Mångmiljonärerna blir biljettförsäljare

Svensk hockeys tre mest framgångsrika och förmögna spelare samlade, det händer inte var dag. Nu ska de dessutom för kaffepengar bli ambassadörer för hockey-VM och se till att fjolårets publikfiasko inte upprepas.
Marknadsföringen rullar med hög fart inför hockey-VM, den andra på två år i Sverige. Med en skillnad, nu ska arrangemanget bli lyckat.Foto: Anders Wiklund, Scanpix

 

Det är mycket pengar som representeras när hockeylegenderna Nicklas Lidström, Mats Sundin och Peter "Foppa" Forsberg sätter sig vid samma bord.
1998-2008 låg de tre bland NHL:s bäst avlönade.

Vilka lönesummor!

Nicklas Lidström var då uppe i 94 miljoner dollar som tvåa.

Mats Sundin var den fjärde bäst betalde med 74 miljoner dollar.

Peter Forsberg kom som åtta på 70 miljoner dollar.

Bara att multiplicera och ni inser dimensionerna.

Lägg därtill ytterligare inkomster av skilda slag.

Så de behöver inte göra ett handtag till i fortsättningen.

Nu får de varsin match

Nu satt de där när arrangörerna av hockey-VM blåste i trumpeten igen. De har fått klartecken från hockeyns tre mest eftertraktade affischnamnen och de har lovat att medverka till att skapa mer publik och feststämning på läktarna i Globen.

Fast vid träffen i Globen var de först avvaktande, men blev snart nog entusiastiska inför sina nya uppgifter till VM.

Organisationskommitténs nya koncept heter "My game" och innebär att före detta stjärntrion får var sin VM-match. 2 000 biljetter skall skänkas till ungdomar under 16 år för att de skall få uppleva VM-matcher på hemmais.

Ses då och då på Karlaplan

- Jag vill få ut så många biljetter som möjligt till "min" match Tjeckien-Norge, säger "Foppa" och ser sig också gärna som vinnare i triokampen mot "Lidas" och "Sudden". Så tävlingsinstinkten sitter kvar, även om han lämnat isen.

På frågan om när de alla var samlade senast i hockeysammanhang kunde han inte finna något svar.

- "Sudden" har jag väl stött på på Karlaplan någon gång på senare tid, men annars har det inte varit något på länge.

De bor där på Östermalm, som det anstår miljonärer.

Gemensamt mål igen

- Nu har vi ett gemensamt mål att försöka locka mer publik till VM än förra året. Vi vill ge tillbaka till ishockeyn det vi tidigare i karriären fått del av.

- Ett hedersuppdrag och en ära, menar Forsberg.

Vad deras uppdrag som ambassadörer kan ge svensk ishockey vid VM är svårt att bedöma. Deras biljettutdelning till i huvudsak respektive hemorters föreningar borde öka publikintresset och delvis fylla läktarna i Globen.

Enligt en lagd budget hoppas man kunna omsätta 130-140 miljoner, vilket är en fördubbling av fjolårets omsättning.

Krävs fullsatt Globen

Det kräver dock ett fullsatt Globen i alla de 34 matcherna eller ett snitt på 10.300 åskådare. En svår och tuff utmaning!

Det ekonomiska resultatet för de två VM-åren skall läggas ihop för Sverige och Finland. Men vardera landet får sina respektive intäkter och kostnader fram till semifinalerna. Därefter hade Finland fjolåret och Sverige detta år.

En djärv optimism mot bakgrund av fjolårets misslyckande publikt. Sänkta biljettpriser skall innebära en stor folkfest för ung och gammal och på lång sikt öka ishockeyintresset i Sverige.

Bengt Skagerström

Nu finns förhoppningar om att skandalen med visselblåsarnas aktion och förstörelse bland friidrottsentusiasterna i Eskilstuna-föreningen Ärla IF har blåst över.

- Ja, det vill jag tro, Vi pratar med alla parter och har nått en överenskommelse, säger Stefan Axberg vid Eskilstuna Fritid.

Täby GK planerar en rejäl renovering. Ambitionen är att bygga om bana, träningsområde  och klubbhus Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna, tillika medlemmar, tillsammans behöver bidra med tio miljoner.  I november ska de få säga sitt om satsningen ska bli verklighet, eller inte. 

Tävlingskalendern för STCC nästa säsong växer när banracing i Sverige tar största steget framåt, alternativt gasar mer än någon gång sedan starten 1996 och blir först i världen som elektrifierat nationellt mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.