Drömmer om nytt friidrotts-VM

Sommaren 1995 minns många med ett leende, Göteborg, VM i friidrott, suveränt väder och fullständig succé. Ekonomiskt innebar det dock en svidande förlust på dryga 20 miljoner kronor. Ändå är en ny ansökan om VM på väg.
Vädret under mästerskapet 1995 i Göteborg var det allra bästa och bidrog till VM-festen. Läktarna var fyllda av solbadande åskådare. Foto: Jack Mikrut, TT Nyheter


Friidrottsförbundet gick på knäna i flera år efter det arrangemanget. Lika succéartat som VM blev i propaganda, lika fiaskoartat var det ekonomiska resultatet. Det fanns en prognos om 25 miljoner i vinst, men det blev nästan lika mycket i förlust!

- Fast arrangemanget, stjärnorna, solen, ja, allt, var fantastiskt, säger människor än i dag.

Eventstaden nummer 1

Det finns siffror som anger att turismen ger Göteborg 20 miljarder kronor om året och innebär 15 000 heltidsjobb. Till stor del tack vare alla evenemang.  

Ett friidrotts-VM på Nya Ullevi det år Göteborg firar 400 år, det önskar nu allt flera entusiaster.

- Vi vill ha VM igen och ställer oss bakom ansökan, fastslår förbundets generalsekreterare Anders Albertsson som mycket målande uttrycker det så här:

- Vi kan inte drömma själva, vi behöver en stad att drömma tillsammans med.

Allt fler gillar idén

- Det politiken måste ta ställning till är om man vill göra ett internationellt avtryck, säger Max Markusson, evenemangschef på Göteborg & Co.

Politikerna bestämmer för det är Göteborg som måste ta den ekonomiska risken. Till och med stå för prispengarna numera.

- Friidrotts-VM är huvudspåret. Det arrangeras inte något OS eller fotbolls-VM så friidrotts-VM världens blir det största evenemang det året.

Nu skissas på en budget och de turismekonomiska framhåller man gärna:

- Budgeten är på över 1 miljard, på kort sikt. På lång sikt är värdet mycket större än så.

Jonathan Edwards viftar med den brittiska flaggan efter sitt sitt egentligen osannolika världsrekord i tresteg på Ullevi. Han hoppade 18,16 i första hoppet och det var inte mindre än 18 cm längre än den tidigare rekordtangeringen. Foto: Jack Mikrut, TT Nyheter

kent johanson (inte verifierad)

fre, 2013-12-13 12:06

1. kanonbra

kör hårt, VM är det bästa som hänt Sverige på senare år, en repris är mycket önskvärd. Skit i regeringen, dessa saktfärdiga pappersvändare. Go Göteborg Go

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.