Så byggdes EM-succén

EM-generalen Göran Havik är en noggrann person som tidigt hade en bestämd uppfattning om hur ett eventuellt mästerskap skulle genomföras. Resultatet var helt beroende på delaktighet och engagemang. Det är därför som succén bara växer, förklarar han.
Göran Havik, till höger, skissade tidigt på hur EM 2013 skulle utformas i Sverige. Och han sneglade också mot VM 2020 för herrar. Förbundsordföranden Karl-Eric Nilsson kunde tacksamt ta emot paketet med logistik och spelplatser. Här ses Havik och Nilsson tillsammans med EM-organisationens Karen Espelund. Foto: Adam Ihse, Scanpix
Annons

 

På måndagen tog Göran Havik beslutet tillsammans med Uefa att öka publikkapaciteten vid EM-finalen på Friends Arena på söndag och sikta på 50 000 åskådare.

Anledningen är förstås det stora intresset för hela turneringen.

Friends öppnas helt

Hela det övre etaget på Friends Arena öppnas och ytterligare biljetter släpps till EM-finalen på söndag. Allra högst upp ryms 20 000 personer, platser som arrangörerna aldrig trodde att de skulle behövas. Men nu går biljetterna åt.

EM har blivit en enda stor folk- och fotbollsfest och söndagens kvartsfinaler var slutsålda. Sannolikt är det även "lapp på luckan" vid måndagskvällens matcher samt de båda semifinalerna.

- Vi vill ge så många fotbollsälskare som möjligt chansen att kunna säga "Jag var där!" För det lär dröja innan vi i Sverige kan få uppleva en EM-final i fotboll igen på hemmaplan, säger Göran Havik somnhar titeln "Organisationschef för UEFA dam-EM 2013."

Nya biljetter släppta

Under måndagen släpptes även ett antal biljetter till onsdagens semifinal på Gamla Ullevi mellan Sverige och Tyskland.

I budgeten är 140 000 person beräknat. Nu pekar allt på 220 000 åskådare vid sammanräkningen på söndag.

- Vi är glada och jättestolta, säger Havik om än lite återhållsam, för han vill koncentrera sig på arbetet under de återstående EM-dagarna.

Den förre fotbollstränaren och sportjournalisten är en metodisk man vars synsätt har präglat arbetet sedan januari 2010 då fotbollförbundet tog beslutet att försöka få EM.

Då fick han jobbet

Nio månader senare stod saken klar. Sverige hade vunnit budgivningen, närmast i konkurrens med Holland, och den 5 oktober kunde Göran Havik göra allvar av den planeringen han redan hade skissat på.

Från den dagen var han EM:s organisationschef och högst ansvarige.

- Från första stund insåg jag att utan delaktighet kunde vi aldrig lyckas. Det krävdes att jag kunde smitta väldigt många människor runt om i Sverige. Bland dem fanns kraften och engagemanget. Det var på arrangörsorterna i första hand som vi skulle skapa entusiasm.

Tjejernas brons utlöste allt

Havik har rest runt på orterna i många varv och ideligen träffat nya människor.

- Politiker, affärsmänniskor och föreningsfolk, alla lika viktiga.

- Här har vi byggt grunden för allt. Intresset har sakta vuxit, allt flera har anslutet sig och sett det här som en angelägenhet.

- Men utlösande var tjejerna strålande insats 2011 när de tog brons på EM.

Sikte på EM 2020

Han jobbar i en EM-kommitté med totalt 13 personer som har olika nyckeluppgifter.

- Vi har också Europas ögon på oss, säger Göran Havik.

Svenska Fotbollförbundets vill bli en en del av EM 2020.

- Det finns inget bättre sätt att marknadsföra sin röst än att göra ett sådant här arrangemang.

Uefa ska utse 13 städer som ansvariga för EM, är det tänkt.

Redan på söndag förmiddag, före EM-finalen på Friends Arena, tar planerna ytterligare form. Förbundet har bjudit in ett antal utvalda politiker och vill presentera EM 2020.

Thomas Ejderhov

Pia Sundhage och Göran Havik har stor del i det framgångsrika Europamästerskapet. Foto: Scanpix

Oskar (inte verifierad)

tis, 2013-07-23 19:36

1. Garttis Göran!

Grattis Göran, helt rätt att lyfta fram den person som har varit spindeln i nätet från ansökan till genomförande. De arbetskamrater som har varit runt Göran gör också ett stort arbete, det får vi inte glömma. Turen är väl att inte Kommunikationschefen och övriga ledningen inom SvFF har varit inblandade i arrangemanget.

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.