Mångmiljonärerna blir biljettförsäljare

Svensk hockeys tre mest framgångsrika och förmögna spelare samlade, det händer inte var dag. Nu ska de dessutom för kaffepengar bli ambassadörer för hockey-VM och se till att fjolårets publikfiasko inte upprepas.
Marknadsföringen rullar med hög fart inför hockey-VM, den andra på två år i Sverige. Med en skillnad, nu ska arrangemanget bli lyckat.Foto: Anders Wiklund, Scanpix

 

Det är mycket pengar som representeras när hockeylegenderna Nicklas Lidström, Mats Sundin och Peter "Foppa" Forsberg sätter sig vid samma bord.
1998-2008 låg de tre bland NHL:s bäst avlönade.

Vilka lönesummor!

Nicklas Lidström var då uppe i 94 miljoner dollar som tvåa.

Mats Sundin var den fjärde bäst betalde med 74 miljoner dollar.

Peter Forsberg kom som åtta på 70 miljoner dollar.

Bara att multiplicera och ni inser dimensionerna.

Lägg därtill ytterligare inkomster av skilda slag.

Så de behöver inte göra ett handtag till i fortsättningen.

Nu får de varsin match

Nu satt de där när arrangörerna av hockey-VM blåste i trumpeten igen. De har fått klartecken från hockeyns tre mest eftertraktade affischnamnen och de har lovat att medverka till att skapa mer publik och feststämning på läktarna i Globen.

Fast vid träffen i Globen var de först avvaktande, men blev snart nog entusiastiska inför sina nya uppgifter till VM.

Organisationskommitténs nya koncept heter "My game" och innebär att före detta stjärntrion får var sin VM-match. 2 000 biljetter skall skänkas till ungdomar under 16 år för att de skall få uppleva VM-matcher på hemmais.

Ses då och då på Karlaplan

- Jag vill få ut så många biljetter som möjligt till "min" match Tjeckien-Norge, säger "Foppa" och ser sig också gärna som vinnare i triokampen mot "Lidas" och "Sudden". Så tävlingsinstinkten sitter kvar, även om han lämnat isen.

På frågan om när de alla var samlade senast i hockeysammanhang kunde han inte finna något svar.

- "Sudden" har jag väl stött på på Karlaplan någon gång på senare tid, men annars har det inte varit något på länge.

De bor där på Östermalm, som det anstår miljonärer.

Gemensamt mål igen

- Nu har vi ett gemensamt mål att försöka locka mer publik till VM än förra året. Vi vill ge tillbaka till ishockeyn det vi tidigare i karriären fått del av.

- Ett hedersuppdrag och en ära, menar Forsberg.

Vad deras uppdrag som ambassadörer kan ge svensk ishockey vid VM är svårt att bedöma. Deras biljettutdelning till i huvudsak respektive hemorters föreningar borde öka publikintresset och delvis fylla läktarna i Globen.

Enligt en lagd budget hoppas man kunna omsätta 130-140 miljoner, vilket är en fördubbling av fjolårets omsättning.

Krävs fullsatt Globen

Det kräver dock ett fullsatt Globen i alla de 34 matcherna eller ett snitt på 10.300 åskådare. En svår och tuff utmaning!

Det ekonomiska resultatet för de två VM-åren skall läggas ihop för Sverige och Finland. Men vardera landet får sina respektive intäkter och kostnader fram till semifinalerna. Därefter hade Finland fjolåret och Sverige detta år.

En djärv optimism mot bakgrund av fjolårets misslyckande publikt. Sänkta biljettpriser skall innebära en stor folkfest för ung och gammal och på lång sikt öka ishockeyintresset i Sverige.

Bengt Skagerström

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Striden i Hockeyettan fortsätter, trots  Ishockeyförbundets uppmaning att avbryta bojkotten mot Boden och Karlskrona och vägran att spela matcher I de lagens arenor. 

På fredagen meddelade Piteå Hockey att fredagskvällens möte med Boden Hockey i Björknäshallen är inställd.  Olof Östblom, ordförande i förbundets tävlingsutskott är informerad och har lämnat över ärendet till tävlingsnämnden, ordförande Jonas Sandberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.