lag-EM, 18-19 juni, Stockholm
• Rallycross, EM-deltävling, 2-3 juli, Höljes
• Dragracing, EM-deltävling, 2-3 juli, Mantorp
• Racerbåt, Offshore 3C-VM, 12-17 juli, Oskarshamn
• Racerbåt, GT 30-VM, 23-24 juli, Kil
• Golf, individuella EM, herrar, 3-6 augusti, Halmstad
• Racerbåt, F4s-VM, 12-13 augusti, Karlskrona
• Speedway, VM-deltävling, 13 augusti, Målilla
• Bangolf-VM, 24-27 augusti Stockholm
• Danssport, Boogie Woogie- EM, 24 september, Karlstad
• Danssport, Bugg-VM, 24 september, Karlstad
• Dövidrott, Futsal-VM, 18-26 november, Örebro

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.