Över 90 000 trängdes i Scandinavium

Stora delar av häst-Sverige hade prickat in årets evenemang i almanackan och världscupfinalerna i dressyr och hoppning blev kulmen.Hästveckan blev i alla bemärkelser lyckad. Under veckans alla möten framträdde bl a Rolf-Göran Bengtsson och berättade om sina affärsframgångar.
Som synes, det var trängsel på läktarna vid hästtävlingarna i Scandinavium. Totalt kom 90 000 åskådare! Foto: Adam Ihse, Scanpix

 

Det blev en succé för det 37:e året av Gothenburg Horse Show. Publiksiffran från i fjol om drygt 80 000 personer bedömdes som tämligen oslagbar. Men nu kom 10 000 ytterligare åskådare och på ansvarigt håll jublade man.

"Inget liknar det här"

- Det känns fantastiskt bra, över 90 000 besökare under de här fem dagarna innebär att vi är enormt nöjda, säger Johan Pagerup, arenachefen på Scandinavium.

- Vi har fått väldigt fin kritik från våra arrangörer, det internationella ridsportförbundet FEI och fått mycket bra media.

- Helt fantastiskt, det finns inget som liknar det här, tyckte Rolf-Göran Bengtsson.

- Jag tror inte något annat europeiskt land har så entusiastisk publik, ansåg förbundets sportchef Wiveka Lundh.

Störst efter fotbollen

Efter fotboll är hästsporten den största idrotten i Sverige och fanns det någon som tvivlade utgjorde evenemanget en form av bevis. Efter en rad seminarier och möten under veckan kulminerade allt med publikrekord och världscupfinaler i dressyr och hoppning under helgen.

90 758 besökte Scandinavium mellan onsdagen och söndagen. En härlig stämning i Scandinavium fick också entusiastiska ledamöter för internationell hästsport uppleva. Målet är att Göteborg Horse Show ska kunna bjuda på Världscupfinalerna 2016 vid 40-årsjubileumet.

- Vi hoppas på ett positivt svar inom nån månad, säger Wiveka Lundh.

Från veckans alla seminarier och presskonferenser blev Rolf-Göran Bengtssons framträdande två dagar i rad mycket uppmärksammade.

Skifte mellan miljardsponsorer

Ena dagen berättade han skiftet mellan två miljardärer som hans huvudsponsor och nästa dag berättade han om sin affärsverksamhet som växer snabbt och framgångsrikt..

Mannen som skapat Lego blir ny huvudsponsor till Rolf-Göran Bengtsson. Via sitt danska stuteri Ask ska miljardären och Legos ägare Kjeld Kirk Kristiansen se till att Rolf-Göran får topphästar även i fortsättningen.

Mångårig samarbetspartnern, mexikanen Alfonso Romo, finns inte längre med efter Gothenburg Horse Show.

Nya topphästar

Men Rolf-Göran har snabbt hittat en ny sponsor i miljonformat.

- En fantastisk möjlighet att stanna i toppsorten, sa Bengtsson.

I Göteborg startade han med hästarna Casall och Quintero med det mexikanska prefixet La Silla.

Men i fortsättningen handlar det om Casall Ask och Quintero Ask som ägs av det tyska avelsförbundet Holsteiner och kommer att leasas av Stutteri Ask.

- Ask ska också köpa in några nya hästar åt mig, berättade Rolf-Göran Bengtsson.

Alfonso Romo har varit en partner i nästan nio år, men föredrar nu att satsa på det mexikanska landslaget.

Från lånade sadlar

Rolf-Göran Bengtsson startade sitt företag tillsammans med Bo Kristoffersen för tio år sedan. Rolf-Göran som ryttaren och Bo som affärsmannen.

Så är det fortfarande, även om de är delaktiga i båda delarna. Efter hand har verksamheten vuxit och fått nya grenar, samtidigt som andra fått ta mindre plats.

Under Hästföretagarforum berättar de sin historia. Hur de i början av sitt företagande fick låna ihop gamla sadlar för att ha något att rida i, och hur de idag driver ett företag med dotterbolag och delägda bolag med olika utbud.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.