VM blev ett jätteklipp för handbollen

13 miljoner kronor i behållning, en PR-fest och snudd på sportslig succé. Det är vad som står på sista raden när det handbolls-VM sammanfattas. Nu ska värdet helst fördubblas.

Bolaget Handbolls VM 2011 AB lyckades. Nystartat och enbart avsett för just mästerskapet var det här som Svenska Handbollsförbundet lät placera all affärsverksamhet för arrangemanget.

Budget på 80 miljoner

Med en budget på 80 miljoner kronor, inklusive TV-ersättning, 8 miljoner från Internationella Handbollsförbundet (IHF) och 5 miljoner från sponsorer var förutsättningarna goda.

- Det här är en succé i alla avseenden, sportsligt, ekonomiskt och för evenemanget, konstaterade handbollsförbundets ordförande Hans Vesterberg redan innan finaldagen.

- Det har varit en fest sedan den sagolika invigningen i Göteborg.

Han kunde ha lagt till att det ekonomiska nettot blev större än prognosen.

Vesterberg tror på fler sponsorer

210 000 biljetter såldes. Förvisso fanns 290 000 biljetter tillgängliga, men många av gruppspelsmatcherna samlar aldrig fulla hus säger erfarenheten. Därför var målet om en 80-procentig försäljning mera realistiskt.

- Vi har också lyckats knyta nya sponsorer. De goda värdena i handbollen, som är en hård, ärlig och snabb sport, kommer vara attraktivt för företag att associeras med. Flera i näringslivet ser att handbollen uppträder med värden som väl representerar det egna varumärket.

Hans Vesterberg som vd i Ericsson borde veta vad affärskompanjoner söker.

Vana vid 30 miljoner i årsomsättning

En annan avgörande förklaring till det stora överskottet är att VM-bolaget, med vd:n Arne Elovsson i spetsen, hade koll på utgifterna. Därför kan ett förbund som normalt har en årsomsättning på dryga 30 miljoner redovisa en mycket lyckad affär.

- Vinsten ger svensk handboll en rejäl peng som ska satsas på talanger, rekrytering, marknadsföring med mera, fastslår Hans Vesterberg.

- Sportsligt sett är vi givetvis utomordentligt nöjda med den världsklassiga handboll som visats och den superba insatsen av det svenska landslaget.

En speciell landslagsfond

När Sverige arrangerade EM 2002 gjorde förbundet en vinst på mellan 8 och 10 miljoner kronor som placerades i en landslagsfond. Pengar som kom till användning under de mindre framgångsrika åren. Nästan 2 miljoner gick dessutom till Herrelithandboll (HEH) för att köpa TV-tid.

- Vi har diskuterat i styrelsen vad vi skulle vilja göra men är inte färdiga. Vår primära uppgift är att få fler att spela handboll och att se till att våra landslag håller världsklass, säger förbundets vd, Christer Thelin.

Förbundskaptenerna för herr- och damlandslaget har sina önskemål. Både herrlandslagets duo Staffan Olsson-Ola Lindgren samt Per Johansson i damlandslaget har sina jobb på deltid i dag.

Anställa förbundskaptener?

Bägge lagen tar nu sikte mot kvalet till OS i London 2012 och SOK har redan aviserat att en heltidssatsning för åtminstone Staffan Olsson måste diskuteras.

- Ett förbundskaptensjobb kräver 100 procent. Det är jättemycket jobb och det är svårt att hålla kontakt med alla om man inte arbetar heltid, säger Anders Viggerud, sportchef på SOK, till TT.

Samtidigt betonar Lasse Tjernberg, handbollens landslagschef, att dagens SOK-bidrag utgör en liten del av Staffan Olssons lön, men Tjernberg känner ändå en tacksamhet om och när SOK vill öka anslaget.

Malmö söker Final Four

En annan konsekvens av VM-arrangemanget är att Malmö vill söka finalspelet i Champions League (Final Four) 2012.

- Bättre reklam än så här kan man inte göra, säger Stefan Lövgren, officiell  ambassadör för Final Four och tänker på VM-matcherna i Malmö Arena.

Final Four spelades för första gången i fjol, då liksom i år, i Köln. Men nu finns ett förslag om att låta arrangemanget rotera i flera städer.

Bra tittarsiffror i TV4

- Man söker en neutral plan men vill ändå säkerställa att publiken kommer,  säger Stefan Lövgren.

En delegation som representerade Final Four gjorde också ett studiebesök i Malmö under  VM.

Slutligen, tittarsiffrorna i TV4 var mycket bra. 1 250 000 tittare såg Sverige-Frankrike spela semifinal och bronsmatchen mot Spanien lockade 750 000. TV4 har för övrigt säkrat sändningsrättigheterna för alla handbollsmästerskap fram till 2014 med start i mars från EM-kvalet.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.