Klubbarna tjänade 1 miljon vardera

Den unika Globen-matchen,Mora-Leksand, ger klubbarna runt 1 miljon kronor vardera. Så lyckosamt blev arrangemanget av daladerbyt som flyttades till huvudstaden och ledde till att Globen var slutsåld till sista plats. 13 850 personer gjorde matchen till en oförglömlig fest.
I Annexet intill Globen anordnades en förfest där Moras och Leksands-fans laddade upp före Daladerby. Och även efteråt anordnades en fest med tusentals fans. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix

 

- Jo, det ser ut att bli en miljon kronor i vinst för båda klubbarna, bekräftar Peter Hermodsson, klubbbdirektör i Mora IK.

Sammanräkningen är på väg att bli klar och han kan nu redovisa siffrorna från en fest med 13 850 hockeysupporters fest. Många av dem fick också uppleva en match på en uterink i Leksand då 17 000 åskådare var samlade. Vad ska komma härnäst?

Mannen bakom verket

Den här gången var det en man vid namn Åke Kajander som fick en idé och skickade ett mail på vinst och förlust till Moras kansli.

- Det var när kommunalrådet Bengt-Åke Rehn yttrade något om att vi skulle bli så många invånare i kommunen, som det "kläckte" till i huvudet. Det finns många masar i Stockholm, jag själv har halva min bekantskapskrets där, och hur ska vi göra för att få dem att flytta hem, funderade jag.

- Då kom jag på idén att spela ett daladerby i Globen. Det finns så många Leksandsfans över "hela världen" och jag var övertygad om att det lätt skulle komma 10 000 åskådare, berättar Åke i Dalarnas Tidningar.

Ändå är vi rivaler

Med projektledaren Sonja Sys i spetsen förverkligades idén. Det gick specialtåg och bussar från Stockholm och med alla söner och döttrar från Dalarna som numera bor i Stockholm fylldes Globen snabbt.

- Det var ju också tanken med det hela. Trots att vi är rivaler kan vi umgås med varandra. På förfesten var det cirka 3 000 fans av båda lägren och jag kunde inte se några handgemäng, påpekar Åke.

Han fick i belöning en matchbiljett, mat innan matchen och framför allt han blev hyllad på isen av alla åskådare.

Stora utgifter

- Jättekul att vi kunde visa upp det här för hela hockey-Sverige, konstaterar Kajander.

Utgifterna blev dock dryga och reducerade vinstbeloppet där det fanns förhoppningar om en större behållning. Men en ovärderlig PR och 1 miljoner kronor vardera var ändå en utmärkt behållning.

För klubbarna blev det välkomna pengar och överträffade med god marginal den ekonomiska vinsten av ett derby i egen hall.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

 Nästa år fyller Mölle Golfklubb 80 år. Under ett helt år har det arbetats målmedvetet och tålmodigt med att förbättra banan ur olika aspekter, delvis för att banan ska vara rolig och vacker att spela jubileumsåret 2023. Men många av förbättringarna är också av mer långsiktig karaktär. Mölle GK är en klubb med stora ambitioner och långsiktiga mål. 

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.