Över 90 000 trängdes i Scandinavium

Stora delar av häst-Sverige hade prickat in årets evenemang i almanackan och världscupfinalerna i dressyr och hoppning blev kulmen.Hästveckan blev i alla bemärkelser lyckad. Under veckans alla möten framträdde bl a Rolf-Göran Bengtsson och berättade om sina affärsframgångar.
Som synes, det var trängsel på läktarna vid hästtävlingarna i Scandinavium. Totalt kom 90 000 åskådare! Foto: Adam Ihse, Scanpix

 

Det blev en succé för det 37:e året av Gothenburg Horse Show. Publiksiffran från i fjol om drygt 80 000 personer bedömdes som tämligen oslagbar. Men nu kom 10 000 ytterligare åskådare och på ansvarigt håll jublade man.

"Inget liknar det här"

- Det känns fantastiskt bra, över 90 000 besökare under de här fem dagarna innebär att vi är enormt nöjda, säger Johan Pagerup, arenachefen på Scandinavium.

- Vi har fått väldigt fin kritik från våra arrangörer, det internationella ridsportförbundet FEI och fått mycket bra media.

- Helt fantastiskt, det finns inget som liknar det här, tyckte Rolf-Göran Bengtsson.

- Jag tror inte något annat europeiskt land har så entusiastisk publik, ansåg förbundets sportchef Wiveka Lundh.

Störst efter fotbollen

Efter fotboll är hästsporten den största idrotten i Sverige och fanns det någon som tvivlade utgjorde evenemanget en form av bevis. Efter en rad seminarier och möten under veckan kulminerade allt med publikrekord och världscupfinaler i dressyr och hoppning under helgen.

90 758 besökte Scandinavium mellan onsdagen och söndagen. En härlig stämning i Scandinavium fick också entusiastiska ledamöter för internationell hästsport uppleva. Målet är att Göteborg Horse Show ska kunna bjuda på Världscupfinalerna 2016 vid 40-årsjubileumet.

- Vi hoppas på ett positivt svar inom nån månad, säger Wiveka Lundh.

Från veckans alla seminarier och presskonferenser blev Rolf-Göran Bengtssons framträdande två dagar i rad mycket uppmärksammade.

Skifte mellan miljardsponsorer

Ena dagen berättade han skiftet mellan två miljardärer som hans huvudsponsor och nästa dag berättade han om sin affärsverksamhet som växer snabbt och framgångsrikt..

Mannen som skapat Lego blir ny huvudsponsor till Rolf-Göran Bengtsson. Via sitt danska stuteri Ask ska miljardären och Legos ägare Kjeld Kirk Kristiansen se till att Rolf-Göran får topphästar även i fortsättningen.

Mångårig samarbetspartnern, mexikanen Alfonso Romo, finns inte längre med efter Gothenburg Horse Show.

Nya topphästar

Men Rolf-Göran har snabbt hittat en ny sponsor i miljonformat.

- En fantastisk möjlighet att stanna i toppsorten, sa Bengtsson.

I Göteborg startade han med hästarna Casall och Quintero med det mexikanska prefixet La Silla.

Men i fortsättningen handlar det om Casall Ask och Quintero Ask som ägs av det tyska avelsförbundet Holsteiner och kommer att leasas av Stutteri Ask.

- Ask ska också köpa in några nya hästar åt mig, berättade Rolf-Göran Bengtsson.

Alfonso Romo har varit en partner i nästan nio år, men föredrar nu att satsa på det mexikanska landslaget.

Från lånade sadlar

Rolf-Göran Bengtsson startade sitt företag tillsammans med Bo Kristoffersen för tio år sedan. Rolf-Göran som ryttaren och Bo som affärsmannen.

Så är det fortfarande, även om de är delaktiga i båda delarna. Efter hand har verksamheten vuxit och fått nya grenar, samtidigt som andra fått ta mindre plats.

Under Hästföretagarforum berättar de sin historia. Hur de i början av sitt företagande fick låna ihop gamla sadlar för att ha något att rida i, och hur de idag driver ett företag med dotterbolag och delägda bolag med olika utbud.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.