Travhästarna tävlar på Siljan

Mitt under brinnande skid-VM passar ATG på och arrangerar travtävlingar på Siljan. Dalarna fylls av besökare och förhoppningen är att locka många besökare till ett annorlunda event.
Vackrare tävlingsarena är svårt att hitta. Siljan blir alltså för travtävlingar när skid-VM kommer till Dalarna... Jo, det är faktiskt sant. Foto: Henrik Montgomery

 

- Sol, 5-7 minus, ingen blåst och perfekt is. Lägg till tusentals glada människor som njuter av fina hästar och härlig stämning. Det är vad jag ser framför mig, säger Malin Silfverberg, ATGs projektledare för istravet.

En tradition på Siljan

Travtävlingar på is är en gammal tradition. Det var så det hela började en gång i tiden långt innan travbanor som Solvalla, Romme eller Rättvik fanns. Hästarna som tävlade var böndernas arbetshästar vilka, precis som bönderna, kanske inte hade lika mycket att göra under de kallaste och mörkaste vintermånaderna. Att träffas och köra ikapp över isen blev ett trevligt avbrott i vardagen. 

Att köra istrav år 2015 är ett sätt att bevara den gamla traditionen och låta publiken uppleva hästsport som den var förr i tiden. Och den 23 februari 2015 ska det alltså bli istrav på sjön Siljan i Rättvik. 

- Jag hoppas verkligen att Kung Bore är med oss i år. Förra året blev vi tvungna att ställa in med kort varsel för att isen helt enkelt var för svag, berättar Malin Silfverberg.

Tävlingsfritt i Falun

Måndag 23 februari är en tävlingsfridag under Skid-VM i Falun. Som bekant blir vi svenskar ofta slagna av Norge när vi pratar skidor. När det gäller trav är det däremot Sverige som nog får anses vara bäst. Under VM bor det norska skidlandslagets alla supportrar i Camp Norway i Rättvik och arrangörerna hoppas kunna bygga upp lite landskampsstämning under istravet. 

- Ja, vi jobbar på att få med oss någon eller några norska kuskar. Det vore superkul med lite landskamp även på istravet, säger Malin Silfverberg. 

Istravsdagen drar igång redan på förmiddagen i festivaltältet på torget i Rättvik, där Paralympiern och simmaren Anders Olsson berättar om sin resa mot att bli en av våra mest framgångsrika elitidrottare. Sedan inleds aktiviteterna på isen. Och den som vill värma sig med lite varm dryck eller äta lunch blir inte besviken då sjön Siljan denna dag kantas av både mat- och dryckesserveringar. 

Istravet på Siljan är ett samarbete mellan Rättviks Kommun, Dalatravet och ATG.  

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.