Över 90 000 trängdes i Scandinavium

Stora delar av häst-Sverige hade prickat in årets evenemang i almanackan och världscupfinalerna i dressyr och hoppning blev kulmen.Hästveckan blev i alla bemärkelser lyckad. Under veckans alla möten framträdde bl a Rolf-Göran Bengtsson och berättade om sina affärsframgångar.
Som synes, det var trängsel på läktarna vid hästtävlingarna i Scandinavium. Totalt kom 90 000 åskådare! Foto: Adam Ihse, Scanpix

 

Det blev en succé för det 37:e året av Gothenburg Horse Show. Publiksiffran från i fjol om drygt 80 000 personer bedömdes som tämligen oslagbar. Men nu kom 10 000 ytterligare åskådare och på ansvarigt håll jublade man.

"Inget liknar det här"

- Det känns fantastiskt bra, över 90 000 besökare under de här fem dagarna innebär att vi är enormt nöjda, säger Johan Pagerup, arenachefen på Scandinavium.

- Vi har fått väldigt fin kritik från våra arrangörer, det internationella ridsportförbundet FEI och fått mycket bra media.

- Helt fantastiskt, det finns inget som liknar det här, tyckte Rolf-Göran Bengtsson.

- Jag tror inte något annat europeiskt land har så entusiastisk publik, ansåg förbundets sportchef Wiveka Lundh.

Störst efter fotbollen

Efter fotboll är hästsporten den största idrotten i Sverige och fanns det någon som tvivlade utgjorde evenemanget en form av bevis. Efter en rad seminarier och möten under veckan kulminerade allt med publikrekord och världscupfinaler i dressyr och hoppning under helgen.

90 758 besökte Scandinavium mellan onsdagen och söndagen. En härlig stämning i Scandinavium fick också entusiastiska ledamöter för internationell hästsport uppleva. Målet är att Göteborg Horse Show ska kunna bjuda på Världscupfinalerna 2016 vid 40-årsjubileumet.

- Vi hoppas på ett positivt svar inom nån månad, säger Wiveka Lundh.

Från veckans alla seminarier och presskonferenser blev Rolf-Göran Bengtssons framträdande två dagar i rad mycket uppmärksammade.

Skifte mellan miljardsponsorer

Ena dagen berättade han skiftet mellan två miljardärer som hans huvudsponsor och nästa dag berättade han om sin affärsverksamhet som växer snabbt och framgångsrikt..

Mannen som skapat Lego blir ny huvudsponsor till Rolf-Göran Bengtsson. Via sitt danska stuteri Ask ska miljardären och Legos ägare Kjeld Kirk Kristiansen se till att Rolf-Göran får topphästar även i fortsättningen.

Mångårig samarbetspartnern, mexikanen Alfonso Romo, finns inte längre med efter Gothenburg Horse Show.

Nya topphästar

Men Rolf-Göran har snabbt hittat en ny sponsor i miljonformat.

- En fantastisk möjlighet att stanna i toppsorten, sa Bengtsson.

I Göteborg startade han med hästarna Casall och Quintero med det mexikanska prefixet La Silla.

Men i fortsättningen handlar det om Casall Ask och Quintero Ask som ägs av det tyska avelsförbundet Holsteiner och kommer att leasas av Stutteri Ask.

- Ask ska också köpa in några nya hästar åt mig, berättade Rolf-Göran Bengtsson.

Alfonso Romo har varit en partner i nästan nio år, men föredrar nu att satsa på det mexikanska landslaget.

Från lånade sadlar

Rolf-Göran Bengtsson startade sitt företag tillsammans med Bo Kristoffersen för tio år sedan. Rolf-Göran som ryttaren och Bo som affärsmannen.

Så är det fortfarande, även om de är delaktiga i båda delarna. Efter hand har verksamheten vuxit och fått nya grenar, samtidigt som andra fått ta mindre plats.

Under Hästföretagarforum berättar de sin historia. Hur de i början av sitt företagande fick låna ihop gamla sadlar för att ha något att rida i, och hur de idag driver ett företag med dotterbolag och delägda bolag med olika utbud.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Ett antal män utnyttjade sina positioner inom ridsporten och hade sexuella relationer med minderåriga flickor. Under flera års tid var det olika personer som larmade om missförhållandena till förbundet men åtgärder mot männen uteblev. 

Händelserna började istället diskuteras på sociala medier och en kvinnlig dressyrdomare straffades – inte männen.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.