Upplagt för ny succé i Stockholm Open

Ingen kan ge en riktig förklaring, men faktum är att IF Stockholm Open i år lockar stora delar av världseliten. De allra främst saknas förvisso, men det krävs en ranking bland de 60 bästa spelarna i världen för att få vara med.
Thomas Johansson har lyckats i rollen som tournament director i If Stockholm Open.


Det är den lägsta kvalificeringsgränsen på mycket länge vilket innebär att If Stockholm Open återtar sin position som en av de starkaste inomhustävlingarna på ATP-touren.

De har en viss betydelse

Kanske Thomas Johansson som tournament director och Jonas Björkman som marketing director har en viss betydelse.

Två av de sju högst rankade spelarna i världen, Jo-Wilfried Tsonga och Tomas Berdych, som i skrivande stund nått kvartsfinal i US Open, kommer till Kungliga Hallen den 13–21 oktober.

De får sällskap av många etablerade stjärnorna som t.ex.  David Nalbandian och Marcos Baghdatis som båda vunnit tävlingen.

Nieminen Skandinaviens hopp

- Framtidens stjärnor Bernard Tomic och Grigor Dimitrov kommer också tillbaka för att försöka ta sina första ATP-titlar. Fjolårssegraren Gael Monfils tränar för fullt för att försvara sin titel, berättar Thomas Johansson.

- Jarkko Nieminen får ses som vårt skandinaviska hopp när han i sin ” hemmaarena” skall försöka ta revansch på förra årets finalförlust.

Med andra ord, konkurrensen är stenhård i ett urstarkt startfält med många sevärda stjärnor.

Tuff konkurrens i tävlingskalendern

Det är lite oväntat med tanke på konkurrensen i tävlingskalendern. Veckan före spelas en Masters-turnering i Shanghai och dit har stjärnorna all fokus varpå de tar sikte mot den sista Masters-turneringen i Paris. Och samma vecka som SO är det också turneringar i Moskva och Wien.

Roger Federer, Novak Djokovic, Rafael Nadal och Andy Murray prioriterar Masters, men i övrigt har SO rekryterat spelare med stor framgång.

Fjolårets turnering innebar en publiksuccé med 38 000 besökare under  veckan. Onsdag till söndag var näst intill slutsålt. Nu tror arrangörerna på minst lika många åskådare.

Tre klubbar som ägare

Stockholm Open ägs av KLTK (40 %), SALK (40) och Stockholms Tennisförbund (20). Tävlingens riktlinjer är att alltid gå med vinst och pengarna ska användas inom juniortennisen.

En undersökning gör dessutom gällande att SO bidrar varje år med cirka 9 miljoner kronor till turistnäringen i Stockholm.

I över 40 år har Stockholm Open varit årligt återkommande. Starten skedde i slutet på 60-talet när tennislegendaren Sven Davidson fick idén att samla den internationella tenniseliten i Stockholm.

Sven Davidssons förtjänst

Tillsammans med de övriga grundarna Hans-Åke Sturén, Börje Fornstedt, Göran Tholerus och Börje Lundin presenterade Davidsson den första upplagan av If Stockholm Open 1969.

Sedan dess har tävlingen spelats varje år i Kungl. Tennishallen, med undantag för några år i Globen.

Den stora kommersiella förändringen skedde 2009 när SO skrev ett operatörsavtal med IEC in Sports och PR Event som ägs av franska Lagardère. Avtalet innebär att IEC / PR Event genomför tävlingen, har sponsoransvaret och ansvarar för biljettförsäljningen.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.