Svenskt bolag bakom nytt arrangemang

Först Båstadstennisen, sedan Ski Classics långlopp och Triathlon World Series, nu Helsingborg Open i golf som ska ingå på damernas Europatour. IEC in Sports är det svenska företaget som arrangerar, marknadsför och genomför idrott som de sedan också TV-sänder mot betalning.
19 000 åskådare kom till Helsingborg-banan Vasatorp när Compaq Open spelades där 2002. Inte minst berodde det på Annika Sörenstams medverkan. Foto: Ola Torkelsson, Scanpix


Stockholmsföretaget ägs sedan 2007 av den franska mediekoncernen Lagardère. Som ursprungsidé har IEC målet att köpa tv-rättigheter av internationella eller nationella förbund och klubbar för att sedan sälja vidare till tv-kanaler, bredbandsbolag eller mobiloperatörer.

Mer än bara TV

Verksamheten har stadigt vuxit under de senaste åren och IEC gör långt mycket mer än bara producerar tv. I dag består programlistan av 250 sporthändelser som omfattar cirka 3 500 timmar.

Sedan några år utvecklar bolaget nya idrottsevenemang. Båstadstennisen drivs av systerbolaget PR Event sedan 2007 och IEC sköter distribution och mediaförsäljning.

Triathlon World Series i Stockholm tillkom i somras. I fjol lanserades långloppens Ski Classic där säsongsfinalen den här säsongen sker i Åre. Kommunen satsar 3 miljoner kronor för att få uppmärksamhet och för att ytterligare skapa intresse den helgen genomförs också Åre Kapitalmarknadsdagar.

2013 genomförs evenemanget 22-23 mars för att under 2014 växlas upp enligt tre-årsavtalet till ett internationellt evenemang under namnet ”World Business and Sports Forum 2014”.

Näringsliv och idrott samverkar

- Vi skapar en mötesplats för näringslivet vintertid i en internationell sportmiljö, liknande tenniseventen i Båstad och i Stockholm där IEC är engagerade sedan tidigare, säger David Nilsson på IEC in Sports.

- Genom att vi nu ingår ett samarbete med IEC, möjliggörs ett nästa större steg och tillsammans skapar vi en internationellt ledande arena för affärer och sport, konstaterar Jens Edlund, partner Deloitte och initiativtagare till Åre Kapitalmarknadsdagar.

- Det vi i framtiden kommer se i Åre är resultatet av en stark regional mobilisering i Norrland, Det här visar ännu en gång på tillväxtmöjligheterna när näringsliv och idrottsevenemang samarbetar.

Svensk Europatourtävling igen

Nu presenteras också nyheten att en svensk Europatourtävling för golfdamerna, Helsingborg Open, ska  etableras. IEC samarbetar med Svenska Golfförbundet och Helsingborgs kommun.

Investeringen i Helsingborg Open sker genom ett partnerskap mellan IEC in Sports och Svenska Golfförbundet. Ett avtal har slutits med Helsingborgs kommun om att i tre år arrangera tävlingen som skall vara en del av LET (Ladies European Tour).

- Vi tycker att det är på tiden med en en tävling på damernas Europa Tour på svensk mark, säger Max Kållberg, vd vid IEC in Sports.

Upprustad bana

IEC har också som mål att komplettera golfförbundet på den kommersiella sidan. Utöver expertis inom mediadistrubition ska IEC och SGF samverka för att utveckla tävlingen på marknadssidan.

Helsingborg Open spelas på Vasatorp i Helsingborg 2-8 september 2013 med en prissumma om 250 000 euro. Sverige har för övrigt inte haft någon topptävling på damsidan sedan 2008 då både Scandinavian TPC och Göteborg Masters spelades.

Vasatorp har de senaste åren investerat många miljoner för att lyfta standarden på anläggningen. Efter byggandet av mästerskapsbanan TC för några år sedan har klubben satsat cirka 30 miljoner på att bland annat bygga om och modernisera Gamla Banan samt klubbhuset.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.