Hundratusentals vet nu att de har skäl att träna

Det har gått 135 dagar sedan regeringen officiellt fick en skriftlig fråga från moderaten David Josefsson om vilka åtgärder idrottsministern och regeringen är beredda att vidta för att möjliggöra tidsplaner eller bedömningar från regeringen om möjligheten att genomföra motionslopp under hösten 2020 och våren 2021?

Blir det exempelvis något Vasalopp eller Göteborgsvarv 2021?, Idag, den 14 oktober, kom äntligen besked.Jodå, det tyder på det.

Annons

När Mikael Damberg och Amanda Lind meddelar planerna på undantag till ordningslagen är motionsidrotter bortglömda.  Trots det har flera remissinstanser såsom exempelvis polisen lyft upp motionsloppen som viktiga att ta med i förändringen av förordningen till ordningslagen.

I riksdagskammaren debatterade Mikael Damberg och David Josefsson den 17 september om vad regeringen ämnade göra. Det var tydligt att Damberg vid det laget inte förstod problemet. Svaret var att det kanske var värt att göra en utredning kring motionsloppens förutsättningar.

I DN debatt lyfter Annie Lööf och Anders W Jonsson den 30e september upp behoven om att ändra reglerna för motionslopp. Men fortfarande är det tyst från regeringen.

Dagarna bara går

  • Mikael Damberg och Amanda Lind hade en presskonferens den 27 september om förslag till lättnader i ordningslagen. Motionsloppen glömdes bort i undantagen, utan i stället ska man be FHM utreda om motionsloppen ska undantas.
  • Den 6 oktober frågade Orienteringsmagasinet Skogsport om FHM fått något uppdrag från regeringen. Svaret var nej.
  • Den 8 oktober frågade Dagens Nyheter om FHM fått något uppdrag från regeringen. Svaret var nej.
  • Den 13 oktober frågade Orienteringsmagasinet Skogsport om FHM fått något uppdrag från regeringen. Svaret var nej.

Folkhälsa av dimension

Längtan efter att regeringen med Amanda Lind, Mikael Damberg och inte minst Stefan Löfven skullebehöver agera har varit stark. Framtida ekonomiska konsekvenser för de här arrangemangen har hotat.. Det tog tid att inse betydelsen av att hundratusentals svenskar finner motivation till att träna inför ett mål och sedan genomföra ett eget kraftprov. Det är folkhälsa av stora mått. I dag står det klart att även regeringen läser fakta.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.