Därför är Varvet allra störst

GöteborgsVarvet har haft en otrolig utveckling under 2000-talet och dubblat antalet löpare i halvmaran under de senaste tio åren. Och när löparåret 2012 summeras så är Varvet världens nu största långlopp.
Ung som gammal, tränad eller otränad, Göteborgsvarvet har blivit en plats för alla katergorier av startande.

 

- Jag är mycket stolt att GöteborgsVarvet är störst i världen, en fantastiskt bedrift av alla inblandade, säger Varvsgeneralen Bo Edsberger.

Av alla maraton och halvmaraton i världen finns det största i Göteborg och nu har man nått en viss gräns för huvudloppet. Det går inte att låta fler starta, åtminstone inte mer än marginellt.

I stället gör Göteborgsvarvet som Vasaloppet – låter evenemanget växa över tid, med fler evenemang under hela året. 2013 arrangerar GöteborgsVarvet flera seedningslopp runt om i landet och GöteborgsVarvsveckan inleds med en löparstafett.

- Vårt mål är att leverera ett evenemang i världsklass och vi vet via deltagarundersökningar att våra deltagare är mycket nöjda. Vi vet också att andelen motionärer som vill vara en del av Varvet ökar, säger Varvsgeneralen Bo Edsberger.

- Ett sätt att möta den efterfrågan är att vi startar fler lopp. För att bibehålla kvalitén i halvmaran, kommer den att växa med små steg framöver. Vi är störst, men det är inte vårt mål – vi vill vara bäst.

Fakta

Bo Edsberger är tävöingsledare för Göteborgsvarvet och har upplevt den enorma expansionen.

Världens halvmaraton- och maratonlopp 2012*

1. GöteborgsVarvet 2012: 44 093
2. Bupa Great North Run 2012: 40 058
3. Chicago Marathon 2012: 37 455
4. London Marathon 2012: 36 748
5. Tokyo Marathon 2012: 35 129
6. Berlin Marathon 2012: 34 485
7. Las Vegas Half Marathon 2012: 33 000
8. Paris Marathon 2012: 32 980

* Bland maraton- och halvmaratonloppen 2012 var GöteborgsVarvet, efter att New York Marathon tvingades ställa in, störst i världen med flest antal löpare i mål. Listan bygger på lopp med tidtagning samt arrangörernas egna siffror för antalet fullföljande löpare.

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.