VM-arrangörer värvar höjdare

Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) har nu personligen engagerat sig i förberedelserna för VM i amerikansk fotboll i Stockholm 2015. Anledning är de mångmiljonintäkter som Stockholm kan väntas dra in under mästerskapet.
Amerikansk fotboll har medvind. I draget runt VM 2015 hoppas entusiasterna också att matcherna i Superserien ska locka intresse. Carlstad Crusaders har vunnit de senaste tre finalerna men coacherna i de åtta lagen tippar Örebro Black Knights som segrare. Här är representanter för Superseriens lag samlade i samband med presskonferensen om VM.

 

Det är ett smart drag av arrangörerna, Svenska Amerikansk Fotbollförbundet (SAFF) att samla inflytelserika personer till sporten och arrangemanget 2015.

Sten Nordin sa ja vid förfrågan och det gjorde också Investors vd, Börje Ekholm, som tar plats i ett så kallat Advisory Board. Två personer med inflytande och som säkert kommer att gagna förbundet.

Stöd av ambassaden

På läktaren sitter också den amerikanska ambassaden i Stockholm som lovar att stötta evenemanget.

- Amerikansk fotboll ligger rätt i tiden och sporten är på stark frammarsch i Sverige, menar förbundsstyrelsens Martin Söderberg som även är ansvarig för student-VM som går i Uppsala i maj nästa år.

De här mästerskapen blir ett lyft för sporten, det är alla övertygade om.

Siktar på 100 000 besökare

- VM i juli 2015 på Tele 2 Arena betyder mycket för Stockholm. Det kommer att väcka stor nyfikenhet och vi tror att det ger oss en bra chans att marknadsföra Stockholm i både USA och många andra länder, förklarade Sten Nordin på en presskonferens där Svenska

Amerikansk Fotbollförbundet presenterade VM-förberedelserna och nyheterna inför startskottet på årets Superserie.

Stockholms stads beräkningar av vad Bruce Springsteen-konserterna på Friends Arena nyligen gav talar sitt tydliga språk. En konsert med 50 000 besökare genererade cirka 200 milj kr i intäkter för hotell, restauranger och butiker i stan. Springsteen gav som bekant tre utsålda konserter, då förstår vilka enorma belopp som sätts i rörelse.

- Vi siktar på cirka 100 000 besökare på Tele2 Arena under VM, berättade VM-generalen Marcus Magnell som redan knutit till sig ett flertal stora sponsorer, bland andra den norskägda hotellkedjan Rica,  Tele 2, SJ och ett större eventbolag.

Superserien startar

- Vi vill göra ett upplevelseorienterat evenemang, där inte bara idrotten står i centrum, fortsatte Magnell.

Tolv lag från hela världen deltar och hundratals journalister beräknas bevaka ett av de största evenemangen i huvudstaden någonsin.

Säsongens svenska superserie drar för övrigt igång till helgen. Kristianstad är årets nykomlingar. Örebro är favoriter till att nå SM-finalen som spelas på då nyöppnade Tele 2 Arena i början av september.

Thomas Westlind

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.