Rajne tillbaka i storsatsning

Han sparkades efter 24 år som ansvarig för DN Galan. Nu kommer hans revansch. Rajne Söderberg blir meeting director för återuppväckta MAI-galan i Malmö. 20 miljoner kronor från nya Broloppet och näringslivet ska ge Söderberg resurser att övertala sin vän Usain Bolt.
Usain Bolt i Stockholm 2011. Nu är tanken att han ska komma till Malmö 2013. Inte minst tack vare hans vänskap med Rajne Söderberg, just det, han som var general för DN Galan men tvingades sluta. Foto: Ingvar Karmhed, Svd/Scanpix

 

Återkommer gör också Bengt Bendéus. I planerna ingår att väcka liv i Broloppet igen. Ni märker, planerna är stora i syd-Sverige.

Broloppet ska återkomma

Hela satsningen är förankrad hos Malmö stad och bl a kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu.

Han liksom många andra kommer ihåg succén från 2000 när 79 719 löpare sprang över bron. En succé i alla bemärkelser, antalet löpare, logistiken och uppskattningen.

Det har aldrig riktigt upprepats trots liknande arrangemang fram till 2006. Nu är tanken att blåsa liv i upplagan från 2000 och därför blir danska långlöparklubben Amager en part av det hela. Broloppet ska i sin tur ge intäkter som säkrar galan.

Hela regionens angelägenhet

Hela paket med MAI-gala och Broloppet bygger på samverkan, dels med kommunen och näringslivet i Malmö-regionen men också med Köpenhamn och danska intressen.

- Min uppfattning är att politikerna i Malmö är villiga att hjälpa till. Men vi måste ha med hela regionen, Öresundskommittén och InterReg, ett europeiskt samarbete mellan regioner. Sedan Öresundsbron byggdes har det blivit ett jättelikt utbyte över gränserna men det har inte tagit riktigt fart inom idrotten. Det hoppas vi på nu, säger Bengt Bendéus, den förre kulstötaren som är MAI:s hedersordförande och som stod bakom mycket unders galans glansår.

- Jag känner stor entusiasm, men det krävs att många hjälps åt. Sedan ska jag göra mitt för att hjälpa till att fixa stipendier till de aktiva och hitta sponsorer, säger Bendéus till Sydsvenska Dagbladet.

Kamraternas projekt

I dag har Bendéus sin affärsverksamhet i Dubai, men han planerar nu att tillbringa en vecka i månaden för att kunna förverkliga alla planer.

Rajne Söderberg, hans friidrottskompis sedan många år, urologen från Lund som i många har jobbat halvtid för DN galan, har gett klartecken, han blir gärna meeting director.

Målet är självklart – att bli största i Sverige. En garanti i så fall är Usain Bolts medverkan och ingen är bättre skickad än Söderberg som är personlig vän med giganten.

Rajnes återkomst

Räkna med att Söderberg är taggad. Den maktkamp som uppstod i staben bakom DN Galan och på det sätt han tvingades bort ger honom mer än tillräcklig ambition.

Usain Bolt medverkade vid DN Galan 2011 men vägrade att komma i år och förklarade det med att han saknade sin vän, Rajne Söderberg.

En internationell topptävling kräver ett uppfräschat Malmö Stadion. Framför allt finns det ett stort behov av nya banor som beräknas kosta runt 5 miljoner kronor.

- Annars arrangerar vi i Köpenhamn. Ett galararrangemang är så stort i dag att enbart Malmö inte räcker som dragningskraft. Vi behöver Köpenhamn också och där står ett nyrenoverat stadion i Østerbro och väntar. Vartannat år i Malmö, vartannat i Köpenhamn, säger Bengt Bendéus och vill att friidrottsklubben Sparta ska bli medarrangör.

Hunter Mabon (inte verifierad)

ons, 2012-09-26 21:04

1. Är det Rajne som skrivit detta?

Trevligt om de kan få liv i detta! Men artikeln verkar ha en väldigt ensidig inställning till Rajne. Hans oförmåga att redovisa ekonomin kring DN galan är anledningen till att hans position ändrades. Han valde då att avgå. Tror inte att Malmö eller Köpenhamn tolererar slarv med detta heller. En bra controller kanske behövs för att hålla ordning på dessa eventuella jätteevenemang.

Gösta (inte verifierad)

tors, 2012-09-27 19:59

2. Fakta

Under Rajne S och Stadionklubbarnas kassörs tid delades över 14 miljoner av DN Galans överskott ut till de 12 klubbar som utgör Stadionklubbarna. Detta redovisades vid årsmötet.I en så´n vansklig branch som idrottsgalor får det anses som gott resultat. Fakta går före gissningar och tyckande. 25.000:- är vad de flesta klubbar satsat i en engångssumma för sin ägarandel. Vinsten på denna insats har varit betydande och det blir nu intressant att se om den nya styrelsen kan presentera motsvarande resultat. I övrigt tycker jag Malmö-Köpenhamn verkar spännande!
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.