Rajne tillbaka i storsatsning

Han sparkades efter 24 år som ansvarig för DN Galan. Nu kommer hans revansch. Rajne Söderberg blir meeting director för återuppväckta MAI-galan i Malmö. 20 miljoner kronor från nya Broloppet och näringslivet ska ge Söderberg resurser att övertala sin vän Usain Bolt.
Usain Bolt i Stockholm 2011. Nu är tanken att han ska komma till Malmö 2013. Inte minst tack vare hans vänskap med Rajne Söderberg, just det, han som var general för DN Galan men tvingades sluta. Foto: Ingvar Karmhed, Svd/Scanpix
Annons

 

Återkommer gör också Bengt Bendéus. I planerna ingår att väcka liv i Broloppet igen. Ni märker, planerna är stora i syd-Sverige.

Broloppet ska återkomma

Hela satsningen är förankrad hos Malmö stad och bl a kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu.

Han liksom många andra kommer ihåg succén från 2000 när 79 719 löpare sprang över bron. En succé i alla bemärkelser, antalet löpare, logistiken och uppskattningen.

Det har aldrig riktigt upprepats trots liknande arrangemang fram till 2006. Nu är tanken att blåsa liv i upplagan från 2000 och därför blir danska långlöparklubben Amager en part av det hela. Broloppet ska i sin tur ge intäkter som säkrar galan.

Hela regionens angelägenhet

Hela paket med MAI-gala och Broloppet bygger på samverkan, dels med kommunen och näringslivet i Malmö-regionen men också med Köpenhamn och danska intressen.

- Min uppfattning är att politikerna i Malmö är villiga att hjälpa till. Men vi måste ha med hela regionen, Öresundskommittén och InterReg, ett europeiskt samarbete mellan regioner. Sedan Öresundsbron byggdes har det blivit ett jättelikt utbyte över gränserna men det har inte tagit riktigt fart inom idrotten. Det hoppas vi på nu, säger Bengt Bendéus, den förre kulstötaren som är MAI:s hedersordförande och som stod bakom mycket unders galans glansår.

- Jag känner stor entusiasm, men det krävs att många hjälps åt. Sedan ska jag göra mitt för att hjälpa till att fixa stipendier till de aktiva och hitta sponsorer, säger Bendéus till Sydsvenska Dagbladet.

Kamraternas projekt

I dag har Bendéus sin affärsverksamhet i Dubai, men han planerar nu att tillbringa en vecka i månaden för att kunna förverkliga alla planer.

Rajne Söderberg, hans friidrottskompis sedan många år, urologen från Lund som i många har jobbat halvtid för DN galan, har gett klartecken, han blir gärna meeting director.

Målet är självklart – att bli största i Sverige. En garanti i så fall är Usain Bolts medverkan och ingen är bättre skickad än Söderberg som är personlig vän med giganten.

Rajnes återkomst

Räkna med att Söderberg är taggad. Den maktkamp som uppstod i staben bakom DN Galan och på det sätt han tvingades bort ger honom mer än tillräcklig ambition.

Usain Bolt medverkade vid DN Galan 2011 men vägrade att komma i år och förklarade det med att han saknade sin vän, Rajne Söderberg.

En internationell topptävling kräver ett uppfräschat Malmö Stadion. Framför allt finns det ett stort behov av nya banor som beräknas kosta runt 5 miljoner kronor.

- Annars arrangerar vi i Köpenhamn. Ett galararrangemang är så stort i dag att enbart Malmö inte räcker som dragningskraft. Vi behöver Köpenhamn också och där står ett nyrenoverat stadion i Østerbro och väntar. Vartannat år i Malmö, vartannat i Köpenhamn, säger Bengt Bendéus och vill att friidrottsklubben Sparta ska bli medarrangör.

Hunter Mabon (inte verifierad)

ons, 2012-09-26 21:04

1. Är det Rajne som skrivit detta?

Trevligt om de kan få liv i detta! Men artikeln verkar ha en väldigt ensidig inställning till Rajne. Hans oförmåga att redovisa ekonomin kring DN galan är anledningen till att hans position ändrades. Han valde då att avgå. Tror inte att Malmö eller Köpenhamn tolererar slarv med detta heller. En bra controller kanske behövs för att hålla ordning på dessa eventuella jätteevenemang.

Gösta (inte verifierad)

tors, 2012-09-27 19:59

2. Fakta

Under Rajne S och Stadionklubbarnas kassörs tid delades över 14 miljoner av DN Galans överskott ut till de 12 klubbar som utgör Stadionklubbarna. Detta redovisades vid årsmötet.I en så´n vansklig branch som idrottsgalor får det anses som gott resultat. Fakta går före gissningar och tyckande. 25.000:- är vad de flesta klubbar satsat i en engångssumma för sin ägarandel. Vinsten på denna insats har varit betydande och det blir nu intressant att se om den nya styrelsen kan presentera motsvarande resultat. I övrigt tycker jag Malmö-Köpenhamn verkar spännande!

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.