Klubbarna tjänade 1 miljon vardera

Den unika Globen-matchen,Mora-Leksand, ger klubbarna runt 1 miljon kronor vardera. Så lyckosamt blev arrangemanget av daladerbyt som flyttades till huvudstaden och ledde till att Globen var slutsåld till sista plats. 13 850 personer gjorde matchen till en oförglömlig fest.
I Annexet intill Globen anordnades en förfest där Moras och Leksands-fans laddade upp före Daladerby. Och även efteråt anordnades en fest med tusentals fans. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix

 

- Jo, det ser ut att bli en miljon kronor i vinst för båda klubbarna, bekräftar Peter Hermodsson, klubbbdirektör i Mora IK.

Sammanräkningen är på väg att bli klar och han kan nu redovisa siffrorna från en fest med 13 850 hockeysupporters fest. Många av dem fick också uppleva en match på en uterink i Leksand då 17 000 åskådare var samlade. Vad ska komma härnäst?

Mannen bakom verket

Den här gången var det en man vid namn Åke Kajander som fick en idé och skickade ett mail på vinst och förlust till Moras kansli.

- Det var när kommunalrådet Bengt-Åke Rehn yttrade något om att vi skulle bli så många invånare i kommunen, som det "kläckte" till i huvudet. Det finns många masar i Stockholm, jag själv har halva min bekantskapskrets där, och hur ska vi göra för att få dem att flytta hem, funderade jag.

- Då kom jag på idén att spela ett daladerby i Globen. Det finns så många Leksandsfans över "hela världen" och jag var övertygad om att det lätt skulle komma 10 000 åskådare, berättar Åke i Dalarnas Tidningar.

Ändå är vi rivaler

Med projektledaren Sonja Sys i spetsen förverkligades idén. Det gick specialtåg och bussar från Stockholm och med alla söner och döttrar från Dalarna som numera bor i Stockholm fylldes Globen snabbt.

- Det var ju också tanken med det hela. Trots att vi är rivaler kan vi umgås med varandra. På förfesten var det cirka 3 000 fans av båda lägren och jag kunde inte se några handgemäng, påpekar Åke.

Han fick i belöning en matchbiljett, mat innan matchen och framför allt han blev hyllad på isen av alla åskådare.

Stora utgifter

- Jättekul att vi kunde visa upp det här för hela hockey-Sverige, konstaterar Kajander.

Utgifterna blev dock dryga och reducerade vinstbeloppet där det fanns förhoppningar om en större behållning. Men en ovärderlig PR och 1 miljoner kronor vardera var ändå en utmärkt behållning.

För klubbarna blev det välkomna pengar och överträffade med god marginal den ekonomiska vinsten av ett derby i egen hall.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Ett antal män utnyttjade sina positioner inom ridsporten och hade sexuella relationer med minderåriga flickor. Under flera års tid var det olika personer som larmade om missförhållandena till förbundet men åtgärder mot männen uteblev. 

Händelserna började istället diskuteras på sociala medier och en kvinnlig dressyrdomare straffades – inte männen.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.