Rajne tillbaka i storsatsning

Han sparkades efter 24 år som ansvarig för DN Galan. Nu kommer hans revansch. Rajne Söderberg blir meeting director för återuppväckta MAI-galan i Malmö. 20 miljoner kronor från nya Broloppet och näringslivet ska ge Söderberg resurser att övertala sin vän Usain Bolt.
Usain Bolt i Stockholm 2011. Nu är tanken att han ska komma till Malmö 2013. Inte minst tack vare hans vänskap med Rajne Söderberg, just det, han som var general för DN Galan men tvingades sluta. Foto: Ingvar Karmhed, Svd/Scanpix

 

Återkommer gör också Bengt Bendéus. I planerna ingår att väcka liv i Broloppet igen. Ni märker, planerna är stora i syd-Sverige.

Broloppet ska återkomma

Hela satsningen är förankrad hos Malmö stad och bl a kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu.

Han liksom många andra kommer ihåg succén från 2000 när 79 719 löpare sprang över bron. En succé i alla bemärkelser, antalet löpare, logistiken och uppskattningen.

Det har aldrig riktigt upprepats trots liknande arrangemang fram till 2006. Nu är tanken att blåsa liv i upplagan från 2000 och därför blir danska långlöparklubben Amager en part av det hela. Broloppet ska i sin tur ge intäkter som säkrar galan.

Hela regionens angelägenhet

Hela paket med MAI-gala och Broloppet bygger på samverkan, dels med kommunen och näringslivet i Malmö-regionen men också med Köpenhamn och danska intressen.

- Min uppfattning är att politikerna i Malmö är villiga att hjälpa till. Men vi måste ha med hela regionen, Öresundskommittén och InterReg, ett europeiskt samarbete mellan regioner. Sedan Öresundsbron byggdes har det blivit ett jättelikt utbyte över gränserna men det har inte tagit riktigt fart inom idrotten. Det hoppas vi på nu, säger Bengt Bendéus, den förre kulstötaren som är MAI:s hedersordförande och som stod bakom mycket unders galans glansår.

- Jag känner stor entusiasm, men det krävs att många hjälps åt. Sedan ska jag göra mitt för att hjälpa till att fixa stipendier till de aktiva och hitta sponsorer, säger Bendéus till Sydsvenska Dagbladet.

Kamraternas projekt

I dag har Bendéus sin affärsverksamhet i Dubai, men han planerar nu att tillbringa en vecka i månaden för att kunna förverkliga alla planer.

Rajne Söderberg, hans friidrottskompis sedan många år, urologen från Lund som i många har jobbat halvtid för DN galan, har gett klartecken, han blir gärna meeting director.

Målet är självklart – att bli största i Sverige. En garanti i så fall är Usain Bolts medverkan och ingen är bättre skickad än Söderberg som är personlig vän med giganten.

Rajnes återkomst

Räkna med att Söderberg är taggad. Den maktkamp som uppstod i staben bakom DN Galan och på det sätt han tvingades bort ger honom mer än tillräcklig ambition.

Usain Bolt medverkade vid DN Galan 2011 men vägrade att komma i år och förklarade det med att han saknade sin vän, Rajne Söderberg.

En internationell topptävling kräver ett uppfräschat Malmö Stadion. Framför allt finns det ett stort behov av nya banor som beräknas kosta runt 5 miljoner kronor.

- Annars arrangerar vi i Köpenhamn. Ett galararrangemang är så stort i dag att enbart Malmö inte räcker som dragningskraft. Vi behöver Köpenhamn också och där står ett nyrenoverat stadion i Østerbro och väntar. Vartannat år i Malmö, vartannat i Köpenhamn, säger Bengt Bendéus och vill att friidrottsklubben Sparta ska bli medarrangör.

Hunter Mabon (inte verifierad)

ons, 2012-09-26 20:04

1. Är det Rajne som skrivit detta?

Trevligt om de kan få liv i detta! Men artikeln verkar ha en väldigt ensidig inställning till Rajne. Hans oförmåga att redovisa ekonomin kring DN galan är anledningen till att hans position ändrades. Han valde då att avgå. Tror inte att Malmö eller Köpenhamn tolererar slarv med detta heller. En bra controller kanske behövs för att hålla ordning på dessa eventuella jätteevenemang.

Gösta (inte verifierad)

tors, 2012-09-27 18:59

2. Fakta

Under Rajne S och Stadionklubbarnas kassörs tid delades över 14 miljoner av DN Galans överskott ut till de 12 klubbar som utgör Stadionklubbarna. Detta redovisades vid årsmötet.I en så´n vansklig branch som idrottsgalor får det anses som gott resultat. Fakta går före gissningar och tyckande. 25.000:- är vad de flesta klubbar satsat i en engångssumma för sin ägarandel. Vinsten på denna insats har varit betydande och det blir nu intressant att se om den nya styrelsen kan presentera motsvarande resultat. I övrigt tycker jag Malmö-Köpenhamn verkar spännande!

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.