Tredje största TV-evenemanget

Uppskattningsvis 160 miljoner tv-tittare i 180 länder såg Super Bowl-finalen i TV natten till i måndags. 65 miljoner använde Snapchat, 26 miljoner kr för 30 sekunders TV-reklam…
Ett par hundra tusen fans hyllade mästarna vid segerparaden i Civic Center Park när Denver Bronco kom hem efter Super Bowl-triumfen. Foto: David Zalubowski, AP Photo/TT

 

Rekorden var många när Super Bowl-finalen spelades på Levi´s Stadium i Santa Clara utanför San Fransisco i Kalifornien natten till i måndags.

Och intresset för amerikansk fotboll i Sverige verkar också vara på topp. Åtminstone att döma av den publicitet om evenemanget som genererades i medierna före och efter matchen. Många Super-Bowls-partyn arrangerades på restauranger, klubbar och hemma hos fans över hela landet.

Lite svårt satt förstå

I Nyhetsmorgon i TV 4 i måndags morse fick generalsekreteraren i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet (SAFF) Fredrik Haraldson, själv med en lång karriär inom sporten, kommentera matchen mellan Carolina Panthers och Denver Broncos.

Av inläggen på sociala medier i Sverige framgick att många som tittade på matchen var förstagångstittare och hade lite svårt att förstå sporten.

I USA var det nästan 112 miljoner som satt bänkade framför TV-apparaterna eller datorerna för den delen. Matchen sändes ju också på nätet. CBS som visade Super Bowl på TV och på nätet såg en stor del av sin publik förflyttas från TV-apparaten till nätet. Under sändningen hade man hela 1,4 miljoner videoströmmar per minut i genomsnitt, vilket slår förra årets sändning med råge då man hade 800.000 per minut. 

Tredje största

CBS hade redan känt av trenden och gjort det möjligt att se matchen på CBSSports.com och i deras app som skapades enkom för matchen. Med dessa två plattformar kunde CBS göra det möjligt att se matchen på alla möjliga plattformar som iPad, Android, Microsoft Surface, Apple TV, Roku, Xbox One med flera. Matchen sändes med kommentarer på 25 olika språk.

Årets upplaga var det tredje största TV-evenemanget efter fjolårets Super Bowl (114 miljoner tv-tittare) och 2014 års Super Bowl.

Reklamsnuttarna under finalen var några av de dyraste reklamerna någonsin och var fyllda med kändisar och skådespelare. I år fick TV-tittarna i USA bland annat se Drake, Alec Baldwin, Amy Schumer, Seth Rogen och Ryan Reynolds.

Prislappen för 30 sekunder uppges vara 4 miljoner dollar – ungefär 26 miljoner kronor. 

En miljon per sekund

Nästan en miljon kronor per per sekund betalade till exempel HM för att låta fotbollslegenden David Beckham, som för övrigt satt på läktaren tillsammans med sin son, visa kalsongerna. 

Mest uppmärksammad blev kanske ändå superstjärnan Beyoncé, som efteråt både applåderades och kritiserades för att ha givit sig in i den politiskt laddade debatten om rasism och polisvåld som just nu rasar i USA.

På sociala medier globalt peakade intresset för Super Bowl förra året. Efter fjolårets höga omnämnanden på bland annat Facebook och Twitter, blev helgens final något av en antiklimax på nätet, skriver Recode.

Facebook rapporterar exempelvis att 60 miljoner människor lade upp 200 miljoner nya inlägg och kommentarer under matchens gång, vilket motsvarade en lägre aktivitet jämfört med året innan när 65 miljoner människor valde att göra hela 265 miljoner inlägg/kommentarer. 

Nedgången var ännu tydligare hos Twitter. Enligt siffror från ratingbolaget Nielsen inkom det 16,9 miljoner tweets från cirka 3,8 miljoner twittrare. Utfallet motsvarar en nedgång på cirka 33 procent i antalet tweets från finalmatchen 2015. 

Thomas Westlind

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Det är vad vi har tjatat om här på sajten i flera år.  Medvetandet om betydelsen av evenemang – i klubben, i förbundet, i kommunen. Nu vaknar man lite varstans i Sverige. När RF för nionde gången arrangerar "Mötesplats Idrott och destination"för att skapa förutsättningar för flera idrottsevenemang är intresset större än någonsin. I klartext, alla borde vara där, alla är där. Ambitionen växer. Det påvisas av 125 anmälda personer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.