114 miljoner såg Super Bowl-finalen

Super Bowl hade i snitt 114.4 miljoner amerikanska TV-tittare, vilket är rekord för ett TV-program i USA, enligt marknadsundersökning institutet Nielsen.
Hjälten i New England Patriots, Tom Brady med sin son Benjamin, under segerparaden i Boston. Foto: Winslow Townson, AP Photo/TT

 

Att New England Patriots vann med 28-24 efter att högdramatisk final och lyckades stoppa Seattle Seahawks på mållinjen efter ett missat pass är historia. Men hur blev mediaresultatet? 

37 miljoner för 30 sekunder

Man börjar förstå att det finns företag som är beredda att betala 37 miljoner kronor (4.5 miljoner dollar) för en 30-sekunders reklamsnutt under Super Bowl. 

114.4 miljoner amerikanska TV-tittare innebär 2.2 miljoner fler än det tidigare rekordet från Super Bowl 2013. Antalet TV-tittare var som allra högst med 120.8 miljoner vid 21:45-22.00, östkusttid, då Patriots Quarterback Tom Brady började sin högdramatisk upphämtning efter att laget hamnade i ett underläge med 10 poäng. 

Matchen hade en TV-ranking om 45.5 vilket är de högsta siffrorna i Super Bowl sedan 1986 då Chicago Bears spelade mot New England Patriots. Även ”live streaming” av matchen hade ett snitt av 800 000 per minut och ett rekord av 1.3 miljoner samtidiga tittare, enligt Adobe Analytics.   

Konsten att behålla tittarna

Hur gick det för NBC att försöka behålla TV-tittarna över tio timmar för att kunna sälja så mycket reklam som möjligt? 

Det gick bra. Säsongspremiären av The Blacklist med James Spader snittade på 26.5 miljoner tittare. Det är det högsta antalet tittare av inspelade TV-serier sedan sista avsnittet av Friends (Vänner) 2004. Det ar bra med tanke pa The Blacklist började visas efter 22:30 östkusttid. 

Siffrorna till trots, vanlig fotboll blir mer och mer intressant för marknadsförare och är den sport som växer snabbast i USA. 

VM-finalen i fotboll där Tyskland slog Argentina med 1-0 efter extra tid och som kommenterades både på spanska och engelska hade 26.5 miljoner tittare i USA. 

Det är 10 miljoner tittare mer än medelsnittet per final match i de senaste National Basketball Association (NBA) och Major League Baseball’s (MLB’s) finalerna (World Series) som båda avgörs i bäst av sju matcher. 

Mats Lundberg

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Det är vad vi har tjatat om här på sajten i flera år.  Medvetandet om betydelsen av evenemang – i klubben, i förbundet, i kommunen. Nu vaknar man lite varstans i Sverige. När RF för nionde gången arrangerar "Mötesplats Idrott och destination"för att skapa förutsättningar för flera idrottsevenemang är intresset större än någonsin. I klartext, alla borde vara där, alla är där. Ambitionen växer. Det påvisas av 125 anmälda personer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.