Drömmer om nytt friidrotts-VM

Sommaren 1995 minns många med ett leende, Göteborg, VM i friidrott, suveränt väder och fullständig succé. Ekonomiskt innebar det dock en svidande förlust på dryga 20 miljoner kronor. Ändå är en ny ansökan om VM på väg.
Vädret under mästerskapet 1995 i Göteborg var det allra bästa och bidrog till VM-festen. Läktarna var fyllda av solbadande åskådare. Foto: Jack Mikrut, TT Nyheter


Friidrottsförbundet gick på knäna i flera år efter det arrangemanget. Lika succéartat som VM blev i propaganda, lika fiaskoartat var det ekonomiska resultatet. Det fanns en prognos om 25 miljoner i vinst, men det blev nästan lika mycket i förlust!

- Fast arrangemanget, stjärnorna, solen, ja, allt, var fantastiskt, säger människor än i dag.

Eventstaden nummer 1

Det finns siffror som anger att turismen ger Göteborg 20 miljarder kronor om året och innebär 15 000 heltidsjobb. Till stor del tack vare alla evenemang.  

Ett friidrotts-VM på Nya Ullevi det år Göteborg firar 400 år, det önskar nu allt flera entusiaster.

- Vi vill ha VM igen och ställer oss bakom ansökan, fastslår förbundets generalsekreterare Anders Albertsson som mycket målande uttrycker det så här:

- Vi kan inte drömma själva, vi behöver en stad att drömma tillsammans med.

Allt fler gillar idén

- Det politiken måste ta ställning till är om man vill göra ett internationellt avtryck, säger Max Markusson, evenemangschef på Göteborg & Co.

Politikerna bestämmer för det är Göteborg som måste ta den ekonomiska risken. Till och med stå för prispengarna numera.

- Friidrotts-VM är huvudspåret. Det arrangeras inte något OS eller fotbolls-VM så friidrotts-VM världens blir det största evenemang det året.

Nu skissas på en budget och de turismekonomiska framhåller man gärna:

- Budgeten är på över 1 miljard, på kort sikt. På lång sikt är värdet mycket större än så.

Jonathan Edwards viftar med den brittiska flaggan efter sitt sitt egentligen osannolika världsrekord i tresteg på Ullevi. Han hoppade 18,16 i första hoppet och det var inte mindre än 18 cm längre än den tidigare rekordtangeringen. Foto: Jack Mikrut, TT Nyheter

kent johanson (inte verifierad)

fre, 2013-12-13 12:06

1. kanonbra

kör hårt, VM är det bästa som hänt Sverige på senare år, en repris är mycket önskvärd. Skit i regeringen, dessa saktfärdiga pappersvändare. Go Göteborg Go

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Djurgårdens  ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar

Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,

formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen  upp med bilder från Indy 500.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.