Drömmer om nytt friidrotts-VM

Sommaren 1995 minns många med ett leende, Göteborg, VM i friidrott, suveränt väder och fullständig succé. Ekonomiskt innebar det dock en svidande förlust på dryga 20 miljoner kronor. Ändå är en ny ansökan om VM på väg.
Vädret under mästerskapet 1995 i Göteborg var det allra bästa och bidrog till VM-festen. Läktarna var fyllda av solbadande åskådare. Foto: Jack Mikrut, TT Nyheter


Friidrottsförbundet gick på knäna i flera år efter det arrangemanget. Lika succéartat som VM blev i propaganda, lika fiaskoartat var det ekonomiska resultatet. Det fanns en prognos om 25 miljoner i vinst, men det blev nästan lika mycket i förlust!

- Fast arrangemanget, stjärnorna, solen, ja, allt, var fantastiskt, säger människor än i dag.

Eventstaden nummer 1

Det finns siffror som anger att turismen ger Göteborg 20 miljarder kronor om året och innebär 15 000 heltidsjobb. Till stor del tack vare alla evenemang.  

Ett friidrotts-VM på Nya Ullevi det år Göteborg firar 400 år, det önskar nu allt flera entusiaster.

- Vi vill ha VM igen och ställer oss bakom ansökan, fastslår förbundets generalsekreterare Anders Albertsson som mycket målande uttrycker det så här:

- Vi kan inte drömma själva, vi behöver en stad att drömma tillsammans med.

Allt fler gillar idén

- Det politiken måste ta ställning till är om man vill göra ett internationellt avtryck, säger Max Markusson, evenemangschef på Göteborg & Co.

Politikerna bestämmer för det är Göteborg som måste ta den ekonomiska risken. Till och med stå för prispengarna numera.

- Friidrotts-VM är huvudspåret. Det arrangeras inte något OS eller fotbolls-VM så friidrotts-VM världens blir det största evenemang det året.

Nu skissas på en budget och de turismekonomiska framhåller man gärna:

- Budgeten är på över 1 miljard, på kort sikt. På lång sikt är värdet mycket större än så.

Jonathan Edwards viftar med den brittiska flaggan efter sitt sitt egentligen osannolika världsrekord i tresteg på Ullevi. Han hoppade 18,16 i första hoppet och det var inte mindre än 18 cm längre än den tidigare rekordtangeringen. Foto: Jack Mikrut, TT Nyheter

kent johanson (inte verifierad)

fre, 2013-12-13 12:06

1. kanonbra

kör hårt, VM är det bästa som hänt Sverige på senare år, en repris är mycket önskvärd. Skit i regeringen, dessa saktfärdiga pappersvändare. Go Göteborg Go

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.