VM blev ett jätteklipp för handbollen

13 miljoner kronor i behållning, en PR-fest och snudd på sportslig succé. Det är vad som står på sista raden när det handbolls-VM sammanfattas. Nu ska värdet helst fördubblas.

Bolaget Handbolls VM 2011 AB lyckades. Nystartat och enbart avsett för just mästerskapet var det här som Svenska Handbollsförbundet lät placera all affärsverksamhet för arrangemanget.

Budget på 80 miljoner

Med en budget på 80 miljoner kronor, inklusive TV-ersättning, 8 miljoner från Internationella Handbollsförbundet (IHF) och 5 miljoner från sponsorer var förutsättningarna goda.

- Det här är en succé i alla avseenden, sportsligt, ekonomiskt och för evenemanget, konstaterade handbollsförbundets ordförande Hans Vesterberg redan innan finaldagen.

- Det har varit en fest sedan den sagolika invigningen i Göteborg.

Han kunde ha lagt till att det ekonomiska nettot blev större än prognosen.

Vesterberg tror på fler sponsorer

210 000 biljetter såldes. Förvisso fanns 290 000 biljetter tillgängliga, men många av gruppspelsmatcherna samlar aldrig fulla hus säger erfarenheten. Därför var målet om en 80-procentig försäljning mera realistiskt.

- Vi har också lyckats knyta nya sponsorer. De goda värdena i handbollen, som är en hård, ärlig och snabb sport, kommer vara attraktivt för företag att associeras med. Flera i näringslivet ser att handbollen uppträder med värden som väl representerar det egna varumärket.

Hans Vesterberg som vd i Ericsson borde veta vad affärskompanjoner söker.

Vana vid 30 miljoner i årsomsättning

En annan avgörande förklaring till det stora överskottet är att VM-bolaget, med vd:n Arne Elovsson i spetsen, hade koll på utgifterna. Därför kan ett förbund som normalt har en årsomsättning på dryga 30 miljoner redovisa en mycket lyckad affär.

- Vinsten ger svensk handboll en rejäl peng som ska satsas på talanger, rekrytering, marknadsföring med mera, fastslår Hans Vesterberg.

- Sportsligt sett är vi givetvis utomordentligt nöjda med den världsklassiga handboll som visats och den superba insatsen av det svenska landslaget.

En speciell landslagsfond

När Sverige arrangerade EM 2002 gjorde förbundet en vinst på mellan 8 och 10 miljoner kronor som placerades i en landslagsfond. Pengar som kom till användning under de mindre framgångsrika åren. Nästan 2 miljoner gick dessutom till Herrelithandboll (HEH) för att köpa TV-tid.

- Vi har diskuterat i styrelsen vad vi skulle vilja göra men är inte färdiga. Vår primära uppgift är att få fler att spela handboll och att se till att våra landslag håller världsklass, säger förbundets vd, Christer Thelin.

Förbundskaptenerna för herr- och damlandslaget har sina önskemål. Både herrlandslagets duo Staffan Olsson-Ola Lindgren samt Per Johansson i damlandslaget har sina jobb på deltid i dag.

Anställa förbundskaptener?

Bägge lagen tar nu sikte mot kvalet till OS i London 2012 och SOK har redan aviserat att en heltidssatsning för åtminstone Staffan Olsson måste diskuteras.

- Ett förbundskaptensjobb kräver 100 procent. Det är jättemycket jobb och det är svårt att hålla kontakt med alla om man inte arbetar heltid, säger Anders Viggerud, sportchef på SOK, till TT.

Samtidigt betonar Lasse Tjernberg, handbollens landslagschef, att dagens SOK-bidrag utgör en liten del av Staffan Olssons lön, men Tjernberg känner ändå en tacksamhet om och när SOK vill öka anslaget.

Malmö söker Final Four

En annan konsekvens av VM-arrangemanget är att Malmö vill söka finalspelet i Champions League (Final Four) 2012.

- Bättre reklam än så här kan man inte göra, säger Stefan Lövgren, officiell  ambassadör för Final Four och tänker på VM-matcherna i Malmö Arena.

Final Four spelades för första gången i fjol, då liksom i år, i Köln. Men nu finns ett förslag om att låta arrangemanget rotera i flera städer.

Bra tittarsiffror i TV4

- Man söker en neutral plan men vill ändå säkerställa att publiken kommer,  säger Stefan Lövgren.

En delegation som representerade Final Four gjorde också ett studiebesök i Malmö under  VM.

Slutligen, tittarsiffrorna i TV4 var mycket bra. 1 250 000 tittare såg Sverige-Frankrike spela semifinal och bronsmatchen mot Spanien lockade 750 000. TV4 har för övrigt säkrat sändningsrättigheterna för alla handbollsmästerskap fram till 2014 med start i mars från EM-kvalet.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen